Utilizarea din ce in ce mai raspandita a biocombustibililor poate provoca accelerarea distrugerii padurilor tropicale, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Stanfords Woods Institute, citat de presa britanica de specialitate.
Potrivit cercetarii, fermierii de la tropice ar putea taia paduri intregi pentru a cultiva terenul defrisat cu plante ce pot fi folosite la producerea biocombustibilului. „Daca lucrurile stau asa, putem spune ca atunci cand vom folosi biocombustibil produs la tropice vom arde de fapt paduri tropicale intregi in rezervoarele masinilor noastre”, a explicat Holly Gibbs, cercetatorul care a coordonat studiul.
Astfel, politicile agricole care favorizeaza culturile de plante pentru producerea de biocombustibil ar putea contribui paradoxal la procesul rapid de schimbare climatica. Potrivit oamenilor de stiinta, un astfel de pericol este foarte aproape daca politicile care privesc energia nu vor lua in considerarea si potentialele efecte asupra padurilor tropicale.
Predictiile lui Holly Gibbs sunt bazate pe un studiu realizat prin analizarea mai multor imagini din satelit efectuate intre anii 1980-2000. Este primul studiu care face o evaluare detaliata a cailor de expansiune a agriculturii in regiunea tropicala, iar Gibbs considera ca datele obtinute pot contribui la luarea unor decizii prudente in ceea ce priveste viitoarele politici pentru producerea de biocombustibil.
Tari precum Brazilia, Indonezia si Malaezia au un climat ideal pentru cultivarea plantelor pentru producerea de biocombustibil si au raspuns deja cererii crescute pentru asemenea produse alimentare si furajere, crescand productia de trestie de zahar, soia si ulei de palmier. De exemplu, zonele destinate cultivarii de soia in Brazilia au crescut cu 15% pe an din 1990, iar productia de ulei de palmier a Indoneziei s-a triplat in anii ’90, iar intre 2000 si 2007 s-a dublat.
Cercetatorii sunt de parere ca biocombustibilii joaca un rol important in expansiunea recenta a terenului cultivat. Deja, interesul pentru acest tip de combustibil a declansat un semnal de alarma din cauza rapiditatii cu care a crescut productia acestora – productia globala de etanol a crescut de patru ori, iar cea de biodiesel de 10 ori intre 2000 si 2007.
Mai mult, subventiile pentru agricultura din Indonezia si SUA ofera stimulente pentru cresterea productiei acestor plante. Culturile cele mai bune pentru actuala generatie de biocombustibili, uleiul de palmier si trestia de zahar sunt si cele mai potrivite pentru a fi cultivate in tarile tropicale.
Studiul lui Gibbs este primul care studiaza terenurile pe care se dezvolta noi culturi. Asfetl, in timp ce producatorii de biocombustibili spun ca planteaza soia sau ulei de palmier pe terenuri degradate sau deja dezafectate, ONG-urile sustin ca padurile amazoniene si mlastinile din sud-estul Asiei reprezinta aceste surse de teren.
Daca plantele pentru biocombustibili sunt cultivate in locul padurilor, acest proces provoaca emiterea unei cantitati uriase de dioxid de carbon, deoarece copacii taiati sunt de obicei arsi. Potrivit cercetarii, padurile tropicale sunt cele mai mari depozite de carbon din lume, stocand mai mult de 340 de miliarde de tone de carbon. Pe de alta parte, daca aceste culturi sunt plantate pe terenuri degradate, ar putea avea, per total, un efect pozitiv asupra mediului.
Sursa: Realitatea TV