Poluarea, marea provocare pentru administratia SUA

Climatologul James Hansen declara ca problemele de mediu trebuie tratate prioritar de Obama. Expertul considera ca Protocolul de la Kyoto, care prevede reducerea emisiilor statelor, este doar o strategie de imagine a marilor poluatori.
monifestatii in statele unite impotriva emisiilor
Continuarea sistemului de comercializare a carbonului prin certificatele verzi reprezinta un mare pericol pentru clima, sustine Jim Hansen, directorul diviziei NASA Goddard Institute for Space Studies, intr-un interviu pentru „The Guardian”. Potrivit acestuia, piata certificatelor de carbon nu reprezinta decat o strategie de „greenwashing” a marilor poluatori, incurajata de catre tarile care au aderat la Protocolul de la Kyoto.

De fapt, acest acord international, sustine Hansen, nu este decat „un ceai slab”, care nu are niciun efect pozitiv asupra diminuarii emisiilor de dioxid de carbon. „SUA nu au semnat Protocolul si totusi cantitatea de emisii generate nu este atat de diferita in comparatie cu tarile care au semnat acordul.

As prefera ca discutiile ce vor avea loc anul acesta, la Copenhaga, in vederea intocmirii unui nou protocol referitor la tintele de carbon, sa fie un esec, decat sa se ajunga la alta intelegere fara niciun impact pozitiv asupra mediului”, a mai spus expertul. Numai o taxa pe emisiile de dioxid de carbon, introdusa de autoritati la nivel mondial, ar putea sa opreasca cresterea emisiilor, este de parere Hansen.

Centralele pe carbune, „fabricile mortii”

Aceasta taxa, care ar fi impusa companiilor petroliere si celor gazeifere, ar genera cresterea pretului combustibililor la nivel global, pentru ca, in cele din urma, utilizarea acestora sa devina mai putin atractiva. In plus, procesul de extragere a carbunelui – resursa care emite de departe cele mai multe emisii de carbon – va fi redus treptat, la fel ca si activitatea centralelor pe baza de carbune, pe care Hansen le numeste „fabricile mortii”.

„Ar trebui sa incetam sa mai folosim carbunele ca sursa pentru obtinerea combustibililor si sa investim, in schimb, in dezvoltarea programelor pentru construirea parcurilor de turbine eoliene, a panourilor solare si a noii generatii de reactori nucleari”, sustine climatologul american.

Rezultatele monitorizarii de la NASA

Cu ajutorul tehnologiilor de la Goddard Insitute for Space Studies, Hansen a aratat ca, din 1970, temperatura Planetei a crescut cu 0,6 grade Celsius, cei mai fierbinti 10 ani inregistrandu-se intre 1997 si 2008. Monitorizarea temperaturilor de anul trecut a aratat ca 2008 a fost cel mai rece an al secolului. Aceste date au devenit imediat argumente ale oamenilor de stiinta care il critica aspru pe Hansen, negand teoria incalzirii globale determinata de cresterea emisiilor de carbon.

Climatologul a pus insa aceasta schimbare pe seama fenomenului La Nina: „Anul trecut, in cele mai multe zone de pe glob s-au inregistrat temperaturi mari si numai fenomenul puternic La Nina – care se produce o data la cativa ani si raceste arii extinse din Pacific – a condus la diminuarea temperaturii medii globale”. „La Nina nu va persista insa, iar pana la sfarsitul mandatului lui Obama, anticipez ca se vor inregistra temperaturi-record, un pericol pe care noul presedinte american va trebui sa-l elimine”, a mai adaugat Hansen.

Clima in cifre

Ultimul raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPPC) arata ca in perioada 1995-2006 s-au inregistrat cei mai calzi 12 ani din 1850 incoace.

Potrivit lui Jim Hansen, statul responsabil pentru emanarea celei mai mari cantitati de dioxid de carbon in atmosfera, de-a lungul timpului, este Marea Britanie, deoarece aici a inceput Revolutia Industriala. In prezent insa, China este tara cu cele mai multe emisii de carbon.

Cele mai multe previziuni indica faptul ca temperaturile la nivel global vor creste cu 2 pana la 4 grade Celsius, pe parcursul acestui secol.

Consiliul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice estimeaza ca temperaturile in continua crestere vor conduce la topirea ghetarilor si, implicit, la incalzirea si cresterea nivelului apelor din oceane.

Antiecologistii contesta politicile de mediu

Hansen priveste incalzirea globala ca pe un pericol iminent. Nu de aceeasi parere este si presedintele Cehiei, Vaclav Klaus. Acesta sustine ca ecologismul, a carui aparitie este strans legata de discutiile despre schimbarile climatice, este cea mai proeminenta ideologie antiliberala si populista a lumii contemporane, comparabila cu nazismul si comunismul.

„Cea mai mare sursa de pericole pentru libertate, democratie, economie de piata si prosperitate la finele secolului XX si la inceputul secolului XXI a incetat sa fie socialismul, fiind inlocuit de ideologia ambitioasa, foarte aroganta si aproape lipsita de scrupule a celor care se descriu drept avocatii mediului inconjurator”, spune Klaus.

„Lasati criza economica, -verzii- sunt mai rai!”

Presedintele ceh crede ca „avocatii” combaterii schimbarilor climatice prin reglementari, condusi de Al Gore, folosesc falsa amenintare a unei apocalipse globale iminente, care ar fi cauzata de iresponsabilitatea omului fata de mediu, pentru a limita libertatile personale.

Amenintarea libertatii provine dintr-o serie de masuri de reglementare, potrivit lui Klaus, pornind de la deciziile Uniunii Europene care introduc cote pentru viitoarea productie de energie a membrilor sai, pana la tratatele internationale complexe referitoare la mediu, cum este Protocolul de la Kyoto.

Profil James Hansen

S-a nascut pe 29 martie 1941, in Denison, Iowa, SUA. In prezent este directorul Institutului pentru Studii Spatiale din cadrul NASA si profesor la Universitatea Columbia. Este cunoscut pentru activitatea de cercetare desfasurata in domeniul climatologiei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *