Clujul testeaza motoarele viitorului

1
404
Clujul testează motoarele viitorului
Clujul testeaza motoarele viitorului

Bogdan Ovidiu Varga explica cum functioneaza motorul penru testarea combustibililor.

In cartierul Iris functioneaza unicul laborator din sud-estul Europei in care cercetatorii incearca sa adapteze motoarele clasice la biocombustibili. Zece ingineri de la Universtitatea Tehnica folosesc combinatii de combustibil cu etanol si uleiuri vegetale, incercand sa mentina motoarele la aceiasi parametri de functionare.

Clujul are un laborator unic in Romania si in sud-estul Europei de testare a combustibililor viitorului. Cercetatorii clujeni isi propun sa descopere cum pot fi adaptate motoarele clasice la biocombustibili, astfel incat odata schimbata „reteta de alimentare”, acestea sa ramana functionale pe termen lung. Rezultatele lor vor fi recunoscute la scara internationala.

Desi in tara noastra biocombustibilii nu sunt inca folositi, clujenii testeaza deja retete, amestecuri de carburanti, calitatea si modul in care introducerea acestora in alimentare ar putea afecta durata de viata a automobilului. „In tara noastra, combustibilii nu sunt incercati inca pe motoare. Vrem sa modificam acest lucru”, a explicat Nicolae Burnete, decanul Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca.

Citeste in noul numar al saptamanalului „ADS Cluj” mai multe despre experimentele facute in laboratorul din cartierul Iris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.