Jaguarul Betty victima nevinovata a razboiului pentru terenul de sub Gradina Zoologica

0
614

Concluziile anchetei privind uciderea jaguarului negru Betty, de la Gradina Zoologica Baneasa, vor fi inaintate Parchetului, au anuntat surse din cadrul Primariei Capitalei.

Aceleasi surse au precizat, pentru ziarul „Gardianul”, ca afacerea „Jaguarul” are legatura cu tunul imobiliar care se incearca sa fie dat pe terenurile Gradinii Zoologice, tun de care nu sunt straini factori de decizie din cadrul Primariei sectorului 1. Doua hectare de teren ale gradinii au fost revendicate, litigiul aflandu-se, astazi, pe rolul instantei de judecata, dupa ce revendicatorii au refuzat rascumpararea in bani a terenului in litigiu. Incidentul de marti pare, astfel, a fi un pretext pentru evacuarea Gradinii Zoologice de pe acel amplasament.

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, a anuntat, ieri, ca Gradina Zoologica din Bucuresti a fost inchisa pentru public, incepand de miercuri, pana la finalizarea anchetei dispuse dupa uciderea jaguarului Betty de catre ingrijitori, in incercarea de a-l prinde cand a evadat fortand gardul custii. Videanu a declarat ca au existat indicii referitoare
la o spartura in gard, care l-au facut sa sesizeze Politia in legatura cu acest caz. Inspectorii din Primaria Capitalei urmeaza sa stabileasca in ce conditii a reusit sa scape jaguarul din cusca, cum s-a desfasurat operatiunea de prindere si care au fost imprejurarile care au dus la moartea acestuia. Jaguarul Betty a fost ucis, marti, de angajatii Gradinii Zoologice Bucuresti in incercarea lor de a-l prinde cand sarea gardul parcului, anterior veterinarul tranchilizandu-l, dar fara rezultat. Marti, in jurul orei 16.00, jaguarul a evadat din cusca prin fortarea gardului.

Pretext
Surse din cadrul Primariei Capitalei au precizat, insa, sub protectia anonimatului, ca este cel putin ciudat cum a reusit un jaguar sa „taie” aproximativ 40 cm de plasa sudata, neruginita, pe verticala, pentru ca apoi sa se strecoare afara din cusca. „Cineva vrea cu tot dinadinsul ca noi, municipalitatea, sa plecam din acea zona a padurii Baneasa. Pot sa va spun ca, in locul in care se afla cusca jaguarului, nu am putut amplasa camere de supraveghere video, asa cum am facut in restul zonelor Gradinii Zoologice. Acest scandal, care se prefigureaza in jurul evenimentului cu jaguarul, vine in sprijinul celor care au interese imobiliare in zona cu pricina”, au precizat sursele citate.

Oferta
Reprezentantii Primariei Generale sustin, prin Directia Juridica, ca „prin notificarile formulate in baza Legii nr. 10/2001, d-na Filipoiu Manuela Nicoleta si dl. Gressian Emilian au solicitat restituirea in natura a terenului in suprafata de 20.000 mp., situat in strada Erou Iancu Nicolae nr. 50, sectorul 1, trecut in proprietatea statului fara titlu. Comisia interna pentru analizarea si solutionarea notificarilor, in baza actelor existente la dosar, a situatiei juridice si notei de fundamentare, a constatat imposibilitatea restituirii in natura a terenului, care se afla in incinta Gradinii Zoologice, fiind afectat de alei de acces, spatii verzi aferente aleilor de acces, spatii ingradite, custi si magazii, magazine de alimente, bucatarie, vestiar, garaj de trasuri, curtea cladirii sediului administrativ si a laboratoarelor, diverse instalatii, spatii ingradite populate cu animale sau pasari etc., si a propus acordarea masurilor reparatorii in echivalent pentru suprafata de 16.480 mp. Situat in str. Erou Iancu Nicolae nr. 50, Sector 1. Pentru suprafata de 3.511 mp, comisia a respins notificarea, deoarece terenul a fost instrainat de fostii proprietari inainte de expropriere”.

Interese
„Dintr-o data, au aparut niste persoane care sunt interesate sa ne luam Gradina Zoologica si sa eliberam zona. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a refuzat sa semneze absolut toate autorizatiile de constructie pentru refacerea Gradinii in interior. Ne-a spus ca trebuie dat un alt numar postal pentru suprafata revendicata de cei in cauza. Chiar daca noi, Municipalitatea, am propus revendicatorilor masuri reparatorii in bani, acestia, prin casa de avocatura care ii reprezinta (deoarece titularii sunt plecati in America), au refuzat. Acum ne judecam in instanta”, au afirmat sursele citate, care au adaugat ca edilul sectorului 1 are un interes in zona, si anume „sa se revendice toata Gradina Zoologica”. Aceleasi surse mai sustin ca respectiva casa de avocatura a fost folosita si de catre Andrei Chiliman, pentru revendicarea a doua imobile din Capitala.

Nepasare
La data de 5 octombrie 2006, primarul Andrei Chiliman declara, pentru ziarul „Adevarul”, ca solicitarea unei suprafete de 170 de hectare din Padurea Baneasa este o pretentie „cel putin absurda”, in conditiile in care primaria nu are nici macar teren pentru acoperirea cererilor de retrocedare. „Sa le dea eventual 2-3 hectare, dar nu 170. Pai, ce facem? Le dam toata padurea?”, a spus Chiliman. Acesta a gasit o solutie si pentru rezolvarea problemelor cu cei care detin teren pe amplasamentul Gradinii Zoologice. Potrivit lui Chiliman, Primaria Generala ar trebui sa faca un gest „de bun simt” si sa dea terenurile inapoi oamenilor, dar numai cu conditia ca, dupa improprietarire, PMB sa cumpere de la proprietar terenurile. „In plus, Gradina Zoologica nu face parte din exceptiile la retrocedare, asa ca cine primeste terenul parcului poate face ce vrea acolo”, era de parere edilul sectorului 1.

Sursa: Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.