Fermierii americani ar putea asigura anual o cantitate de 155 milioane tone de reziduuri vegetale si alte 60 milioane tone de gunoi de grajd pentru generarea de biocombustibili si energie electrica verde.
Potrivit Union of Concerned Scientists (UCS), asociatie dedicata luptei pentru protejarea mediului, utilizarea acestor resurse de biomasa pentru alimentarea transporturilor si pentru a genera electricitate poate fi o alternativa durabila la combustibilii fosili, principala sursa de poluare a atmosferei terestre.
Reprezentantii UCS sustin ca pana in anul 2030, cu sprijinul fermierilor americani, s-ar putea obtine anual 10 miliarde de galoane de etanol sau 166 miliarde de kWh de energie electrica, ceea ce reprezinta echivalentul a circa 4 la suta din consumul total al SUA in 2010.
In acest sens, UCS recomanda adoptarea practicilor agricole moderne, cum ar fi tehnologia no-till, pentru combaterea eroziunii solului si conservarea apei. Pe de alta parte, utilizarea digestoarelor anaerobe, pentru extragerea biogazului din gunoiul de grajd, poate reduce semnificativ emisiile de metan si ajuta la incorporarea eficienta a nutrientilor in sol, curatand in acelasi timp apele reziduale. Biogazul obtinut poate apoi oferi caldura si electricitate in ferma sau poate fi in continuare purificat si livrat statului ca sursa de energie regenerabila.
Statul Iowa are cel mai mare potential de utilizare a resurselor de biomasa pentru productia de energie verde, cu peste 30 de milioane tone de resturi vegetale colectate anual. Arkansas este la o treime din acest potential, la fel ca Texas, unde o buna parte din populatie se ocupa de cresterea vitelor.