Companiile ar putea sa raspunda in fata legii pentru schimbarile climatice

Companiile ar putea sa raspunda in fata legii pentru schimbarile climatice
Companiile ar putea sa raspunda in fata legii pentru schimbarile climatice

Progresele din domeniul cercetarii referitoare la cauzele schimbarilor climatice ar putea duce la o crestere a proceselor civile impotriva companiilor energetice, arata un studiu recent.

Potrivit coautorul studiului, Michael Byers, profesor de drept la Universitatea British Columbia, stiinta a demonstrat in mod clar faptul ca schimbarile climatice sunt cauzate de factori specifici si provoaca pagube. Aceasta “responsabilitate juridica” poate fi stabilita si putem lua in considerare actiuni civile impotriva companiilor responsabile, a rezumat el, citat de La Presse.

Studiul readuce in discutie un concept relativ nou in dreptul mediului: costurile asociate cu schimbarile climatice ar putea fi platite de catre companiile care contribuie la acest fenomen, bineinteles trecand prin instantele de judecata, cum se intampla in cazul producatorilor de tutun.

Desi este dificil de asociat un fenomen meteorologic specific cu schimbarile climatice generale, cercetatorii pot evalua tot mai exact costurile cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera.

Unele studii au ajuns la concluzia ca 90 de companii private si publice sunt responsabile pentru doua treimi din emisiile de dioxid de carbon din lume, intre anii 1854-2010.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,326FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente