Pamantul se ingrasa: Incalzirea globala determina marirea circumferintei

Pamantul se „ingrasa” la Ecuator si singurul vinovat este fenomenul de incalzire globala. Topirea ghetii in Antarctica si Groenlanda mareste volumul oceanelor si acest surplus de apa este impins spre Ecuator, marind circumferinta Pamantului, potrivit oamenilor de stiinta. Pamantul „a slabit” in timpul erei glaciare, care s-a terminat acum aproximativ 20.000 de ani. In timpul…

Citește mai departe

WikiLeaks: Dalai Lama cere SUA sa se concentreze asupra schimbarilor climatice

Intr-un nou document WikiLeaks publicat de The Guardian, Dalai Lama le-a spus diplomatilor SUA anul trecut ca schimbarile climatice ar trebuie sa fie pe primul loc pe plan international, si nu politica. „Agenda politica trebuie trecuta in plan politic pentru 5-10 ani, iar comunitatea internationala ar trebui sa se concentreze asupra schimbarilor climatice din platoul…

Citește mai departe

De ce creste gheata din Antarctica?

Cercetatorii cred ca au rezolvat paradoxul cu privire la cresterea masei de gheata din Antarctica intr-o perioada de incalzire globala. Expertii climatici au rezolvat misterul fenomenului prin care gheata din Antarctica s-a marit in ciuda incalzirii globale, dar rezultatele sugereaza un trend care se va schimba in curand. Date obtinute cu ajutorul satelitilor au aratat…

Citește mai departe

Cel mai cald an la Polul Sud

In 2009, Polul Sud a experimentat o vara „fierbinte”, cu o temperatura medie de – 47, 9 grade Celsius. Anul trecut a fost cel mai cald an din istoria inregistrarii temperaturilor in aceasta regiune, care a inceput in 1957. Temperatura medie inregistrata anul trecut la statia Amundsen-Scott de la Polul Sud a fost una foarte…

Citește mai departe

Ce rapid se duc ghetarii!

Calotele de gheata de la Polul Nord, dar si de la Polul Sud se topesc cu o rapiditate mult mai mare decat prevedea orice estimare facuta in trecut. Mai mult, in anumite regiuni gheata dispare fara sa fie influentata de incalzirea globala, sustine un grup de oameni de stiinta. Conform analizei datelor furnizate de un…

Citește mai departe

Este de vina activitatea umana pentru incalzirea globala sau activitatea solara?

In prezent, una dintre cele mai interesante dezbateri care au loc in sanul comunitatii stiintifice are ca punct de pornire factorii care cauzeaza incalzirea globala. Cu totii stim, la modul general, ca poluarea reprezinta factorul principal, iar organizatiile ecologiste ne reaminstesc prin actiunile lor ca emisiile de CO2 daca vor continua in acest ritm vor…

Citește mai departe

Efectul de incalzire globala

Pentru a intelege fenomenul de incalzire globala , care actioneaza asupra Pamantului, trebuie sa privim acest fenomen intr-un context mai larg. Modificarile de clima care au aparut in ultimul timp pe Terra nu sunt singulare in sistemul nostru solar . Alexei Dimitrov , un cercetator rus, a facut cateva observatii asupra unor modificari aparute pe…

Citește mai departe
Microorganismele marine ar putea avea un creier colectiv

Schimbarile climatice nemultumesc plantele

Fitoplanctonul din adancurile marilor, o planta microscopica, sta la baza lantului alimentar din apele ce inconjoara peninsula Antarctica, iar in momentul in care acesta nu este „fericit”, tot ce depinde de el are de suferit, incluzand pestii, pinguinii si chiar oamenii. Un studiu publicat in revista de specialitate Science, citat de Reuters, arata ca fitoplanctonul…

Citește mai departe

Alerta CO2

    Cercetari au scos la iveala zonele cele mai vulnerabile ale globului, cei doi poli, Polul Nord si Polul Sud care se situeaza pe marginea unui dezastru climatic. Oamenii de stiinta de la o statie de monitorizare atmosferica din teritoriul Svalbard, Norvegia, au descoperit ca nivelul de dioxid de carbon atmosferic de la Polul Nord…

Citește mai departe