Fiecare cetatean va plati facturi pentru poluare

La Summitul ONU de la sfarsitul acestui an, care se va desfasura la Copenhaga, se intentioneaza inasprirea conditiilor de poluare a mediului.poluare

Daca se va ajunge la un acord politic, se va crea si o piata paralela a gestionarii consumului de certificate de CO2, cu o cifra de afaceri de miliarde. Tara noastra este una dintre adeptele planului, pregatindu-se sa incarce facturile romanilor la electricitate, caldura si apa, pe modelul englezesc. Cine va eluda plata acestor beneficii ale mileniului al treilea risca puscaria.

In ultimii ani, temperatura planetei a crescut. In ideea preintampinarii unui dezastru ecologic, unele guverne au imaginat diverse strategii de lupta impotriva incalzirii globale, care sunt extrem de costisitoare. Englezii, promotori ai planului de salvare a Terrei, au identificat resursele financiare necesare.La acest plan a aderat si tara noastra, intentionand sa-l implementeze de anul viitor.

Cetatenii vor plati de trei ori pentru acelasi lucru

Marea Britanie propune ca banii pentru mediu sa provina in parte de la comunitatea europeana, in parte de la guvern, iar in al treilea rand din buzunarul cetateanului, care este nevoit sa se incalzeasca, sa se spele, sa circule si are nevoie de iluminat electric. De fapt, contribuabilul este singurul obligat sa achite factura acestor proiecte ecologiste de anvergura. Fondurile UE ce vor fi alocate provin din contributia guvernelor tarilor membre. Iar guvernele constituie fonduri din buzunarul contribuabilului. De asemenea, banii acordati direct de la guvern provin tot din fonduri constituite de contribuabil. Odata cu aplicarea unei noi taxe direct cetateanului, acesta este obligat sa plateasca, de fapt, a treia oara pentru acelasi lucru.

Romania sustine Marea Britanie

Tudor Serban, secretar de stat la Ministerul Economiei, a declarat ca oficialii romani nu stau cu mainile in san. „Englezii ne-au solicitat sa-i sustinem si, la randul lor, ne vor consilia in atragerea unui proiect european sau chiar mondial. Pentru noi este foarte important sa dam drumul unui astfel de proiect si de aceea am inceput sa lucram de-acum la el, pentru ca la anul sa-l putem promova”, a afirmat Serban. Asadar, din 2010 este posibil ca pe baza facturilor pe ultimele 12 luni la energia electrica, termica si consumul de apa sa fim taxati cu un procent stabilit de autoritati.

Romania, defavorizata

In decembrie 1997, reprezentantii a 160 de state au semnat Protocolul de la Kyoto, angajandu-se sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Procentul stabilit a fost de 5,2, pana in 2012, comparativ cu anul 1990. SUA si Australia, raspunzatoare pentru circa 40% din poluarea mondiala, nu au semnat protocolul, dar se pare ca isi vor da acordul la Copenhaga. Romania a avut numai de pierdut de pe urma protejarii climei. Cand la Bruxelles ni s-a stabilit cota, s-a luat in calcul productia industriala din anul 1990, care scazuse cu 30% fata de decembrie 1989. Respectiv, noi am redus emisiile cu peste 35%, nu cu 5,2%, precum restul statelor semnatare. Pentru perioada 2012-2020 se preconizeaza o reducere cu inca 20% a emisiilor de CO2.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *