Calota glaciara de vest a Antarcticii s-ar putea prabusi din cauza incalzirii globale

0
284
Au fost descoperite bacterii vii, care trăiesc sub gheaţă, fără lumină şi oxigen

Schimbarile climatice ar putea duce la prabusirea calotei glaciare din vestul Antarcticii, ducand la o crestere catastrofala a nivelului apelor, atentioneaza cercetatorii.
calota glaciara
Oamenii de stiinta stiu de mult timp ca o crestere a temperaturii oceanelor ar putea cauza topirea Polului Sud.

Doua studii, publicate in revista Nature, au adus dovezi noi ale topirii calotelor glaciare antarctice in perioade de timp mult mai scurte decat in trecut.

Ei cred ca daca va avea loc o crestere a temperaturii cu cinci grade Celsius sau mai mult in oceane, pana la sfarsitul secolului, imensa calota glaciara din Vestul Antarcticii se va topi. Acest lucru va cauza cresterea nivelului apelor cu sapte metri, ducand la stergerea de pe lume a vietii salbatice, la inundare insulelor si zonelor de coasta joase si chiar la schimbarea tiparelor vremii, prin eliberarea apei dulci in ocean.

Studiile arata ca aceasta calota glaciara din vestul Antarcticii s-a mai prabusit in mare si in trecut, in perioada pliocenului (acum 3-5 milioane de ani), cand dioxidul de carbon din atmosfera avea un nivel egal sau putin mai mare decat cel din prezent.

David Pollard de la Pennsylvania State University, SUA, a folosit modele computerizate pentru a simula variatiile calotelor glaciare din Antarctica din ultimii cinci milioane de ani. Rezultatele arata ca in aceasta perioada, calota de vest a trecut prin stari de gheata totala si topire, in doar cateva mii de ani.

Desi prabusirea calotei glaciare va avea loc in cateva mii de ani, cercetatorul a declarat ca noile dovezi arata cand de mult a afectat omul schimbarile climatice.

„Trebuie sa atragem atentia insa, pentru ca nu putem sa ignoram situatia chiar daca topirea va avea loc peste mii de ani”, a mai spus Pollard.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.