Cresterea turismului pune in pericol echilibrul ecologic al Antarcticii

  Cel mai bine pastrat secret de pe Pamant, sub gheata Antarcticii
  Cresterea turismului pune in pericol echilibrul ecologic al Antarcticii
  Cresterea turismului pune in pericol echilibrul ecologic al Antarcticii

  Oameni de stiinta australieni au atras atentia miercuri asupra amenintarii pe care o reprezinta cresterea numarului de turisti asupra fragilului echilibru ecologic al Antarcticii si au cerut o mai buna protectie a continentului inghetat.

  De la mai putin de 5.000 in 1990, numarul turistilor a ajuns acum la aproximativ 40.000 pe an, potrivit cifrelor comunicate de sectorul turismului. Majoritatea vizitatorilor se duc in zonele neacoperite de gheata, care reprezinta mai putin de 1% din suprafata Antarcticii.

  Aceasta regiune de la Polul sud gazduieste pe de alta parte un numar tot mai mare de centre de cercetare, care necesita drumuri, depozite de carburanti si alte cai de acces. In zonele care nu sunt acoperite permanent de gheata traieste majoritatea faunei si a florei de pe continent. Acestea se numara insa printre cele mai putin protejate de pe intreaga planeta, sustine un studiu al Programului de cercetare pentru mediul inconjurator national (NERP) — finantat de Canberra — si de Divizia australiana a Antarcticii.

  Multi cred ca Antarctica este protejata deoarece regiunea „este izolata si nu locuieste nimeni acolo”, afirma Justine Shaw, cercetatoare la NERP. „Dar noi vrem sa aratam ca exista amenintari reale asupra biodiversitatii Antarcticii”.

  Ca urmare slabei diversitati a speciilor pe continentul de gheata, ecosistemul sau este deosebit de vulnerabil la invazia speciilor straine care pot fi aduse de activitatea umana, a explicat Steven Chown, de la Universitatea Monash (Melbourne), care a participat la studiu. „Plante si animale, mai ales ierburi si insecte, au fost aduse in Antarctica in mod involuntar”, a asigurat el.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *