Organismele modificate genetic hranesc sau ucid?

Organismele modificate genetic hr?nesc sau ucid?

Organismele modificate genetic hranesc sau ucid?Un organism modificat genetic (OMG) este un organism viu ce a luat nastere prin manipularea genelor sale.Ingineria genetica este cea care se ocupa de aceasta manipulare a genelor. Tehnica manipularii genelor este folosita atat la virusuri, bacterii, plante, cat si la animale si la oameni.OMG-urile au fost introduse pentru prima data in mediu in anul 1994, inainte de a se fi dovedit ca nu pun in pericol sanatatea oamenilor.

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi declara pentru site-ul Codex Alimentarius:“Un OMG este o noua entitate vie, creata de om. O fiinta care nu a existat in contextul natural al fiintelor vii din biosfera pamantului.”

Procesul manipularii genelor ce creeaza organismele modificate genetic este din ce in ce mai mult folosit in agricultura. Tot mai multi agricultori aleg sa-si modifice genetic produsele. Ei nu stiu insa efectele pe care aceste organisme le au. De exemplu, porumbul modificat genetic poarta gene de bacterie ce ii permit sa produca o substanta insecticida. Ganditi-va ce efecte au asupra organismului uman aceste substante insecticide.

Conform Greenpeace, unele dintre pericolele culturilor modificate genetic pentru mediul inconjurator sunt: cresterea folosirii substantelor toxice in agricultura, contaminarea genetica, contaminarea solului, pierderea biodiversitatii, dezvoltarea rezistentelor in insecte si “ierburi rele” sau efectele nedorite in alte organisme. Efectele asupra ecosistemelor sunt ireversibile si imprevizibile.

Specialistii spun ca utilizarea erbicidului total Roundup in asociere cu soia MG poate ucide intreaga flora si poate cauza disfunctii sexuale, avorturi si nasteri premature. Speranta de viata din ce in ce mai scazuta poate fi cauzata si de aceste organisme, nu credeti? Cat traiau bunicii nostri ce mancau doar ce cresteau ei in gradina?

Un sondaj de opinie la nivel national comandat de Greenpeace Romania a confirmat ca 67% dintre romani nu vor sa manance alimente modificate genetic. Nimeni nu vrea asta, insa cunoaste cineva in totalitate provenienta si componenta alimentelor pe care le cumpara?

Potrivit H.G. 173/2006, in Romania toate alimentele care contin OMG in procent mai mare de 0,9% trebuie etichetate. Cate astfel de alimente etichetate ati vazut in magazine? Potrivit site-ului Sanatatea.ro, supermarket-urile Billa, Kaufland, Plus, Profi, Cora, Penny, XXL, Auchan si Real nu vand alimente modificate genetic. Restul?

Unele voci spun ca nu exista toxicitate in produsele obtinute prin manipulare genetica si sustin ca aceasta practica ne-ar ajuta sa reducem costurile alimentelor, prin urmare sa hranim mai multi oameni cu mai putini bani. Cei mai multi insa se tem de efectele nocive pe care le-ar putea avea aceste alimente si decid sa ramana la metodele traditionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *