In vreme ce nordul extrem al planetei se supraincalzeste, Polul Sud inregistreaza o tendinta catre racire
Incalzirea globala si schimbarile naturale ale climei au creat efecte complet opuse la poli. Daca gheata din Oceanul Arctic se topeste rapid sub efectul temperaturilor tot mai mari, Antarctica este afectata de actiunea vanturilor reci, arata oamenii de stiinta.
Exista dovezi incontestabile ca Polul Nord si Polul Sud sunt supuse actiunii gazelor cu efect de sera si a radiatiilor solare, sustin mai multi cercetatori britanici si americani, citati de Reuters. „Toate dovezile arata ca emisiile rezultate in urma activitatilor umane joaca un rol foarte important in schimbarile de clima inregistrate la poli. Fapt ce reduce arsenalul de argumente adus de cei care spun ca incalzirea globala nu ar fi un lucru de care sa ne facem griji”, arata Jennifer Francis, cercetator la Rutgers University din New Jersey, SUA.
In Oceanul Arctic, exemplifica Francis, incalzirea cauzata de emisiile de gaze cu efect de sera a intrat in combinatie cu variatiile naturale ale climei, creand o „furtuna arctica perfecta”. Aceasta combinatie a dus la disparitia unei uriase suprafete de calota glaciara pe parcursul anului trecut. Cercetatorii de la Universitatea Boulder din Colorado preconizeaza ca gheata arc-tica se va subtia pana la un nivel-record anul acesta.
Antarctica, protejata de vanturi
La polul opus, Antarctica este amenintata de o gaura tot mai larga in stratul de ozon. Schimbarile de presiune atmosferica determinate de aceasta gaura de ozon duc la cresterea in intensitate a vanturilor vestice care strabat intinderile inghetate. Aceste vanturi protejeaza cea mai mare parte a Antarcticii de efectele incalzirii globale. O exceptie este Peninsula Antarctica, unde vanturile nu ajung ca sa o protejeze de schimbarile dramatice.
„Sunt foarte putine sanse ca situatia climatica sa revina la conditiile de acum 20 de ani”, sustine James Overland, oceanograf la Administratia Oceanica si Atmosferica din SUA.
Gaura din stratul de ozon, creata de freonul eliberat in atmosfera de vechile frigidere si de tuburile de spray, se va inchide complet abia catre anul 2070, doar in conditiile in care intelegerile internationale vor interzice folosirea acestor substante. Un efect paradoxal al inchiderii stratului de ozon va fi acela ca centrul Atarcticii va intra, asemeni Oceanului Arctic, intr-un proces de incalzire.
Sursa: Adevarul