Fara etichete cu struguri pe vinurile fara fruct

Vinurile aromatizate, produsele pe baza de vin si cocteilurile aromatizate, care contin putin fruct sau deloc nu vor mai fi etichetate cu reprezentarea grafica a strugurilor si vitei de vie, potrivit unui proiect de ordin comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, transmite NewsIn.

„Acesta prevedere urmareste sa faca o distinctie intre bauturile aromatizate si vinuri, astfel incat sa nu se produca confuzie in randul consumatorilor”, a declarat, miercuri, directorul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), Cornel Dicu.

Vinul aromatizat este obtinut din vin cu sau fara adaos de struguri sau must, cu alcool etilic de fermentatie si o concentratie alcoolica de circa 14,5% – 22%. In ceea ce priveste bautura aromatizata pe baza de vin, aceasta este obtinuta din vinuri fara adaos de alcool, cu sau fara adaos de must si struguri, iar concentratia alcoolica este cuprinsa intre 7% si 14,5%. Cocteilul aromatizat este obtinut din vin si/sau must de struguri, in proportie de 50%, iar concentratia alcoolica este mai mica de 7%.

Potrivit proiectului de lege, este interzisa „reprezentarea grafica a strugurilor si vitei de vie sau a partilor vegetale din acestea, pe etichete, contraetichete, banderole sau pe alte materiale de promovare”, pentru vinurile aromatizate, pentru produsele pe baza de vin si cocteilurile aromatizate, norme valabile atat pentru produsele autohtone cat si pentru cele din import.

Eticheta trebuie sa cuprinda denumirea sub care este vandut produsul, lista ingredientelor si cantitatea unora dintre ele, volumul net, concentratia alcoolica si termenul de garantie pentru bauturile cu o concentratie a alcoolului mai mica de 10%, se arata in proiect. Mai mult, eticheta va mai cuprinde informatii despre depozitare, folosire si denumirea producatorului sau ambalatorului ori cele ale distribuitorului.

Conform regulilor proiectului de lege, producatorii trebuie sa tina un registru special referitor la vin, substante aromatizante naturale sau identice naturale si plante aromatice.

Sursa: Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *