Peste 500 de hectare vor fi împădurite la Bistrita

Padurile de salcam invadeaza Sahara

Marea fasie de verdeata din nordul Africii devine tot mai mare datorita incalzirii globale iar noile imagini din satelit sugereaza o posibila binefacere pentru cei ce locuiesc in desertul Sahara. Oamenii de stiinta descopera ca desertul incepe sa se inverzeasca datorita cresterii caderilor de apa. Daca vor continua, aceste ploi ar putea revitaliza regiuni distruse…

Citește mai departe
Securitatea alimentară, în pericol din cauza încălzirii climatice

Securitatea alimentara, in pericol din cauza incalzirii climatice

Accelerarea incalzirii climatice ridica numeroase semne de intrebare in privinta productiei agricole mondiale in deceniile urmatoare, au avertizat duminica oameni de stiinta, in opinia carora sunt necesare profunde schimbari in societate pentru a putea face fata acestei situatii, relateaza luni France Presse. ‘Lumea poate fi hranita in 2050, insa, pentru ca acest lucru sa fie…

Citește mai departe
Studiu: Permafrostul, o veritabilă "bombă climatică" prea puţin cunoscută

Studiu: Permafrostul, o veritabila „bomba climatica” prea putin cunoscuta

Subsolul inghetat din Antarctica si din Siberia, cunoscut sub numele de „permafrost”, reprezinta 25% din suprafata uscatului din emisfera nordica, iar incalzirea sa reprezinta, dupa parerea oamenilor de stiinta, o veritabila „bomba climatica” prea putin cunoscuta. In cel mai recent raport al lor, expertii din IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change / Grupul interguvernamental de…

Citește mai departe
Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris în 2015

John Kerry: Cei care contesta datele stiintifice privind incalzirea globala pun in pericol generatiile viitoare

Cei care contesta datele stiintifice referitoare la clima pun in pericol generatiile viitoare, a declarat secretarul de stat american, John Kerry, duminica, la scurt timp dupa publicarea de catre Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (Giec) a unui raport de referinta in domeniu. ‘Cei care aleg sa ignore sau sa conteste datele stiintifice care…

Citește mai departe
Ban Ki-moon: M?surile de combatere a schimb?rilor climatice pot contribui la prosperitatea economic?

Ban Ki-moon: Masurile de combatere a schimbarilor climatice pot contribui la prosperitatea economica

Masurile de combatere a schimbarilor climatice pot contribui la prosperitatea economica si la o sanatate mai buna, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la Copenhaga, cu ocazia publicarii unui nou raport de referinta privind clima, informeaza Reuters. Responsabilul ONU a subliniat ca aceasta este cea mai completa evaluare a schimbarii climatice facuta vreodata….

Citește mai departe
Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013

Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013

Legatura dintre incalzirea globala cauzata de activitatile umane si cele cinci valuri de canicula din 2013 a fost evidentiata pentru prima data de oamenii de stiinta intr-un raport oficial care nu afirma insa ca oamenii sunt vinovati de producerea tuturor evenimentelor meteorologice extreme. Climatologii nu au putut sa stabileasca, de exemplu, influenta umana in declansarea…

Citește mai departe
Dezastrele naturale provoac? de trei ori mai multe deplas?ri de persoane decât conflictele

Dezastrele naturale provoaca de trei ori mai multe deplasari de persoane decat conflictele

Catastrofele naturale au provocat in 2013 de trei ori mai multe deplasari de persoane decat conflictele, ceea ce dovedeste urgenta abordarii problemei schimbarilor climatice, afirma un studiu publicat miercuri. Potrivit Norwegian Refugee Council (NRC), o organizatie independenta specializata in ajutor de urgenta, 22 de milioane de persoane au fost stramutate in 2013 din cauza dezastrelor…

Citește mai departe

Incalzirea globala a topit ultima regiune stabila din calota glaciara a Groenlandei

Ultima portiune stabila din calota glaciara a Groenlandei, dupa ce a rezistat multa vreme asalturilor incalzirii globale, a inceput la randul ei sa se diminueze, marind contributia acestei regiuni a globului la cresterea nivelului marilor, potrivit unui studiu publicat duminica. Potrivit acestui studiu, publicat pe site-ul revistei Nature Climate Change, cresterea importanta a temperaturilor din…

Citește mai departe

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni, avertizeaza experti in meteorologie. „Principalul mesaj al raportului publicat miercuri de Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC) este ca stim destul de multe pentru a lua decizii bune in sensul gestionarii catastrofelor climatice”,…

Citește mai departe

Seceta prelungita in sudul Europei si America de Nord. „E timpul sa ne pregatim pentru ce e mai rau!”

Seceta prelungita in sudul Europei si America de Nord. Iata avertismentul Grupului interguvernamental de experti privind evolutia climei. Raportul privind schimbarile climatice nu aduce vesti foarte bune. E timpul sa ne pregatim pentru ce e mai rau, avertizeaza raportul Grupului interguvernamental privind schimbarile climatice. Estimarile arata ca valurile de canicula tot mai frecvente, seceta tot…

Citește mai departe

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni, avertizeaza experti in meteorologie, citati de AFP. „Principalul mesaj al raportului publicat miercuri de Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC) este ca stim destul de multe pentru a lua decizii bune in sensul…

Citește mai departe

ONU: energiile regenerabile ar putea acoperi 80% din necesarul mondial, in 2050

Sursele de energie regenerabila ar putea acoperi, in 2050, aproape 80 la suta din necesarul energetic mondial, cu conditia sa fie adoptate politicile publice adecvate, arata un raport al Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (Giec) adoptat luni. In prezent, energiile regenerabile sunt responsabile pentru aproximativ 12,9% din oferta mondiala de energie. Conform celor…

Citește mai departe

Evolutia climei citita in pietrele de mormant

Monumetele funerare ofera indicii asupra modului in care s-a schimbat atmosfera Pamantului de-a lungul secolelor, iar un proiect recent, desfasurat sub egida Societatii Geologice din America, urmeaza sa studieze aceste piese, pentru a afla informatii despre trecutul climatic al planetei, informeaza Descopera. Gazele atmosferice dizolvate in apa de ploaie erodeaza, treptat, pietrele de mormant. Pe…

Citește mai departe

Previziunile privind topirea ghetarilor din Himalaya pana in 2035 – „o regretabila eroare”

Indianul Rajendra Pachauri, seful Grupului interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC), a recunoscut oficial, sambata, ca previziunile privind topirea ghetarilor din Himalaya pana in 2035 au reprezentat „o regretabila eroare”, precizand insa ca nu va demisiona din acest motiv. Potrivit AFP, in 2007, in cel de-al patrulea raport al sau, care i-a adus Nobelul…

Citește mai departe

Previziunile referitoare la topirea ghetarilor din Himalaya ar putea fi eronate

Grupul Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (GIEC) va deschide o ancheta in legatura cu o serie de declaratii recente potrivit carora previziunile grupului ce vizeaza disparitia ghetarilor din Himalaya ar putea fi eronate, a declarat presedintele GIEC, luni, la New Delhi. In 2007, GIEC avertizase asupra faptului ca ghetarii din muntii Himalaya se topesc…

Citește mai departe

ONU cerceteaza acuzatiile referitoare la manipularea datelor despre incalziriea globala

BBC: ONU va incepe o investigatie in legatura acuzatile de manipulare a datelor despre incalzirea globala aduse unor oameni de stiinta britanici de la Unitatea de Cercetare a Climatului (CRU). Aceasta este concluzia la care au ajuns participantii la masa rotunda organizata pe aceasta tema. Acuzatiile au aparut dupa ce mai multe e-mailuri, scrise de…

Citește mai departe

Ozonul si incalzirea globala: prea multe ultraviolete pentru unii, prea putine pentru altii

Incalzirea climei va modifica circulatia ozonului in stratosfera si in troposfera, marind sau micsorand cantitatea de ultraviolete (UV) receptionate la nivelul solului in diferitele regiuni ale globului, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience. La peste 20 de ani de la semnarea protocolului de la Montreal care interzice clorofluorocarburile (CFC), gaura de ozon de…

Citește mai departe

Fauna marina ar putea influenta evolutia climei planetei

Fauna marina ar putea sa influenteze semnificativ circulatia apelor oceanice, care este un factor determinant pentru evolutia climei planetei, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Nature. Circulatia apelor oceanice se afla la originea schimburilor termice uriase dintre regiunile polare si cele tropicale si dintre apele de suprafata – calde si limpezi – si cele…

Citește mai departe

Nivelul oceanului planetar va creste cu maximum 82 de centimetri pana in 2100

Nivelul oceanului planetar ar putea creste, in medie, cu 7 – 82 de centimetri pana in anul 2100, o consecinta a incalzirii globale, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience, care confirma previziunile Grupului interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC) din cadrul ONU. Potrivit studiului preluat de AFP, nivelul oceanului planetar nu va…

Citește mai departe

Reuniune la varf pentru salvarea planetei

In aceste zile, in orasul polonez Poznan are loc conferinta ONU privind schimbarile climatice. Stagnarea investitiilor si scaderea pretului la petrol pot descuraja realizarea marilor proiecte de mediu. Cea de-a XIV-a conferinta a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice a inceput luni si va dura pana pe 12 decembrie. In tot acest timp, cei aproximativ 9.000…

Citește mai departe

Schimbarea climei este certa

Cresterea temperaturilor, a nivelelor oceanelor, inmultirea caniculelor si topirea accelerata a calotei polare sunt principalele schimbari climatice identificate de Grupul interguvernamental de experti pentru evolutia climei (GIEC), care se reuneste vineri la Valence (Franta) pentru a-si valida cel de-al patrulea raport, informeaza Agence France Presse, monitorizata de Rompres.

Citește mai departe