Nivelul apelor pe Terra va creste cu un metru, pana la finalul secolului

Nivelul apelor pe Terra va creste cu un metru, pana la finalul secolului

Nivelul apelor pe Pamant va creste cu un metru din cauza incalzirii globale, pana la finalul secolului, arata un raport publicat astazi, care avertizeaza ca inundatiile din zonele de coasta vor deveni fenomene obisnuite.

Comisia pentru Clima a Guvernului australian a intocmit un raport care demonstreaza ca suprafata Terrei va continua sa se incalzeasca rapid si ca, fara indoiala, ultimul deceniu a batut recordurile in ceea ce priveste temperaturile ridicate.

Concluziile analizei, care sunt fundamentate pe studii stiintifice din intreaga lume, arata ca emisiile de gaze generate de oameni prin industrie sunt, cel mai probabil, responsabile de incalzirea oceanelor si de cresterea nivelului apelor pe Terra. „Avem informatii concludente despre placile de gheata ale Groenlandei. Stim ca se reduc ca suprafata intr-un ritm foarte accelerat”, a declarat profesorul Will Steffen din cadrul Comisiei de cercetare, citat de AFP.

Raportul arata ca doar o crestere cu jumatate de metru va spori frecventa fenomenelor naturale de tipul inundatiilor masive. Daca, in trecut, acestea se produceau o data la o suta de ani, in viitor, ele vor deveni fenomene obisnuite cu frecventa anuala. Sydney si Melbourne sunt printre cele mai expuse orase in fata inundatiilor. Steffen a precizat ca incendiile, seceta si cicloanele din ultimii ani, de pe teritoriul australian, sunt dovezi clare ale incalzirii globale si ca prevestesc dezastrele naturale ce vor urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *