Consecintele schimbarilor climatice

Schimbarile climatice duc spre cea mai ingrozitoare recesiune economica din istorie . Daca nu ne straduim sa evitam acest dezastru, pierderile pot ajunge pana la 40 % din P. I. B . Daca am reduce poluarea, care afecteaza efectul de sera, pierderile ar fi doar de 1%.

Consecinte sunt urmatoarele : cresterea temperaturii medii de la 1.4o la 5.8 o C pana la sfarsitul secolului, aridarea unor noi zone ale planetei, ploi si furtuni tropicale, dezastre naturale, cresterea nivelelor oceanelor de la 9 cm la 88 cm, estimate pentru anul 2100, ceea ce ar duce la inundarea unor zone cu populatie densa, raspandirea unor boli de natura tropicala in zonele cu clima temperata .

Africa este continentul cel mai vulnerabil la schimbarile climatice datorita capacitatii scazute de adaptare . Lipsa apei ar afecta intre 100 si 250 milioane de persoane . Alte efecte ar fi: scaderea numarului de pesti in cele mai cunoscute lacuri din cauza cresterii temperaturii apei, degradarea recifelor coraliere.

In America de Nord incalzirea climei in zonele montane poate duce la scaderea stratului de zapada, cresterea inundatiilor pe perioada iernii, modificari datorate calamitatilor, bolilor sau incendiilor cu afectarea padurilor, precum si valuri puternice de caldura .

In America de Sud modificarea precipitatiilor pericliteaza distributia apei potabile, agricultura si furnizarea energiei electrice, substituirea treptata a padurilor tropicale cu savana in Amazonia Orientala, disparitia multor specii in zona tropicala , risc crescut de inundatii in zonele cu altitudine joasa, salinizarea si aridarea solului in zonele mai uscate, reducerea productiei agricole si animale, cresterea riscului de imbolnavirii.

In Asia peste un milliard de oameni ar fi afectati de schimbarea climei pana in anul 2050 precum si reducerea cantitatii de apa in America Centrala, Meridionala si Orientala. Fuziunea ghetarilor din muntii Himalaya ar duce la cresterea inundatiilor, desprinderea rocilor precum si dificultati in obtinerea apei potabile, cresterea pericolului de inundatii in zona litoralului, scaderea productiei agricole cu 30% in Asia Centrala si Meridionala, cresterea temperaturi apei oceanelor cu raspandirea holerei in zona de sud a Asiei .

In cazul Australiei si Noua Zeilanda efectele negative ar afecta toate regiunile : riscul degradarii recifelor de corali, insulele arhipelagului subantartic precum si zonele montane ale celor doua tari, furtuni si inundatii grave si frecvente, raspandirea incendiilor, mai ales in partea de vest a Noii Zeiilande, ceea ce ar duce la scaderea resurselor agricole si forestiere.

In Europa schimbarea climei afecteaza negative toate regiunile: risc crescut de inundatii, seceta, cresterea eroziunii datorate ploilor torentiale si cresterii nivelului marii., topirea ghetarilor in zona montana, un indice scazut de precipitatii sub forma de zapada, disparitia unor specii si degradarea habitatelor naturale, lipsa apei potabile ,risc crescut de incendii si reducerea resurselor naturale vegetale.

Schimbarea climei este un fapt real care devine tot mai grav cu fiecare clipa si se datoreaza consumului de energie bazat pe combustibili ( petrol, carbon si gaz ) in loc de energie regenerabila. Tipul de energie folosit in zilele noastre are ca baza arderea combustibililor fosili. Exista doua motive principale care ar trebui sa duca la incetarea folosirii acestui tip de combustibil : zacamintele utilizate pentru producerea energiei sunt pe terminate si aparitia unor grave modificari ale mediului. Dioxidul de carbon rezultat in urma arderii de combustibili fosili si acumularea progresiva a acestui compus in atmosfera are un efect negativ asupra climei. Cercetatorii din intreaga lume au ajuns la concluzia ca daca se mentine acest ritm, vor avea loc grave schimbari climatice cu consecinte catastrofice .

Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (IPCC) a Organizatiei Natiunilor Unite a observat in ultimile decenii o crestere puternica a concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera . Acest compus duce la accentuarea efectului de sera ,si in consecinta la schimbarea climei.

Ghetarii se topesc, fapt care ne arata cat de fragil este mediul din zonei polara. Acest fapt se datoreaza cresterii temperaturii globale de la 0.3 0 la 0.6 0 inca din anul 1750. Daca cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera se mentine la acelasi nivel ca pana acum, cercetatorii estimeaza ca temperatura planetei va creste in secolul XXI cu 4.8 0.

O arma de distrugere in masa

Daca se mentine concentratia actuala, de-a lungul acestui secol, schimbarile climatice vor fi mult mai vizibile decat in ultimii zece ani . Cele mai afectate ar fi zona polara si tarile subdezvoltate, precum Mexic .

Schimbarea climatica va duce la intensificarea catastrofelor naturale, ca de exemplu, inundatii, seceta ,topirea ghetarilor, cresterea nivelului oceanelor, modificarea ecosistemelor, foamete,lipsa apei potabile, raspandirea bolilor.

O noua speranta

Singura sansa pentru a evita shimbarea climatica ramane utilizarea unor noi surse de energie. Energia eoliana, solara, hidraulica, geotermica si oceanica nu este folosita la maximum.Aceste tipuri de energie sunt viabile din punct de vedere tehnic si economic. Acest tip de energie nu are efecte atat de nocive asupra mediului inconjurator.(este necesara utilizarea corespunzatoare a energiei, adica, eficienta si economie ).

O neliniste generala

IPCC a fost creat cu scopul de a monitoriza efectele negative ale incalzirii globale asupra mediului inconjurator. Incepand cu 1990 a intocmit diferite rapoarte cu scopul de a aduce la cunostinta existenta unei degradari progresive a structurii atmosferice datorate cresterii concentratiei de dioxid de carbon. Dispersarea dioxidului de carbon, principalul gaz care accentueaza efectul de sera si determina schimbarea climei intregului glob, este provocata de arderea de combustibili fosili(petrol carbon si gaz). Schimbarea climatica afecteaza intreg globul pamantesc. Chiar daca lucrurile nu sunt foarte clare, cercetatorii sunt de parere ca de a lungul acestui secol cresterea alternantelor climatice va fi cea mai mare din ultimii 10 000 de ani, afectand zona polara si tarile subdezvoltate .

Topirea ghetarilor

In urma unei expeditii in Antartida in 1997, organizatia Greenpeace a fost martora unei cresterii fara precedent a temperaturii care are ca rezultat topirea ghetarilor. In 1998 in urma expeditiei de -a lungul oceanul Artic s-a constatat faptul ca schimbarea climei determina subtierea stratului de gheata .Acest fapt are un impact negativ asupra morselor care devin mai vulnerabile in fata pradatorilor. Locuitorii din Alaska ne explica ce inseamna pentru ei incalzirea globala : ” O clima temperata determina subtierea stratului de gheata, vreme schimbatoare si modificari genetice la animale. Aceasta schimbare duce la inasprirea conditiilor de trai.”

Daca vrem cu adevarat sa evitam toate aceste catastrofe care se datoreaza schimbarii climatice trebuie incetata exploatarea resurselor de hidrocarburi . In caz contrar consecintele vor fi teribile : modificarea ecosistemelor, afectarea distributiei apei potabile, raspandirea bolilor, aparitia unor fenomene meteorologice neobisnuite . Pentru a lupta contra schimbarii climatice guvernele tuturor tarilor trebuie sa demonstreze ca sunt capabile sa ajunga la un acord pentru a proteja planeta si a mentine stabilitatea climatica mai presus de interesele industriilor petroliere, petrochimice, etc. care utilizeaza in mod constant petrol, carbon si gaz. Aceste sectoare incearca sa evite orice accord international care le-ar pune in pericol interesele . Sunt necesare legi care sa determine tarile dezvoltate sa reduca consumul de combustibili fosili .

SURSA : WWW.INFONATURA.NET

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *