Emisiile de CO2 nu sunt afectate de… criza!

„Nivelurile atmosferice ale principalului gaz de sera ating noi recorduri, fara nici un semn ca recesiunea economica globala ar afecta emisiile industriale”, conform lui Kim Holmen, director de cercetare in cadrul Institutului Polar Norvegian. La aceste concluzii s-a ajuns, in urma unor masuratori realizate in arhipelagul Svalbard, in nordul Norvegiei, in cadrul unui proiect al Universitatii Stockholm. Nivelurile atmosferice de dioxid de carbon, principalul gaz de sera generat de activitatile umane au crescut pana la 392 ppm („parti per milion”, o unitate de masura a concentratiei – n. red.) in Svalbard, in luna decembrie, cu 2-3 ppm mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Holmen spune ca este foarte probabil ca nivelul sa fie si mai ridicat acum, intrucat concentratia atinge maximul chiar inainte de inceputul primaverii, in emisfera nordica, unde se concentreaza cea mai mare parte a industriei si populatiei umane, dar si a vegetatiei.    Plantele absorb dioxid de carbon, care este eliberat prin arderea combustibililor fosili, pe masura ce cresc. Astfel, concentratia atmosferica scade in timpul verii nordice si creste din nou toamna, cand plantele se usuca. „Este prea devreme sa ma pronunt”, a declarat Holmen, cand a fost intrebat daca exista semne conform carora criza economica ar incetini cresterea emisiilor. Apoi, a adaugat ca o astfel de modificare ar fi greu de detectat: „E greu. Daca am avea, de exemplu, un an cu o vara siberiana neobisnuit de calda, asta ar anula variatia umana”. O vara calda in Rusia ar permite mai multor bacterii sa descompuna materia organica din sol, eliberand mai mult dioxid de carbon.

Nivelurile de dioxid de carbon sunt la maximul ultimilor cel putin 800000 de ani si cu o treime mai mari decat in perioada Revolutiei Industriale. Aceasta crestere este cauzata: „in principal, de arderea combustibililor fosili si intr-o oarecare masura de schimbarea utilizarii solului, acolo unde padurile au fost inlocuite de terenuri agricole”, dupa cum a spus Holmen.

Cifrele actuale depasesc mediile anuale raportate de alte grupuri, cum ar fi Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei din SUA, iar cresterea concentratiei de gaze cu efect de sera probabil va cauza inundatii, seceta, canicula, cresterea nivelului apelor si disparitia unor specii.

Peste 190 de tari au cazut de acord sa negocieze un nou protocol pana la finalul lui 2009, in scopul combaterii schimbarilor climatice. Acesta va urma Acordului Kyoto, care stabileste limite ale emisiilor pentru 37 de state industrializate.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *