Array

Polul Nord isi schimba pozitia. Consecintele grave ale fenomenului

Polul Nord isi schimba pozitia. Consecintele grave ale fenomenului
Polul Nord isi schimba pozitia. Consecintele grave ale fenomenului

Un nou studiu realizat de cercetatori arata ca Polul Nord al Pamantului a inceput sa se deplaseze semnificativ spre Groenlanda, ca urmare a topirii calotelor glaciare, informeaza Realitatea.net.

Pozitia polilor este determinata de distributia masei planetei pe suprafata acesteia. Deoarece Pamantul nu este perfect sferic, ci usor ovoid, Polul Nord este intotdeauna putin „descentrat”, scrie Descopera.ro

De asemenea, el s-a tot deplasat lent catre sud, ca urmare a schimbarilor climatice pe termen lung, care au inceput la sfarsitul ultimei Ere Glaciare, pe masura ce uriasele scuturi de gheata care acopereau Pamantul s-au topit si distributia masei de suprafata planetei s-a schimbat treptat.
Dar, in 2005, Polul Nord a inceput deodata sa se deplaseze mai marcat catre Groenlanda, miscandu-se cu cativa centimetri pe an.
Cauza? Topirea rapida a calotei galciare groenlandeze, sustin autorii unui studiu publicat recent in jurnalul Geophysical Research Letters.
Micsorarea volumul de gheata si fenomenul corelat cu ea – cresterea nivelului apelor marii – contribuie in proportie de 90% la aceasta deplasare.
Topirea ghetii determina schimbarea distributiei masei planetei, prin faptul ca mareste volumul de apa din ocean si reduce greutatea calotelor de gheata care apasa asupra scoartei terestre in zonele de uscat.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente