Europa, sub furia apelor

Europa, sub furia apelor

Inundatiile continua sa faca ravagii in Europa Centrala. Ungaria s-a pregatit pentru ce este mai rau, dupa ce apele revarsate ale Dunarii, dar si ale altor rauri au acoperit totul in calea lor in Germania, Cehia, Austria si Slovacia. Ploile torentiale au provocat deja peste 10 victime. Peste tot, scenariul este acelasi: mii de oameni…

Citește mai departe
Polul Nord isi schimba pozitia. Consecintele grave ale fenomenului

    Polul Nord isi schimba pozitia. Consecintele grave ale fenomenului

    Un nou studiu realizat de cercetatori arata ca Polul Nord al Pamantului a inceput sa se deplaseze semnificativ spre Groenlanda, ca urmare a topirii calotelor glaciare, informeaza Realitatea.net. Pozitia polilor este determinata de distributia masei planetei pe suprafata acesteia. Deoarece Pamantul nu este perfect sferic, ci usor ovoid, Polul Nord este intotdeauna putin „descentrat”, scrie…

    Citește mai departe

    Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii

    Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii, sustin oamenii de stiinta din Japonia. In perioada 1961-2003, nivelul marii a crescut cu o medie de 1,8 milimetri pe an, arata statisticile. Cu toate acestea, marea intrebare era in ce masura acest fenomen a fost si este cauzat…

    Citește mai departe

    Pasarile migratoare, amenintate de incalzirea globala

    Pasarile migratoare sunt cele mai amenintate specii de schimbarile climatice si in special speciile marine, cum sunt pasarile din Hawaii, au avertizat autoritatile americane intr-un raport consacrat pasarilor din America de Nord. „Pasarile migratoare se confrunta cu o noua amenintare, schimbarile climatice, care le-ar putea modifica serios habitatul si accesul la hrana si care ar…

    Citește mai departe

    Groenlanda pierde din ce in ce mai multa gheata

    Conform unui studiu publicat in revista Science si citat de Reuters, gheata din Groenlanda se topeste intr-un ritm accelerat, ceea ce determina cresterea nivelului apelor. Raportul efectuat de cercetatorii de la Utrecht University a fost realizat cu ajutorul unor modele pe computer si a datelor prelevate de sateliti, care indica faptul ca in perioada 2006-2008…

    Citește mai departe

    Ambasadorul Marii Britanii: Romania trebuie sa se preocupe atat de dezvoltarea economica, cat si de problemele de mediu

    Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a atras atentia asupra efectelor incalzirii globale si a problemelor de mediu. Barnett a afirmat ca Romania trebuie sa se preocupe de dezvoltatea economica si de protejarea naturii in egala masura, subliniind ca niciunul dintre aceste obiective nu sta in calea celuilalt. Prezent intr-o dezbatere cu Emil Hurezeanu, Robin Barnett…

    Citește mai departe

    Ghetarii si calotele de gheata – principalii contribuitori la cresterea nivelului oceanului planetar in secolul XXI

    De la inceputul revolutiei industriale si pana astazi, temperatura medie globala a crescut cu 0,8º C. Nu pare mult, dar consecintele ei la nivel mondial sunt enorme. Calotele glaciare se subtiaza de la an la an, iar fenomenele meteo extreme apar tot mai frecvent. Schimbarile climatice pericliteaza deja ecosistemele si pun in pericol viata a…

    Citește mai departe

    Efectele incalzirii globale

    Cum sunt schimbarile climatice raspunzatoare de cresterea nivelului marii? Principala cauza a ridicarii nivelului marii este extinderea apelor, in urma cresterii temperaturii apei- un simplu fenomen fizic. Factorii suplimentari care contribuie la aceasta crestere sunt topirea ghetarilor si a calotelor de gheata, cauzate de cresterea temperaturii atmosferei. Diferentele regionale Nivelul marii nu creste la fel…

    Citește mai departe

    Calota glaciara de vest a Antarcticii s-ar putea prabusi din cauza incalzirii globale

    Schimbarile climatice ar putea duce la prabusirea calotei glaciare din vestul Antarcticii, ducand la o crestere catastrofala a nivelului apelor, atentioneaza cercetatorii. Oamenii de stiinta stiu de mult timp ca o crestere a temperaturii oceanelor ar putea cauza topirea Polului Sud. Doua studii, publicate in revista Nature, au adus dovezi noi ale topirii calotelor glaciare…

    Citește mai departe

    Regiunile polare se topesc mai repede decat se credea

    Regiunile Arctice si Antarctice se incalzesc mai repede decat se credea, ridicand nivelul marii si facand schimbarea gobala mai probabila ca niciodata, au avertizat cercetatorii. Noi dovezi ale acestei tendinte au fost decoperite gratie unei cercetari in cele doua zone timp de doi ani, in cadrul unui program ONU sub sigla Anul Polar International. „Zapada…

    Citește mai departe

    Poluarea, marea provocare pentru administratia SUA

    Climatologul James Hansen declara ca problemele de mediu trebuie tratate prioritar de Obama. Expertul considera ca Protocolul de la Kyoto, care prevede reducerea emisiilor statelor, este doar o strategie de imagine a marilor poluatori. Continuarea sistemului de comercializare a carbonului prin certificatele verzi reprezinta un mare pericol pentru clima, sustine Jim Hansen, directorul diviziei NASA…

    Citește mai departe

    Bomba cu Carbon

    Zonele umede ale lumii sunt in pericol, si in cazul in care continua sa se deterioreze pot declansa asa- numita „bomba cu carbon” care poate influenta foarte mult conditiile incalzirii globale. Zonele de umiditate contin aceeasi cantitate de carbon prezenta in atmosfera la ora actuala, si in total, ele insumeaza o cincime din toata cantitatea…

    Citește mai departe