In comuna Remetea se va construi o fabrica de bioetanol, in valoare de peste 6 milioane de Euro

In comuna Remetea se va construi o fabrica de bioetanol, in valoare de peste 6 milioane de Euro
In comuna Remetea se va construi o fabrica de bioetanol, in valoare de peste 6 milioane de Euro

O fabrica de bioetanol va fi construita in localitatea harghiteana Remetea, valoarea investitiei fiind de peste sase milioane de euro, iar o jumatate din suma fiind asigurata din fonduri europene.

Proiectul a fost depus in anul 2010 la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Harghita, a fost declarat castigator in 2011 si prevede construirea unei fabrici in care se vor procesa produsele agricole pentru obtinerea biocombustibilului pentru transport.

Administratorul proiectului, omul de afaceri Andras Csaba, a declarat, miercuri,ca i-a venit ideea construirii acestei fabrici dupa ce a vazut ca o cantitate mare de produse agricole, cum ar fi porumb sau cartofi, nu pot fi vandute de fermieri, din cauza ca nu sunt de foarte buna calitate, motiv pentru care s-a ajuns la situatia in care sute de hectare de teren raman necultivate.

”Am observat ca dupa inchiderea Fabricii de Spirt si Amidon din Sansimion a ramas o cantitate mare de materie prima care nu are piata si nu poate fi vanduta si m-am gandit cum pot schimba asta. Asa mi-a venit ideea construirii fabricii de bioetanol, care poate fi folosit ca si combustibil pentru masini”, a declarat Andras Csaba.
Acesta a spus ca in Romania, potrivit normelor Uniunii Europene, benzina trebuie sa contina etanol in proportie de 5%, urmand ca procentul sa creasca semnificativ pana in anul 2030 si crede ca din acest motiv va exista o cerere pe piata romaneasca.

Omul de afaceri harghitean a explicat ca se afla in punctul de pornire a proiectului si doreste ca pana in septembrie 2014 acesta sa fie finalizat.
”Finantarea este obtinuta, am indeplinit conditiile, suntem la sfarsitul incheierii creditului de la banca si ne vom apuca de lucru cat mai repede”, a spus Andras Csaba.

El a explicat ca, pe langa finantarea de 3 milioane de euro, obtinuta de la Uniunea Europeana, prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala, alte trei milioane de euro sunt asigurate din contributia unui grup de oameni de afaceri din Romania si Ungaria si din credite bancare.

Potrivit proiectului, fabrica va produce 10.000 de tone de bioetanol pe an si sase milioane de metri cubi de biogaz pe an, iar numarul angajatilor va fi de 20-25 de persoane.

”In mod direct, in fabrica, vor fi 20-25 de angajati. Dar eu cred ca indirect vor avea de castigat pana la o mie de persoane, pentru ca este nevoie de cultivarea a zece mii de hectare de teren, pentru a obtine materie prima pentru fabrica”, a spus managerul proiectului.

El a adaugat ca accesarea de fonduri europene este dificila din cauza ”birocratiei si lucrurilor ilogice cerute”, dar se considera un om perseverent, iar daca ar fi sa o ia de la capat, ar face acelasi lucru.

Andras Csaba are 43 de ani, parintii lui sunt originali din comuna Remetea si, pe vremea regimului comunist, cand avea 18 ani, a plecat in Ungaria, unde a devenit un om de afaceri de succes. De cativa ani s-a intors in Harghita si deruleaza mai multe afaceri, cum ar fi importul de sisteme tehnologice.

Proiectul privind construirea fabricii de bioetanol este cel mai mare castigat in Harghita de un investitor privat si finantat de Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.

Pe de alta parte, comuna Remetea este de succes in atragerea fondurilor europene, autoritatile locale reusind sa castige importante proiecte, care au ca scop imbunatatirea vietii locuitorilor.

Primarul comunei Remetea, Laczko Albert Elemer, a declarat ca viitoarea fabrica reprezinta o investitie extrem de importanta, prin crearea de locuri de munca dar si prin sansa data agricultorilor de a-si valorifica produsele.

”Aceasta investitie este foarte importanta pentru viitorul comunei, pentru ca inseamna locuri de munca in fabrica, dar si posibilitatea ca agricultorii sa-si vanda produsele, cum ar fi cartofii. (…) Si, oricum, va fi un exemplu pozitiv, care speram ca va fi urmat si de alti investitori”, a conchis Laczko Albert Elemer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *