Geluri hidroalcoolice, antibacteriene, servetele igienice… Sunt nelipsite din buzunare, genti, ghiozdane… Pentru ca „ne spala pe maini”. De fapt, multe dintre aceste produse afecteaza microflora pielii, deschizand astfel poarta de intrare a microbilor in organism.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, face o comparatie extrem de sugestiva. Asa cum guma de mestecat nu poate inlocui periuta de dinti si pasta, nici gelurile hidroalcoolice nu pot detrona apa si sapunul. Pentru ca un gel hidroalcoolic are in compozitie mult alcool, vitamine, parfum, apa demineralizata, multi polimeri… De asemenea, contine propanol, un alcool care are capacitatea de a degresa agresiv pielea si afecteaza microflora normala a pielii.
Asta inseamna ca, pe portiunea pe care am „folosit” acest gel, suntem descoperiti, fiind la dispozitia microbilor, a contaminantilor si a razelor ultraviolete. Pe piele este o microflora care nu trebuie distrusa, pentru ca pielea este bariera noastra de protectie, insa alcoolul din aceste geluri distruge aceasta bariera. Potrivit profesorului Mencinicopschi, aceeasi actiune asupra pielii mainilor o au si servetelele antiseptice.
Doctorul Enache Gheorghe, medic primar boli infectioase, Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale „Victor Babes”, este ferm: „Metoda cea mai buna de prevenire a infectiilor este spalatul temeinic cu apa si sapun. Niciodata un gel, spray sau servetel nu va fi mai eficient decat spalatul cu sapun”. In legatura cu folosirea acestor geluri cu scopul de a tine la distanta virusurile gripale, medicul Enache Gheorghe este retinut: aceste virusuri sunt de natura aerogena, iar daca stranutam in palma nu putem sa le distrugem cu ajutorul acestor geluri.
Gelurile hidroalcoolice sunt substante folosite de mai multi ani in unitatile spitalicesti. Dar personalul medical le foloseste numai dupa ce s-a spalat cu apa si sapun. Ambii specialisti recomanda aceste geluri, servetele sau spray-uri doar in situatiile-limita. De asemenea, ei atrag atentia sa nu incurajam copiii sa inlocuiasca spalatul traditional pe maini cu folosirea acestor geluri.
Sursa: Jurnalul National