Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris în 2015

Incalzirea climei incetineste?

Temperatura medie a apelor de adancime nu mai creste, din 2005, ceea ce ii face pe cercetatori sa se intrebe de ce pare sa se incetineasca incalzirea climatica in ultimii ani in ciuda cresterii emisiilor de gaze de sera, informeaza site-ul 7sur7.be (8 octombrie). Potrivit uneia din principalele ipoteze, caldura acumulata in ocean ar cobori…

Citește mai departe

Sprijina campania unei organizatii ecologiste – Emma Thompson, la Polul Nord

Actrita britanica Emma Thompson va calatori la Polul Nord in cadrul unei campanii ecologiste, care doreste sa evidentieze problemele de mediu ce afecteaza regiunea arctica. Vedeta britanica sprijina o campanie initiata de organizatia ecologista Greenpeace, care doreste sa protejeze regiunea arctica, prin scoaterea in afara legii a exploatarilor de petrol si a pescuitului industrial. Emma…

Citește mai departe

Deutsche Welle: Rusia si Canada isi disputa zona Arcticii, foarte bogata in resurse naturale

Canada are pretentii teritoriale asupra fundului oceanic al Polului Nord. Rusii, in schimb, au infipt aici un steag national acum cativa ani. Incepe o adevarata disputa pentru pentru resursele naturale ale Arcticii? Canada se descrie ca fiind o natiune mandra a nordului, scrie Deutsche Welle. „Nordul este parte a spiritului canadian”, se arata intr-un document…

Citește mai departe

Canada isi va revendica suveranitatea asupra Polului Nord la ONU

Canada va revendica, la ONU, suveranitatea asupra Polului Nord geografic, care este ravnit deopotriva si de Rusia, informeaza miercuri publicatia canadiana The Globe and Mail, preluata de AFP citata de Agerpres. Ottawa are termen pana vineri pentru a-si sustine revendicarile teritoriale in fata Conventiei Natiunilor Unite asupra dreptului marii. ‘Premierul (Stephen Harper) nu este pregatit…

Citește mai departe
Cercetatorii au descoperit aproape 4.000 de specii de microbi in apele Antarcticii

Media temperaturilor de vara inregistrate in Arcticul Canadian este cea mai mare din ultimii 44.000 de ani

Ghetarii de la Polul Nord se topesc, iar media temperaturilor de vara inregistrate in Arcticul Canadian este cea mai mare din ultimii 44.000 de ani. Este ceea ce au calculat oamenii de stiinta de la Universitatea din Colorado intr-un studiu publicat in revista Geophysical Researcher Letters. “Incalzirea Arcticii este fara precedent”, a spus Gifford Miller,…

Citește mai departe

Schimbarile climatice afecteaza Arctica in mod diferit de Antarctica

Calota glaciara marina ce inconjoara continentul Antarctica a atins un nivel record al intinderii, semnalat la 26 septembrie – 18,6 milioane de kilometri patrati – cea mai intinsa suprafata a calotei glaciare de sud observata din 1979 si pana in prezent, de la inceputul masuratorilor acestei suprafete, in conditiile iernii australe, conform LiveScience citat de…

Citește mai departe

    Cascada Bigar din judetul Caras-Severin, a fost inclusa in topul cascadelor unice in intreaga lume

    Situata in rezervatia cu acelasi nume din Muntii Aninei, Cascada Bigar din judetul Caras-Severin,a fost inclusa, alaturi de alte sapte caderi de apa din diferite tari, intr-un top al cascadelor unice in intreaga lume, intocmit de jurnalistii de la The World Geography. Abia aceasta recunoastere internationala i-a adus si un renume la ea acasa unde,…

    Citește mai departe
    Polul Nord isi schimba pozitia. Consecintele grave ale fenomenului

      Polul Nord isi schimba pozitia. Consecintele grave ale fenomenului

      Un nou studiu realizat de cercetatori arata ca Polul Nord al Pamantului a inceput sa se deplaseze semnificativ spre Groenlanda, ca urmare a topirii calotelor glaciare, informeaza Realitatea.net. Pozitia polilor este determinata de distributia masei planetei pe suprafata acesteia. Deoarece Pamantul nu este perfect sferic, ci usor ovoid, Polul Nord este intotdeauna putin „descentrat”, scrie…

      Citește mai departe

      Polii geografici si schimbarile climatice

      Incalzirea globala duce la modificarea pozitiei polilor geografici ai Terrei, conform un studiu acceptat spre publicare de revista Geophysical Research Letters, informeaza site-ul stiintasitehnica.com Intre anii 1982 si 2005, pozitia Polului Nord s-a deplasat catre SudEst, catre Nordul Labradorului, cu o viteza de circa 2 milisecunde de arc. Asta inseamna vreo sase centimetri in fiecare…

      Citește mai departe

      Meteorologii avertizeaza: Vine o iarna grea

      Cercetari recente referitoare la schimbarea climatica arata ca modificarile la nivel global pot avea efect imediat. Mai mult, specialistii spun ca recordul de gheata topita la Polul Nord (record stabilit anul acesta, in luna august), ar putea aduce o iarna foarte grea, avertizeaza un material publicat in revista “Nature”. Topirea ghetarilor provoaca in emisfera nordica…

      Citește mai departe

      Incalzirea globala si dezghetul la care este supusa zona arctica a impus o noua cursa pentru accesul la resurse

      Incalzirea globala si dezghetul la care este supusa zona arctica a impus o noua cursa pentru accesul la resurse din aceasta zona, una asemanatoare poate cu cea a inarmarilor din timpul razboiului rece. Desi disputa este inceputa doar cu cativa ani in urma, Moscova manifesta interesul cel mai sporit pentru a ocupa zona in cauza,…

      Citește mai departe

      Ultimele studii de la NASA arata ca Pamantul sufera schimbari majore din cauza incalzirii globale

      Ultimele studii de la NASA arata ca Pamantul sufera schimbari majore din cauza incalzirii globale. Potrivit expertilor, analiza datelor climatice din ultimii 100 de ani arata ca temperatura globala a crescut cu 0.75 de grade Celsius. NASA a marturisit ca topirea ghetarilor de la Polul Nord face ca pamantul sa se deformeze, la propriu. In…

      Citește mai departe

      Pamantul se ingrasa: Incalzirea globala determina marirea circumferintei

      Pamantul se „ingrasa” la Ecuator si singurul vinovat este fenomenul de incalzire globala. Topirea ghetii in Antarctica si Groenlanda mareste volumul oceanelor si acest surplus de apa este impins spre Ecuator, marind circumferinta Pamantului, potrivit oamenilor de stiinta. Pamantul „a slabit” in timpul erei glaciare, care s-a terminat acum aproximativ 20.000 de ani. In timpul…

      Citește mai departe

      Singur in balon catre Polul Nord

      Un explorator francez a plecat singur cu balonul spre Polul Nord. Expeditia va dura intre 7 si 10 zile si are ca scop efectuarea unor masuratori stiintifice ale nivelului de dioxid de carbon, ale campului magnetic si particulelor in suspensie, anunta Hotnews. Jean-Louis Etienne este medic, cercetator si explorator. El este primul care a ajuns…

      Citește mai departe

      Francezul Jean-Louis Etienne a plecat in prima expeditie solo in balon deasupra Polului Nord

      Exploratorul francez Jean-Louis Etienne a plecat luni din arhipelagul Svalbard din Norvegia, in prima traversare a Polului Nord realizata de o singura persoana, intr-un balon. „La bordul Generali Arctic Observer, Jean-Louis Etienne a decolat luni la ora locala 6.10 din Longyearbyen, Svalbard, pentru prima traversare solo a Polului Nord intr-un balon”, au anuntat organizatorii, citati…

      Citește mai departe

      Campioana la fidelitate si… deplasari

      In cautarea tarilor calde, Sterna paradisaea parcurge un traseu anual de 70.000 km, de la Polul Nord la Polul Sud. Randunica arctica este campioana pasarilor migratoare. Oamenii de stiinta britanici de la British Antartic Survey au confirmat ca aceasta specie parcurge cele mai mari distante in calatoriile sale, relateaza HotNews. Randunica din familia Sternidae traieste…

      Citește mai departe

      Peste 2000 de zone poluate la Polul Nord!

      Dupa un an de cercetare, asociatia Robin Hood a realizat si publicat un inventar al locurilor celor mai poluate din Arctica. In total, 2750 de zone afectate. Aceste zone nu includ insa si teritoriul rusesc, intrucat autoritatile au refuzat sa comunice datele lor asociatiei Robin Hood. In Alaska sunt 509 zone poluate, alte 662 in…

      Citește mai departe

      Valul de frig din emisfera nordica, generat de un „blocaj” al circulatiei aerului

      Valul de frig care s-a abatut de mai multe saptamani asupra unei mari parti a emisferei nordice este cauzat de un fenomen de „blocaj” al circulatiei aerului, destul de rar, insa cunoscut specialistilor, a anuntat, luni, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM). „Deocamdata, singura explicatie (pentru actualul val de frig – n.red.) este o situatie meteorologica de…

      Citește mai departe