Leader, suc toxic

CE BEM, CE MINCAM – Bautura are noua aditivi
Cantitatea de suc de fructe din aceasta bautura este atit de mica, incit nu aduce nici un beneficiu organismului. Mai mult, contine aditivi alimentari extrem de periculosi.

Leader Tropical este o bautura racoritoare carbogazoasa cu suc de fructe tropicale, zahar si indulcitori. Lista sa de ingrediente este lunga si plina de tot felul de substante chimice, deosebit de periculoase. Compozitia sa este: “Apa, dioxid de carbon E 290, zahar, acidifiant: acid citric E 330, suc concentrat de mar, banana, ananas, portocala, lamiie, kiwi, piersica si mango (1% in proportie variabila), indulcitori (ciclamat E 952, zaharina E 954, aspartam E 951 – contine o sursa de fenilalanina -, acesulfam k E 950), aroma, coloranti: tartrazina E 102 si galben sunset FCF E 110, stabilizatori: guma de ester E 445 si octenil succinat de amidon sodic E 1450, conservant: benzoat de sodiu E 211.”

Valorile nutritionale pentru 100 ml de produs sint urmatoarele: “55,9 kj/ 13,2 kcal, proteine – 0,1 g, carbohidrati 3,1 g, din care zaharuri 3,1 g, lipide 0,1g, din care saturate – 0,1 g, fibre – 0,1 g, sodiu 0,005 g”.

ANALIZA. Produsul face parte din categoria bauturilor racoritoare carbogazoase, cu profil nutritional extrem de dezechilibrat, obtinut din apa, zaharoza, cantitate extrem de mica (1%) de sucuri concentrate de mar, banana, ananas, portocala, kiwi, piersica si mango si aditivi alimentari din categoria acidifiantilor, edulcorantilor chimici intensi, coloranti chimici de sinteza, stabilizatori si conservanti chimici. Densitatea energetica este scazuta, 13,2 kcal/100 de ml, datorita utilizarii edulcorantilor chimici intensi acalorigeni (E 952, E 954, E 951, E 950). Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca beneficiile pentru sanatate si efectul lor impotriva ingrasarii sint nule. Este dovedit faptul ca acesti edulcoranti chimici nu numai ca nu slabesc, dar chiar provoaca ingrasarea prin perturbarea metabolismului energetic.

Colorantii alimentari utilizati prezinta pericole pentru sanatate, putind provoca aparitia aductilor de ADN. Atit tartrazina E 102, cit si galben sunset FCF E 110 sint nocive pentru copii, declansind sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare. Mai mult, tartrazina le provoaca alergii celor cu intoleranta la aspirina. De asemenea, copiilor le declanseaza crize de astm, rinita si urticarie. Conservantii pot avea de asemenea efecte adverse asupra persoanelor sensibile. In Marea Britanie, in produsele pentru copii a fost interzis amestecul de coloranti azoici cum sint E 102 si E 110 cu benzoatul de sodiu E 211. Studii recente au aratat ca afecteaza psihicul celor mici, iar efectele se pot vedea chiar si la maturitate. In acest context, cantitatea infima de suc din fructe nu mai are nici cel mai modest efect benefic asupra sanatatii.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de maladii hepato-renale, bolnavilor de cancer si maladii neurogenerative, alergicilor, astmaticilor, batrinilor.

Diabeticii vor tine cont de cantitatea de zahar adusa de produs (aproximativ 30 de grame la 1 litru de bautura), echivalent cu aproximativ cu 3 felii de piine. Produsul este interzis suferinzilor de fenilcetonurie.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente