Energia valurilor, o sursa inepuizabila la dispozitia omenirii

Scotienii si englezii finanteaza proiecte de anvergura, prin care sa exporte energia produsa de valurile marine.

Epuizarea rapida a rezervelor de combustibili fosili i-a facut pe cercetatori sa se gandeasca la noi surse de energie. Cum oceanele si marile au fost intotdeauna apropiate omului si ocupa 71% din suprafata Pamantului, inginerii si specialistii in resurse de energie alternativa au construit dispozitive speciale care sa capteze energia valurilor. Locuitorii care stau langa apele marine vor fi cei mai norocosi in cazul in care omenirea va ajunge la limita resurselor din prezent.

Primii care au inceput sa foloseasca energia valurilor au fost europenii. Tari precum Portugalia, Scotia si Marea Britanie au programe speciale prin care valurile marilor care le inconjoara tarmurile sa fie folosite pentru producerea energiei.

Fiecare dintre guvernele statelor mai sus amintite au alocat sume importante pentru construirea de electrocentrale in apropierea marilor orase. Oficialii portughezi au anuntat recent ca pana in 2009 vor instala 28 centrale de captare a energiei valurilor care sa genereze 72,5 MW. In prezent, in localitatea Povoa de Varzim au fost puse in functiune trei astfel de instalatii, care genereaza in total 2,25 MW.

La sfarsitul lunii februarie, guvernul scotian anunta finantarea unei ferme de energie marina, in valoare de patru milioane de lire sterline. Aceasta va fi cea mai mare din lume, cu o capacitate de 3 MW, iar in anul 2010 va genera pana la 10% din energia electrica necesara tarii. Scotienii au anuntat si schimbari majore in legislatia privind energia regenerabila, aceasta pentru a facilita investitii semnificative in sursele de energie marina.

Citeste articolul integral Energia valurilor, o sursa inepuizabila la dispozitia omenirii in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *