Temperatura medie a apelor de adancime nu mai creste, din 2005, ceea ce ii face pe cercetatori sa se intrebe de ce pare sa se incetineasca incalzirea climatica in ultimii ani in ciuda cresterii emisiilor de gaze de sera, informeaza site-ul 7sur7.be (8 octombrie).
Potrivit uneia din principalele ipoteze, caldura acumulata in ocean ar cobori la adancimi mari. Dar cercetatorii de la NASA, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena (California), au analizat masuratorile din apa oceanelor facute in perioada 2005 – 2013, facute din satelit si cu ajutorul 3.000 de geamanduri repartizate peste tot in lume. Constatarea a fost ca la adancimi mai mari de 1.995 m nu a existat nicio schimbare de temperatura in aceasta perioada.
Totusi, nivelul oceanelor continua sa creasca, mai ales in urma topirii banchizei de la polul Nord si din Groenlanda.
Cercetatorii considera totusi ca nu exista nicio indoiala ca fenomenul incalzirii globale este real si ca ei incearca doar sa-si explice mecanismul.
Gazele cu efect de sera, in special CO2, au continuat sa se acumuleze in atmosfera, la fel ca in secolul XX, temperatura apei oceanelor mai aproape de suprafata (pana la 700 m adancime) continua sa se incalzeasca, dar nu foarte repede.
Teza caldurii inmagazinate in apele de adancime a fost publicata in august in revista Science. Potrivit ei, un curent ciclic ce se deplaseaza incet in Atlantic si transporta caldura intre cei doi poli ai planetei s-a accelerat la inceputul secolului XXI, conducand caldura absorbita de apele de suprafata la 1.500 m adancime.