Otrava ascunsa din somon

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi sustine ca trebuie sa evitam somonul norvegian cu pesticide si sa mancam pastrav, care este, de fapt, un somon mai mic. Nutritionistul atrage atentia asupra otravurilor acumulate in grasimea pestilor, care afecteaza in special sanatatea copiilor si a gravidelor. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, ne spune ca…

Citește mai departe

Exista BIO in Romania? Reputatul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne dezvaluie ce se poate ascunde sub aceasta sigla

Ne dorim, cu totii, sa consumam alimente cat mai naturale, fara pesticide, conservanti sau hormoni. Iar cele bio, chit ca au preturi piperate, par sa raspunda acestui deziderat. Dar oare chiar asa este? Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne avertizeaza ca sub eticheta “bio” putem cumpara produse cu pana la 48…

Citește mai departe

Prof. Mencinicopschi: „Otrava din pesticide se acumuleaza in grasimea somonilor”

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi sustine ca trebuie sa evitam somonul norvegian cu pesticide si sa mancam pastrav, care este, de fapt, un somon mai mic. Nutritionistul atrage atentia asupra otravurilor acumulate in grasimea pestilor, care afecteaza in special sanatatea copiilor si a gravidelor. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, ne spune ca…

Citește mai departe

Curcanul cu antibiotice. Efecte: alergii, soc anafilactic, cancer, prabusirea sistemului imunitar

Reziduurile de antibiotic din carne sunt la originea a cel putin doua efecte extrem de periculoase pentru sanatatea consumatorilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le explica. Primul efect: selecteaza tulpini rezistente si multirezistente la antibiotice. Ceea ce inseamna ca in cazul unei infectii cu aceste tulpini, antibioticele administrate nu-si mai fac efectul si ne aflam fara…

Citește mai departe

Care sunt beneficiile pe care floarea-soarelui le aduce organismului aceasta planta

Mancati zilnic 30-40 g de seminte de floarea-soarelui. Acestea contin vitamine din complexul B si magneziu Floarea-soarelui nu este doar o planta care ne incanta privirile. Semintele, uleiul sau tinctura din petalele acestei plante au proprietati curative nebanuite. „Bomboanele agricole”, asa cum sunt numite semintele ei, sunt o sursa naturala de magneziu, mineral atat de…

Citește mai departe

Cea mai buna solutie pentru hidratare si energizare in zilele caniculare este ceaiul verde neindulcit

Cea mai buna solutie pentru hidratare si energizare in zilele caniculare este ceaiul verde neindulcit, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Dr. Gheorghe Mencinicopschi: ceaiul verde este cel mai bun energizant in zilele de canicula Deshidratarea si moleseala care ne fac „legume” in zilele de canicula pot fi atacate si prin remedii naturiste,…

Citește mai departe

Suplimente alimentare cu bacterii „bune“ regleaza functiile sistemului imunitar si ne feresc de alergii

Consumul zilnic a 100-150 de grame de iaurt natural sau administrarea in fiecare zi a unor suplimente alimentare cu bacterii „bune“ regleaza functiile sistemului imunitar. In sistemul nostru digestiv exista bacterii „bune” si „rele”, in proportia ideala de 85% (bacterii „bune”) la 15% (bacterii „rele”). Dezechilibrul dintre aceste doua categorii duce la scaderea imunitatii si…

Citește mai departe

Otrava din farfurie

Pentru a ne mentine in forma, pentru a trai mult sau pentru a slabi, ni se recomanda sa mancam sanatos. Dar ce mai inseamna asta in conditiile in care majoritatea alimentelor sunt scaldate in substante chimice? Suntem in pericol sa inghitim reziduuri de pesticide si cand consumam produse autohtone, si cand le alegem pe cele…

Citește mai departe

Medicamente in loc de alimente pe masa

Marile greseli de abordare a alimentului ne pot duce la o ineptie, aceea ca in loc de alimente sa avem pe masa noastra medicamente pentru a preveni boala si pentru a avea o calitate deosebita si o longevitate a vietii, sustine directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinico-p-schi, citat de Mediafax. Institutiile europene au…

Citește mai departe
Consumul de alimente prajite poate creste riscul de cancer

Friptura plus cartofi prajiti – bomba calorica. Ghidul asocierilor corecte dintre alimente

Stomacul uman nu poate prelucra mai mult de o mancare concentrata odata, avertizeaza medicii nutritionisti. „Orice aliment care nu este fruct sau leguma cruda este mancare concentrata. Fiecare produs este digerat diferit si cu viteze diferite, iar acest lucru se intampla datorita inaltei specificitati a enzimelor digestive”, declara prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi pentru cotidinul „Gandul”….

Citește mai departe

Ouale de la gaini stresate primesc aprobare de la dusmanul lor

Gheorghe Mencinicopschi spune mai nou ca ouale provenite de la gainile crescute in baterii sunt bune pentru consum, dupa ce saptamani in sir a sustinut contrariul Consiliului Stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, din care face parte inclusiv profesorul universitar dr.Gheorghe Mencinicopschi, s-a intrunit ieri pentru a dezbate problema oualor comercializate…

Citește mai departe

Deputatii spun ca ouale romanesti sunt bune si ca acuzatiile aduse producatorilor sunt „o diversiune”

Deputatii din Comisia de agricultura considera ca informatiile potrivit carora doua treimi din productia autohtona de oua ar fi periculoasa pentru consumatori reprezinta „o diversiune” aruncata pe piata cu scopul de a speria consumatorii si a-i indeparta de productia romaneasca. Membrii Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor i-au audiat, astazi, pe reprezentantii ANSVSA (Autoritatea Sanitar-…

Citește mai departe

Avicultorii spun ca Mencinicopschi are „dovezi” de pe net

Crescatorii de pasari contrazic toate declaratiile facute de specialistul in nutritie, prof. Gheorghe Mencinicopschi, care a afirmat ca ouale provenite la gainile crescute in baterii (custi) sunt nocive. Totodata, crescatorii ii vor cere lui Mencinicopschi daune in instanta de minimum 1,5 milioane de lei, intrucat a afectat grav imaginea aviculturii romanesti si le-a micsorat vanzarile…

Citește mai departe

Gatitul acasa, mai sanatos

Profesorul doctor chimist Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, subliniaza importanta alimentelor ecologice pentru sanatate, fiind de parere ca trebuie sa ne reobisnuim sa mancam mai mult acasa, in familie. Dupa cum a declarat specialistul pentru AGERPRES, nici alimentele ecologice nu sunt suta la suta sanatoase, intrucat contin ingrediente care nu sunt verificate. Mai…

Citește mai departe

Rulada cu zece E-uri

Rulada cu crema cu gem de capsuni Meredith este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu absorbtie rapida. Din aceasta cauza, pancreasul are de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate de insulina mai mare intr-o perioada mai scurta de timp. Produsul analizat contine si o cantitate mare…

Citește mai departe

Porc si resturi de pasare

Sunca romaneasca produsa de Campofrio este un produs care are in compozitie carne de porc si o serie de alte ingrediente cu posibile efecte adverse asupra consumatorilor. Slanina, carnea separata mecanic (MDM), aditivii alimentari, zaharul si sarea in cantitati mari sunt daunatoare organismului. Grasimile animale, aterogene reprezinta cea mai mare pondere in compozitia produsului analizat,…

Citește mai departe

Detoxifiant natural

Sarbatorile de iarna ne vor face sa uitam de cumpatare cand ne asezam la masa. De aceea, avem nevoie de un aliat in lupta cu toxinele pe care le vom ingera din alimentele pline de grasimi trans si de glucide rafinate. Ne trebuie un aliment-minune care sa contina fibre, antioxidanti, vitamine si pectine naturale. Profesorul…

Citește mai departe

Iarna ne trebuie vitamina C

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi a explicat in cadrul unei mese rotunde organizate de Danone care este rolul alimentatiei in sezonul rece. O data cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, din cauza temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. Aportul nutritional trebuie adaptat tinand cont de sezonul in care…

Citește mai departe

Atentie la alimentele fortifiate!

Un nou studiu norvegian pune sub semnul intrebarii necesitatea de a adauga unele vitamine in alimente, cu scopul de a preveni cancerul sau boli cardiovasculare. Totusi, problema alimentelor fortifiate nu este inca transata. Potrivit profesorului Marta Ebbing de la Universitatea Bergen, suplimentul de acid folic (vitamina B9) si de vitamina B12 ar putea sa sporeasca…

Citește mai departe

DLL incurca etichetele

Pe raftul unui magazin de produse alimentare se afla spre vanzare produsul grisine cu masline DLL. Nimic neobisnuit. Numai ca, daca cititi eticheta, va veti da seama ca in interior se afla o prajitura. Importatorul grisinelor cu masline DLL a facut o greseala. A incurcat intre ele etichetele a doua produse, rezultand o incalcare a…

Citește mai departe

Rahat cu iarba verde

Rahatul de la Orlando’s este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, avand un exces de glucide care streseaza pancreasul endocrin. Mai mult de atat, este folosit un colorant azoic, de sinteza chimica, tartrazina, care este aprig contestat de lumea medicala. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca acesta este incriminat in aparitia sindromului…

Citește mai departe

Knoppers, zahar si ulei hidrogenat

Compozitia napolitanelor Knoppers s-ar putea rezuma la zaharuri si grasimi, peste care s-au mai adaugat cacao, pasta de alune si cativa aditivi alimentari. Din aceasta cauza, mai ales cei cu probleme de greutate si bolnavii de inima si de ficat trebuie sa evite consumul. Napolitanele cu ciocolata si crema de lapte si alune Knoppers sunt…

Citește mai departe

Rulada cu secrete

Consumatorul curios sa afle ce contine Rulada de cascaval cu sunca Rocca Prod 2000 nu are multe sanse. Producatorul nu respecta legislatia etichetarii si ne informeaza ca rulada are in compozitie cascaval, sunca, sare si apa. Acest lucru era evident. Pe eticheta ar fi trebuit sa scrie ce contine sunca, stiut fiind faptul ca acest…

Citește mai departe

Cinci alimente nepoftite la masa

Sunt alimente bune. Dar, din pacate sunt si alimente rele, adesea mult mai apetisante. O mare parte dintre aceste alimente rele se inscrie in hrana de zi cu zi a fiecaruia dintre noi, fara sa stim cat de nesanatoase sunt. Cu ajutorul profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, am facut un top…

Citește mai departe

Gelurile de maini ne lasa in voia microbilor

Geluri hidroalcoolice, antibacteriene, servetele igienice… Sunt nelipsite din buzunare, genti, ghiozdane… Pentru ca „ne spala pe maini”. De fapt, multe dintre aceste produse afecteaza microflora pielii, deschizand astfel poarta de intrare a microbilor in organism. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, face o comparatie extrem de sugestiva. Asa cum guma de mestecat…

Citește mai departe

Vitamine sintetice si grasimi chimice

Biscuitii crocanti cu susan Saltza au ca ingredient principal faina alba de grau mineralizata si vitaminizata. Aceste calitati ar fi fost foarte utile organismului, daca nu ar fi fost de sinteza si daca, pe langa ele, nu s-ar fi adaugat si grasime vegetala hidrogenata. Grasimea vegetala modificata chimic prin procesul de hidrogenare este folosita intr-o…

Citește mai departe

Salata mincinoasa

Salata de icre de crap „Pestisorul de aur” are o eticheta care induce grav in eroare consumatorul si incalca legislatia in vigoare privind etichetarea produselor alimentare. Hotararea nr. 106/2002, privind etichetarea alimentelor, precizeaza ca ingredientele trebuie trecute pe eticheta in ordinea descrescatoare a cantitatii folosite. Producatorul salatei de icre de crap „Pestisorul de aur” a…

Citește mai departe

Salam cu rom

Grasimile si zaharurile sunt ingredientele principale ale mixului de salam Zimbo. Pe langa acestea au mai fost adaugati aditivi alimentari, sare si un element-surpriza, rom. Mixul de salam Zimbo este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional cu un exces de lipide de origine animala, care, consumate excesiv, pun in pericol sanatatea sistemului cardiovascular,…

Citește mai departe

Salata de icre cu sase aditivi

Salata de icre de stiuca Negro 2000 este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de lipide de natura vegetala. Icrele au o pondere foarte mica in produs, majoritatea ingredientelor fiind aditivii alimentari. Pentru ca produsul analizat sa aiba o consistenta potrivita, au fost folositi doi gelifianti – guma xanthan si…

Citește mai departe

„Codul hranei” contestat si in Romania

Codex Alimentarius este o colectie de norme alimentare coordonata de ONU, dar contestata peste tot in lume.In intreaga lume au aparut reactii impotriva „codului hranei”. Criticii sustin ca sunt promovate interesele trusturilor farmaceutice si nu ale consumatorilor. Sistemul de Igiena si Siguranta a Alimentelor – HACCP – Certificat pe baza Directivei 852/2004 UE si Codex…

Citește mai departe

Tiramisu cu „spectaculoos”

„Tiramisu spectaculoos” este un produs ce sfideaza legile etichetarii din Romania si din Uniunea Europeana. Producatorul ar trebui sa ne spuna de unde a cumparat „spectaculoos” si daca putem sa achizitionam si noi de undeva acest ingredient-minune. Al doilea ingredient al desertului „Tiramisu spectaculoos” este „spectaculoos”, folosit intr-o proportie de 18%. Drepturile consumatorilor sunt incalcate,…

Citește mai departe

Lebar din slanina si sorici

Lebarul Galco are ingrediente principale capul de porc, slanina si soriciul, ficatul fiind prezent intr-o cantitate mica. Acesta ar fi trebuit sa aiba o pondere mai mare, daca s-ar fi respectat reteta clasica. Pentru a masca lipsa ficatului, producatorul a folosit potentiatorul de gust E621. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca acest aditiv este…

Citește mai departe

Apa minerala cu hormoni

Apa minerala comercializata in sticle din material plastic contine de doua ori mai multi hormoni (feminini sau masculini), comparativ cu apa de la robinet, sustine un studiu coordonat de doi toxicologi germani, citati intr-un articol publicat recent in Le Figaro. Materialul plastic din care sunt facute sticlele elibereaza in apa minerala ceea ce specialistii numesc…

Citește mai departe