Canada isi va revendica suveranitatea asupra Polului Nord la ONU

Canada isi va revendica suveranitatea asupra Polului Nord la ONU
Canada isi va revendica suveranitatea asupra Polului Nord la ONU

Canada va revendica, la ONU, suveranitatea asupra Polului Nord geografic, care este ravnit deopotriva si de Rusia, informeaza miercuri publicatia canadiana The Globe and Mail, preluata de AFP citata de Agerpres.

Ottawa are termen pana vineri pentru a-si sustine revendicarile teritoriale in fata Conventiei Natiunilor Unite asupra dreptului marii.

‘Premierul (Stephen Harper) nu este pregatit sa abandoneze revendicarea asupra Polului Nord geografic in fata Rusiei si Danemarcei’, noteaza jurnalul din Toronto, citand inalti responsabili ai guvernului canadian.

‘Guvernul nostru este pe cale sa asigure suveranitatea noastra in nord’, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al premierului, Carl Vallee, fara a confirma sau dezminti informatiile publicatiei canadiene.

‘Detaliile cererii Canadei vor fi facute publice dupa ce aceasta va fi depusa la Comisia pentru limitele platoului continental (a Natiunilor Unite)’, a adaugat acesta, remarcand ca, pana atunci, ‘orice alt comentariu ar fi prematur’.

Oceanul Arctic, impartit intre Canada, Danemarca, SUA, Norvegia si Rusia, este bogat in resurse naturale, a caror exploatare pare acum posibila in urma retragerii banchizei de gheata, afectata de incalzirea climatica. Subsolul acestei regiuni ar putea contine 22% din rezervele mondiale de hidrocarburi conventionale nedescoperite, potrivit Agentiei americane a energiei (EIA).

In timpul unei misiuni foarte mediatizate in vara anului 2007, Rusia si-a plantat steagul in adancurile Oceanului Arctic, la Polul Nord geografic, care este revendicat de Moscova.

In afara Arcticii, Canada pare decisa, de asemenea, sa-si revendice drepturile asupra largului insulei franceze Saint-Pierre-et-Miquelon, in golful Saint Laurent, unde se desfasoara foraje exploratorii pentru a confirma prezenta petrolului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente