Procesul de incalzire a Arcticii, inceput in secolul al XX-lea, marcheaza sfarsitul unui ciclu de 8.000 de ani de racire a planetei si a fost, probabil, provocat de emisiile de gaze cu efect de sera generate de activitatile umane, potrivit unui studiu publicat in revista Science.
Analizand straturile sedimentare din fostele lacuri, inelele de crestere ale arborilor, calotele de gheata si alti indicatori, cercetatorii au putut sa reconstituie evolutia climei si a temperaturilor din zona arctica din ultimii 8.000 de ani, iar pentru ultimii 2.000 de ani au putut sa realizeze reconstituiri pe decenii.
In cursul ultimilor 8.000 de ani, Arctica a primit tot mai putina energie solara in timpul verii , racindu-se cu circa 0,2 grade Celsius in fiecare mileniu, iar acest fenomen este explicabil printr-o schimbare a axei de rotatie a Terrei.
Aceasta tendinta s-a inversat, insa, dupa 1900, anul care a marcat inceputul cresterii temperaturilor , potrivit acestui model de analiza a climei. Procesul de incalzire a fost marcat de un ritm accelerat dupa 1950, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald din ultimii 2.000 de ani pentru Arctica. In prezent, temperatura Arcticii este cu 1,2 grade Celsius mai ridicata decat in 1900.
„Cantitatea de energie primita de la Soare in secolul al XX-lea continua sa scada, dar temperatura a crescut pentru prima oara in ultimii 2.000 de ani”, a explicat Nicolas McKay, de la Universitatea Arizona, unul dintre autorii studiului. „Secolul al XX-lea este primul in timpul caruia cantitatea de energie solara nu mai reprezinta factorul care determina temperatura Arcticii”, a adaugat acelasi cercetator.
Terra continua sa se indeparteze de Soare si se afla in prezent la o distanta mai mare fata de acum 2.000 de ani, a explicat Gifford Miller, profesor de climatologie la Institutul de cercetari alpine si arctice din Boulder, unul dintre coautorii studiului.
Precedentele studii au demonstrat o crestere a temperaturilor de trei ori mai rapida in secolul al XX-lea, in zona Arcticii, comparativ cu oricare alta zona din emisfera nordica.
Procesul de incalzire este accelerat si din cauza faptului ca in Arctica exista tot mai putina zapada si gheata care sa reflecte energia solara. Apa si solul din zona Arcticii absorb caldura solara si contribuie la cresterea temperaturilor.
Autorii studiului considera ca incalzirea Arcticii va avea consecinte asupra intregii planete, odata cu topirea banchizelor si cresterea nivelului apelor oceanice.
Sursa: Mediafax