Gazele cu efect de sera, masurate de 50 de ani

Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei celebreaza o jumatate de secol de la inceperea masuratorilor concentratiei de CO2 din atmosfera .

Cercetatori, politicieni si oameni de afaceri se vor intalni intre 28 si 30 noiembrie la Kona, in Hawaii, in cadrul unei conferinte internationale pe tema dioxidului de carbon. Participantii vor discuta despre efectele cresterii concentratiei de CO2 asupra ecosistemelor terestre si acvatice si despre energiile verzi.

Biroul Meteorologic din Statele Unite, predecesor al Serviciului National de Meteorologie din cadrul NOAA, a sponsorizat, in urma cu 50 de ani, un tanar om de stiinta de la Institutul Oceanografic Scripps pentru ca acesta sa inceapa masuratorile concentratiei de CO2 din atmosfera, in doua puncte de pe Glob: Polul Sud si varful vulcanului Mauna Loa din Hawaii.

In aceasta saptamana, NOAA, Scripps si Organizatia Mondiala de Meteorologie, impreuna cu alte organizatii aniverseaza jumatate de secol de masuratori globale ale concentratiei dioxidului de carbon din atmosfera Pamantului. Variatiile in ceea ce priveste concentratiile de CO2 din atmosfera sunt calculate cu ajutorul „Curbei lui Keeling”, dupa numele tanarului cercetator Charles David Keeling.

Noi am schimbat clima Terrei

Dioxidul de carbon este cel mai important gaz cu efect de sera produs ca urmare a activitatilor umane. CO2 este responsabil pentru cresterea temperaturilor medii globale incepand cu mijlocul secolului al XX-lea.
Datele furnizate de cercetatori de la Polul Sud si de pe varful Mauna Loa au fost primele care au aratat rata concentratiei de CO2 din atmosfera. In 1974, reprezentantii NOAA au inceput sa calculeze nivelul gazelor cu efect de sera din atmosfera Pamantului si au observat totodata ca temperaturile medii globale au crescut foarte mult in ultimele decenii.

„Datorita masuratorilor nivelului de CO2, intelegem acum cum oamenii au schimbat clima naturala a Pamantului. Aceste ma-su-ratori influenteaza acum deciziile importante asupra necesitatii utilizarii energiilor alternative, folosirii eficiente a terenurilor, precum si deciziile in ceea ce priveste transporturile sau alte comportamente care vor marca generatiile viitoare”, a spus Richard W. Spinrad, cercetator in cadrul NOAA.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *