O firma americana vrea sa investeasca 150 mil. dolari in energie si agricultura in Romania

0
442
O firma americana vrea sa investeasca 150 mil. dolari in energie si agricultura in Romania
O firma americana vrea sa investeasca 150 mil. dolari in energie si agricultura in Romania

Compania americana Farmers’ Ethanol intentioneaza sa investeasca aproximativ 150 de milioane de dolari in Romania intr-un complex integrat pentru productia de bioetanol si cresterea animalelor, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

„Compania americana intentioneaza sa realizeze niste ferme integrate, si pentru productie zootehnica, si productie vegetala, care se combina si cu producerea de energie. La acesta data nu este nicio astfel de investitie in Romania”, a spus Tabara.

El a adaugat ca firma americana vrea si sa concesioneze teren, dar in principal isi propune sa lucreze in parteneriat cu investitori romani.

„Pot incepe investitiile in cateva luni. Ei au deja o localizare a acestor proiecte, in partea de sud a tarii, respectiv judetele Giurgiu, Teleorman si Olt, partea de vest, cu judetele Timis si Arad, si partea centrala si de nord-vest a Transilvaniei. Statul roman ii poate sprijini prin faciliati, pentru ca la productia de biomasa, de exemplu, folosesc certificatele verzi. Acum se asteapta raspunsul la notificarile Guvernului la Comisia Europeana pentru acordarea de facilitati”, a mai spus ministrul, care a adaugat ca s-a intalnit cu reprezentantii companiei americane.

Proiectul, numit Farmers Agri Energy, include o fabrica de bioetanol cu o capacitate de productie de peste 200 de tone zilnic, o fabrica de concentrat proteic rezultat din uscarea borhotului, care va fi utilizat pentru hrana animalelor, si o ferma de animale cu circa 10.000 de capete de vite in faza initiala si peste 20.000 de capete dupa circa doi ani.

Acestora li se adauga o uzina de tratare a dejectiilor de animale si utilizare a metanului rezultat din producerea de energie si o uzina de tratare a apei.

Potrivit proiectului prezentat de americani la Ministerul Agriculturii, investitia va fi de aproximativ 150 de milioane de dolari si va crea peste 2.500 de noi locuri de munca. De asmenea, se va genera productie agricola pe o suprafata de 20.000 de hectare, iar contributiile prin taxe si impozite la bugetul statului sunt estimate la 20 de milioane de euro.

„Prin integrarea pe verticala si orizontala, acest proiect va conduce la cresterea productiei agricole de cereale, utilizand zilnic peste 500 de tone de porumb si alte cereale secundare, cum ar fi graul si sorgul. In faza urmatoare, proiectul va fi dezvoltat pe verticala prin adaugarea unor plantatii de cereale, a unui abator si a unui complex de industrializare a laptelui si a carnii. Proiectul a primit sprijinul Departamentului pentru Energie si a Departamentului pentru Agricultura ale Statelor Unite ale Americii si, de asemenea, au fost incheiate acorduri preliminare pentru finantare si garantare cu Exim Bank USA si Oficiul pentru Finantare in Strainatate al SUA (OPIC)”, se mai arata in prezentarea proiectului.

Reprezentantii companiei americane sustin ca investitia va produce anual combustibil pentru 47.100 de masini, electricitate pentru 2.700 de case si alimente pentru 52.200 de persoane.

Farmers’ Ethanol este o companie fondata in anul 2001, in Ohio, care a dezvoltat o serie de biorafinarii in Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.