Noi oportunit??i pentru ob?inerea de energie regenerabil?

Noi oportunitati pentru obtinerea de energie regenerabila

Fermierii americani ar putea asigura anual o cantitate de 155 milioane tone de reziduuri vegetale si alte 60 milioane tone de gunoi de grajd pentru generarea de biocombustibili si energie electrica verde. Potrivit Union of Concerned Scientists (UCS), asociatie dedicata luptei pentru protejarea mediului, utilizarea acestor resurse de biomasa pentru alimentarea transporturilor si pentru a…

Citește mai departe
Biocombustibilii vor p?mânt

Biocombustibilii vor pamant

Afacerile cu biocombustibili devenisera o moda nebuna prin 2007. Decizia Uniunii Europene de a cere ca biocombustibilii sa fie adaugati la toata benzina si motorina destinate transportului vehiculelor a creat o piata garantata prin lege. Multe guverne au fost impinse in business-ul biocombustibililor odata cu discursul presedintelui american de la acea vreme, George W. Bush….

Citește mai departe
Biocombustibilii, mai daunatori ca benzina

Biocombustibilii, mai daunatori ca benzina

Oamenii de stiinta americani au constatat ca biocombustibilii pe baza de porumb cauzeaza mai multe daune mediului inconjurator decat benzina, potrivit revistei Nature Climate Change. Astfel, cercetatorii au calculat ca emisiile provenite de la benzina Eco sunt cu 7% mai mari comparativ cu benzina traditionala. Este vorba despre emisii de dioxid de carbon, care participa…

Citește mai departe
Românii vând cu success în Fran?a un carburant eco, ce aduce economii de 30 de euro la fiecare plin

Romanii vand cu success in Franta un carburant eco, ce aduce economii de 30 de euro la fiecare plin

Dyneff, compania petroliera detinuta de grupul Rompetrol in Europa Occidentala, vinde cu succes in statiile de distributie a carburantilor din sudul Frantei un produs bio, denumit E 85. Compus in proprtie de 75-85% din etanol si restul din benzina cu cifra octanica 95, produsul este conceput special pentru piata franceza, una dintre cele mai avansate…

Citește mai departe

„Benzina verde” este testata de cercetatorii americani

Zaharul de origine vegetala, obtinut din iarba ori lemn, poate inlocui cu succesul bioetanolul pentru aparitia unei „benzine verzi”, sustin chimistii americani, conform MEDIAFAX. Cercetatorii de la Universitatea California din Berkely au gasit reteta succesului: producerea de acetona si de etanol prin fermentarea zaharului, cu ajutorul unei bacterii care face parte din aceeasi familie cu…

Citește mai departe

Importurile de bioetanol din SUA sunt supuse inregistrarii in Uniunea Europeana

Comisia Europeana ar putea impune autoritatilor vamale din statele membre sa inregistreze importurile de bioetanol provenite din SUA, in urma plangerii depuse de Asociatia Producatorilor Europeni de Etanol Regenerabil (ePure). In efortul de a proteja piata europeana impotriva importurilor subventionate care provin din afara Comunitatii, Comisia Europeana ar putea impune autoritatilor vamale din statele membre…

Citește mai departe

Clujul testeaza motoarele viitorului

Bogdan Ovidiu Varga explica cum functioneaza motorul penru testarea combustibililor. In cartierul Iris functioneaza unicul laborator din sud-estul Europei in care cercetatorii incearca sa adapteze motoarele clasice la biocombustibili. Zece ingineri de la Universtitatea Tehnica folosesc combinatii de combustibil cu etanol si uleiuri vegetale, incercand sa mentina motoarele la aceiasi parametri de functionare. Clujul are…

Citește mai departe

O firma americana vrea sa investeasca 150 mil. dolari in energie si agricultura in Romania

Compania americana Farmers’ Ethanol intentioneaza sa investeasca aproximativ 150 de milioane de dolari in Romania intr-un complex integrat pentru productia de bioetanol si cresterea animalelor, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. „Compania americana intentioneaza sa realizeze niste ferme integrate, si pentru productie zootehnica, si productie vegetala, care se combina si cu producerea de…

Citește mai departe
Biocombustibilii obtinuti din deseuri ar putea alimenta 16% din transportul rutier al UE

Obiectivul european pentru biocombustibili scoate din productia de hrana o suprafata cat Irlanda

Planurile de a impune soferilor europeni sa foloseasca mai mult biocombustibil pana in 2020 ar putea scoate din productia de hrana o suprafata echivalenta cu Irlanda si ar accelera schimbarile climatice, avertizeaza Institutul pentru Strategii Europene de Mediu (IEEP) intr-un nou studiu. Raportul se bazeaza pe planurile statelor membre de indeplinire a obiectivului de obtinere…

Citește mai departe

Strategia UE pentru biocombustibili dauneaza mediului

Planurile statelor comunitare de atingere a tinei UE privind utilizarea biocarburantilor vor creste emisiile cu efect de sera pentru ca vor duce la extinderea exploatarilor agricole. Solutia: noua generatie de biocarburanti extrasi din deseurile agroindustriale. Potrivit studiului publicat de Institutul European pentru Politici de Mediu (IEEP), un centru de reflectie si cercetare independent, strategia Uniunii…

Citește mai departe

Inovatii electrice pentru transportul ecologic al viitorului

Producatori din industria auto, politicieni si lideri de opinie s-au adunat, in Brazilia, la un forum dedicat mobilitatii. Vehiculele alimentate cu electricitate reprezinta alternativa propusa pentru un transport urban mai eficient si mai ecologic. De la o bicicleta electrica fabricata de o micuta companie braziliana, la o tricicleta inventata de un brazilian, dar produsa in…

Citește mai departe

Masinile electrice, costuri reduse pe kilometru

Tehnologiile avansate folosite pentru fabricarea bateriilor fac posibila utilizarea acestora pentru alimentarea vehiculelor hibride sau electrice (EV). Astfel, modelele ecologice au costuri din ce in ce mai mici. Dintre modelele prezentate in acest an de producatorii de automobile cu propulsie alternativa (hibride sau electrice), sedanul dezvoltat de compania americana Tesla Motors are cel mai mic…

Citește mai departe

The Economist: Tancuri de etanol

Bio-combustibilii erau vazuti ca si o solutie pentru reducerea dependentei de combustibilii fosili, insa, acum au devenit un factor indispensabil domeniului agrar, daunand mediului si pacalind platitorii de taxe, scrie The Economist. Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) nu aproba niciuna dintre cele doua extreme – acorda note foarte mari anumitor combustibili bazati pe…

Citește mai departe

Suedezii fac combustibil din portocale

O echipa de ingineri din Suedia au obtinut etanol si biogaz din cojile de citrice. O fabrica din Florida, SUA, intentioneaza sa valorifice experienta suedeza si sa produca anual 15 milioane de litri de etanol de pe urma deseurilor din grepfrut. O echipa de cercetatori de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universitatii Boras din…

Citește mai departe

Mediul: nu numai vesti proaste

Bineinteles ca e foarte usor sa te pierzi in multitudinea de stiri despre lucrurile neplacute care se intampla in lume- distrugerea padurilor tropicale, schimbarile climatice, dezechilibrele hormonale datorate uzului de substante chimice toxice- cateodata pare ca totalitatea miscarilor care promoveaza protectia mediului se concentreaza pe ceea ce e negativ si neglijeaza progresele realizate pana in…

Citește mai departe

Americanii vor sa faca etanol din pepeni

Pepenii aruncati de fermieri ar putea fi folositi pentru a fabrica etanol. Americanii arunca 360.000 tone de pepeni anual, din care s-ar putea face 2.5 milioane de litri de etanol. Cercetatorii americani vor sa foloseasca pepenii pentru a crea combustibili alternativi. Oamenii de stiinta au descoperit ca sucul obtinut din pepeni poate fi utilizat pentru…

Citește mai departe

Camera Reprezentantilor din SUA a adoptat cu dificultate legea impotriva incalzirii climatice

Presedintele american Barack Obama a obtinut vineri o victorie la limita in Camera Reprezentantilor, cu adoptarea unui vast proiect de lege pentru combaterea incalzirii climatice, a carui soarta este insa nesigura in Senat, informeaza AFP. Planul, care este una dintre marile prioritati ale lui Obama, a fost aprobat cu 219 voturi pentru si 212 impotriva,…

Citește mai departe

Biocombustibilii produc incalzire globala

Plantele care se cultiva de obicei pentru biocombustibili sunt porumbul, soia, cassava, palmierii pentru ulei so trestia de zahar. Cercetatorii sustin ca, desi cultivarea de plante pentru biocombustibili reprezinta o alternativa la o parte din petrol, cultivarea lor va agrava fenomenul incalzirii globale.Biocombustibilii sunt cultivati mai ales in zonele tropicale, unde padurile sunt taiate pentru…

Citește mai departe

Primii arbori modificati genetic

Ministrul Inovatiei si Stiintei din Flandes-Belgia, Patricia Ceyssens, a plantat un copac. Neobisnuinta acestei ceremonii „verzi” consta in faptul ca, acesta nu este un copac oarecare, ci primul plop modificat genetic. Participarea ministrului poate fi vazuta ca o declaratie politica impotriva celor care s-au opus acestui test: Nature & Progres Belgique si Greenpeace Belgia, la…

Citește mai departe

Un studiu critica amprenta carbonica a etanolului din porumb

Conform unui studiu amanuntit, realizat de Universitatea Duke, daca se doreste evitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, este mai eficienta folosirea tehnologiei actuale pentru a lasa pamantul necultivat, decat cultivarea porumbului pentru a produce etanol. In numarul din martie al revistei de cercetare „Ecological Applications”, autorii studiului spun ca productia de etanol din…

Citește mai departe

Energia scade numarul pasarilor

Energia produsa prin diferitele metode – vant, etanol sau prin extractia de carbuni din munti – contribuie la scaderea numarului pasarilor. Acesta este rezultatul unui nou raport guvernamental, facut la cererea administratiei Bush, citat de The Associated Press, care este si primul care face o cronica a ultimilor 40 de ani, perioada in care numarul…

Citește mai departe

Utilizarea biocombustibililor poate contribui, indirect, la distrugerea padurilor tropicale

Utilizarea din ce in ce mai raspandita a biocombustibililor poate provoca accelerarea distrugerii padurilor tropicale, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Stanfords Woods Institute, citat de presa britanica de specialitate. Potrivit cercetarii, fermierii de la tropice ar putea taia paduri intregi pentru a cultiva terenul defrisat cu plante ce pot fi folosite la producerea…

Citește mai departe

Apele marilor, ucise de poluare

Agricultura intensiva si dejectiile oraselor deversate in marile fluvii ale lumii, care se varsa, apoi, in mari si oceane, au determinat o crestere ingrijoratoare a suprafetelor marine lipsite de oxigen. Astfel, s-a constatat ca, din anul 1999 si pana anul trecut, numarul acestor zone s-a triplat, ajungandu-se la o suprafata totala a zonelor moarte care…

Citește mai departe

Energie, agrocarburanti

Numeroase indoieli planeaza inca asupra interesului pentru biocarburantii actuali; toata lumea pare in schimb sa fie de acord in privinta cercetarilor asupra biocarburantilor de a doua generatie. Acestea din urma pot fi definite ca fiind cele care utilizeaza fie biomasa lignocelulozica, fie cea a plantelor in intregime ca materie prima in loc de utilizarea doar…

Citește mai departe