Compania de audit Ernst&Young a dat publicitatii un raport al riscurilor cu care se confrunta companiile de petrol si gaze. Potrivit documentului, siguranta si problemele de mediu raman o preocupare de top 10 pentru companiile de petrol si gaze, dar amploarea fara precedent a folosirii internetului scoate la suprafata o noua provocare, anume aceea a sigurantei operatiunilor din interiorul companiilor.
Pe o scara de la 1 la 10, riscul pentru sanatatea si siguranta mediului e evaluat la 1 pentru 2013 si se estimeaza ca tot atat va fi si peste doi ani, in 2015. In vreme ce riscul pentru siguranta IT e evaluat la 9 si este estimat la 10 pentru 2015. Raportul a fost facut pe un esantion de 100 de directori, din 90 de companii, din 21 de tari.
Pentru un militant pe probleme de mediu, cifrele sunt cel putin haioase. Am fi tentati sa ne intrebam cat timp s-au aplecat cei 100 de directori CU ADEVĂRAT pe siguranta asupra mediului si cat timp au alocat sigurantei IT, atata vreme cat, in mod evident, impactul asupra mediului a fost evaluat doar la 1. Tot potrivit acestui raport, politicile energetice sunt evaluate la 5 si se estimeaza ca tot astfel vor ramane si pentru urmatorii doi ani. Cu alte cuvinte, companiile de exploatare a resurselor de petrol si gaze sunt cumva sigure pe politicile ale guvernelor, mai ales daca e sa ne gandim la perioada scurta, de doar doi ani, care a fost supusa analizei.
O piata a muncii tot mai „batrana” si tot mai „incompetenta”
Cel putin interesante (ca sa folosim un eufemism) sunt si alte cifre ale raportului. De exemplu, riscul de deficit al capitalului uman e evaluat la 7 si tot astfel se estimeaza ca va ramane si in 2015. Companiile sunt preocupate de riscul pe care-l presupune imbatranirea populatiei, dar si de competentele tot mai… sa le spunem debile ale angajatilor sau potentialilor angajati. Desigur, „business is business”, dar aceste ingrijorari sunt, din nou, haioase, daca e sa luam in considerare faptul ca rata somajului e mai mare ca niciodata cel putin in tarile europene si ca, prin urmare, multa lume ar fi tentata sa dea iama sa-si procure un job in cadrul unei astfel de companii „ingrijorate” peste masura. In privinta competentelor, am vrea sa asiguram companiile de exploatare de petrol si gaze sa nu-si faca mari probleme, pentru ca oamenii invata usor sa bage un furtun intr-o pompa. Ca de accesat functii de conducere nu credem ca e cazul.
Benzina low-cost
Un alt motiv de ingrijorare al companilor auditate de prestigioasa firma e ceea ce ei numesc „volatilitatea preturilor”, evaluata la 4 pentru 2013 si estimata la 6 pentru 2015. Adica, mai pe romaneste, „functia creeaza organul”. Ia sa mergem toti cu trotineta, sa vedem cat va mai costa benzina peste doi ani!
In concluzie, accesul la rezervele naturale de petrol si gaze e singura provocare reala a directorilor executivi din companiile auditate. Preocuparea pentru siguranta asupra mediului, „constanta”, spun ei, e o ipocrizie care trebuia inventata. Siguranta operatiunilor din interiorul companiilor. Iata o alta preocupare reala. Sigur ca, in calitate de executiv in industria cea mai aducatoare de bani din lume, nu vrei sa-ti compromiti sistemul IT si vrei sa te protejezi, mai ales ca nu e zi de la Dumnezeu sa nu auzi de o echipa de trei hackeri care, din capatul celalalt al lumii, tocmai au demonstrat ce „sigure” sunt sistemele IT ale diverselor firme sau organisme internationale.
Lasand la o parte tonul zeflemitor, sa retinem ca acest raport dat publicitatii de Ernst&Young furnizeaza motive de ingrijorare si pentru cetateanul de rand, adica al celui care scoate din ce in ce mai multi bani din portofel pentru un litru de benzina si lasa generatiilor urmatoare un aer tot mai putin respirabil. Asta chiar daca un executiv dintr-o companie care exploateaza petrol si gaze se preocupa „constant” ca noi sa respiram un aer mai bun.