Proiect urban inedit – traieste „verde” din colectarea uleiului uzat al bucurestenilor

Uleiurile alimentare uzate reprezinta 12% din poluantii prezenti in apa si sol, conform unui studiu realizat recent de Comisia Europeana. Conform unui alt raport realizat de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, consumatorii casnici sunt cei mai mari generatori de ulei alimentar uzat. Din pacate, 99% din aceasta cantitate de ulei comestibil folosit ajunge in…

Citește mai departe

Un mare pericol al pseudo-ecologiei: lampioanele zburatoare

Moda lansarii cu orice prilej a inflamabilelor si toxicelor lampioane zburatoare pare sa se mentina pe un trend ascendent si anul acesta. Astfel, cu ocazia Zilei Pamantului (29 Martie), dintr-o multime de orase ale Romaniei, inclusiv din Sighetul Marmatiei, au fost lansate asemenea bombe incendiare, sub pretextul sustinerii ecologismului (!). Actiunea se inscrie in grupul…

Citește mai departe

Biocarburant din grasime animala: Prima uzina din Franta va avea o productie de 750.000 de tone/an

Prima fabrica franceza pentru producerea de biodiesel din grasimi animale necomestibile a fost inaugurata joia trecuta, pe 7 noiembrie, la Havre (Seine-Maritime). Uzina va produce 750.000 de tone pde biocombustibil pe an. Amestecata cu combustibil diesel conventional, noua resursa va avea un impact pozitiv asupra mediului, oferind o reducere de 83% a emisiilor de gaze…

Citește mai departe
Comisia de mediu a Parlamentului European preg?te?te restric?ii pentru folosirea terenurilor agricole exclusiv în scop alimentar

UE doreste folosirea terenurilor agricole in scop alimentar si excluderea culturilor energetice

Comisia de mediu a Parlamentului European pregateste restrictii pentru agricultorii romani. Raportorul Comisiei pentru mediu al Parlamentului European, Corinne Lepage, incearca sa obtina mandat din partea PE pentru a negocia cu statele membre UE impunerea folosirii terenurilor agricole exclusiv in scop alimentar si excluderea culturilor energetice. Practic nu vor mai exista investitii in achizitia, depozitarea…

Citește mai departe

Cosmarul malthusian – Alimente sau combustibil

Inainte de era combustibililor fosili, alimentele reprezentau sursa de energie atat pentru oameni, cat si pentru animale, iar acestea din urma asigurau, alaturi de vant, principala modalitate de transport. Disponibilitatea alimentelor limita numarul de oameni care puteau fi hraniti, iar cosmarul malthusian al ajungerii la limita sustenabilitatii nu era niciodata prea departe. Combustibilii fosili au…

Citește mai departe

    Renault Logan eco2 – sub 3 litri/100 km

    In cursa ecologica Michelin Bibendum Challenge, organizata in acest an la Shanghai, in China, Renault a participat cu un model Logan eco2, cu motor diesel optimizat. Renault Logan eco2, prezentat prima oara aici, este cel mai ieftin model de pana acum din programul ecologic eco2, fiind capabil de rezultate surprinzatoare. Desi inainte de cursa, oficialii…

    Citește mai departe

    24 de companii austriece, specializate in energie regenerabila, vor sonda piata din Romania

    Sectia Comerciala a Ambasadei Austriei la Bucuresti organizeaza in perioada 28-29 februarie o misiune de sondare a pietei Tehnologie de mediu si energii regenerabile la Bucuresti. La acest seminar vor sustine prezentari 24 firme austriece renumite pentru activitatea pe care o desfasoara in domeniul energiei regenerabile. Printre firmele austriece participante se vor afla A.S.A. Servicii…

    Citește mai departe

    Emisiile de gaze cu efect de sera ale biocarburantilor obtinuti din ulei de palmier, soia sau rapita, pot fi mai mari decat cele ale carburantilor fosili

    Emisiile de gaze cu efect de sera ale biocarburantilor obtinuti din ulei de palmier, soia sau rapita, pot fi mai mari decat cele ale carburantilor fosili, atunci cand se iau in considerare efectele Indirecte ale Schimbarii Destinatiei Terenurilor (Indirect Land Use Change – ILUC), afirma un studiu al Uniunii Europene, ale carui date s-au ’scurs’…

    Citește mai departe

    Cele mai „fierbinti” domenii pentru investitii straine in 2011: Energia regenerabila si auto

    Romania negociaza 17 proiecte de investitii straine, cu o valoare de 1,150 miliarde de euro, cele mai multe din domeniul energiei regenerabile, auto si siderurgie. Fata de primele sase luni din 2010, numarul intentiilor de investitii sunt in usoara scadere, insa valoarea totala este superioara. In primele sase luni ale anului, Directia de Investitii Straine…

    Citește mai departe

    Responsabilitatea eco merge la B’ESTFEST

    Alaturi de schimbarile de concept pe care noua editie B’ESTFEST le propune pentru acest an, festivalul pregateste si o schimbare de atitudine, urmand a dezvolta o platforma de responsabilitate eco numita „B’ESTFEST Goes Green”! In cadrul acestui nou proiect, nu doar organizatorii vor avea un rol activ in implementarea unor programe de protejare a mediului…

    Citește mai departe

    Jatropha este arbustul pe care Ovidiu Tender vrea sa-l cutive in Africa. Din semintele jatropha Tender vrea sa obtina petrol.

    Jatropha este arbustul pe care Ovidiu Tender vrea sa-l cutive in Africa. Din semintele jatropha Tender vrea sa obtina petrol. Dupa ce a concesionat perimetre mari de teren in Africa (Senegal si Gambia) pentru explorarea si exploatarea de zacaminte naturale Ovidiu Tender a considerat ca e bine sa investeasca pe continentul african si in agricultura….

    Citește mai departe

    Bioromoil: AutoMat – prima benzinarie complet automatizata din Romania

    AutoMat – prima benzinarie complet automatizata din Romania Compania Bioromoil Automatic Stations, membra a Grupului Bioromoil, lanseaza la Craiova, in cartierul Craiovita Noua, benzinaria AutoMat – cel mai nou si mai modern concept de statie de distributie a carburantilor, complet automatizata, amplasata in proximitatea marilor centre comerciale, in spatiile destinate parcarilor auto. Investitia se ridica…

    Citește mai departe
    Prima statie de benzina cu plata direct la pompa

    Prima statie de benzina cu plata direct la pompa

    La sfarsitul lunii noiembrie, la Craiova, compania Bioromoil va deschide prima benzinarie complet automata din tara care va livra biodiesel. Statia va functiona fara personal si va presupune plata direct la pompa, scrie money.ro. „Este un serviciu nou, inovativ, rapid  si de proximitate –  fiind amplasata in zonele destinate marilor centre comerciale. Pana la sfarsitul…

    Citește mai departe
    Primul workshop internaţional privind Bio-CSC în Orléans, promiţător pentru grupul operativ coordonat de Bellona

    Primul workshop international privind Bio-CSC in Orleans, promitator pentru grupul operativ coordonat de Bellona

    Pe data de 14 si 15 octombrie, aproximativ 40 de experti internationali din domeniul cercetarii si industriei s-au reunit in Orleans pentru a discuta despre provocarile, oportunitatile si modalitatile de a dezvolta caile posibile pentru conceptul de Bio-CSC si potentialul sau de emisii negative de carbon. Prin combinarea proprietatilor dioxidului de carbon de crestere a…

    Citește mai departe

    Americanii sugereaza productia de combustibil obtinut din cannabis

    Cercetatorii americani de la Universitatea din Connecticut incearca sa gaseasca o solutie bio pentru obtinerea combustibilului. Se pare ca pana acum, cea mai viabila varianta ar fi aceea care implica banala canepa, Cannabis sativa in denumirea ei stiintifica. „De multe ori se ajunge la problema combustibil versus mancare si pana acum plantele din care se…

    Citește mai departe

    Biocombustibilii vor aduce foamete si defrisari

    Verde nu inseamna neaparat mai bine nici pentru oameni, nici pentru mediu. Biocarburantii vor duce la inrautatirea schimbarilor climatice si vor priva populatiile sarace de mancare, din moment ce fermierii vor converti suprafete de circa 69.000 de kilometri patrati in plantatii, potrivit unui studiu realizat de noua organizatii ecologiste. Suprafata respectiva este egala cu marimea…

    Citește mai departe

    Biocombustibilii, mai daunatori pentru mediu decat combustibilii fosili

    Planurile europene de promovare a biocombustibililor ii vor face pe agricultori sa transforme 69.000 de km2 de pamant necultivat in plantatii, ceea ce ii priveaza pe saraci de hrana si accelereaza schimbarile climatice, sustine un raport realizat de noua organizatii de mediu. Impactul este cuantificat intr-o suprafata echivalenta cu Irlanda. Raportul sugereaza ca biocombustibilii folositi…

    Citește mai departe

    Sibiu: Investitori germani vor sa produca biogaz la Rosia

    Forurile judetene si primarul localitatii au plecat marti in Germania pentru discutii concrete cu afaceristii germani. Presedintele Consilului Judetean Sibiu, Martin Bottesch, a explicat ca mai multi investitori din Germania si-au manifestat interesul pentru a deschidere o unitate de productie de biogaz in localitatea sibiana Rosia. Bottesch si primarul comunei, au plecat azi in Germania…

    Citește mai departe

    Chioscul anti dioxid de carbon

    Aeroportul international din San Francisco a lansat programul, Pasaport pentru Clima, prin care le da posibilitatea calatorilor sa compenseze impactul nefast al calatoriilor pe calea aerului prin intermediul unui chiosc deschis in incinta aeroportului. Acesta este primul chiosc de acest gen care le ofera calatorilor posibilitatea de a calcula impactul zborurilor acestora asupra mediului si…

    Citește mai departe

    Biotehnologia protectiei mediului, combustibilii alternativi

       Conform definitiilor recente, biotehnologia reprezinta:    1.o stiinta care studiaza procesele de bioproductie bazate, preponderent, pe activitatea microorganismelor si a principalelor componente ale acestora, precum si pe utilizarea celulelor si tesuturilor apartinand organsmelor superioare   2. o stiinta multidisciplinara care integreaza cunostintelor de microbiologie, biochimie, biologie moleculara etc., cu scopul bine determinat de a…

    Citește mai departe

    Europa, principalul producator mondial de combustibil biodiesel

    Productia de carburant biodiesel in statele Uniunii Europene a crescut cu 31% fata de anul trecut, in pofida crizei economice. Gratie unor investitii semnificative, la sfarsitul lunii iulie, numarul uzinelor de biodiesel ajunsese la aproape 280. Astfel, continentul european a devenit principalul producator mondial de carburant biodiesel, cu un procent de 65%. In lume, investitiile…

    Citește mai departe

    Primul autobuz ecologic din Romania trage pe dreapta

    Proiectul experimental privind dezvoltarea transportului public „eco” din Ploiesti a ajuns la final inainte de termenul prevazut. Singurul vehicul care foloseste un amestec de motorina si ulei de rapita va mai circula in sistem bio numai cateva zile.Combustibilul bio a fost asigurat gratie unei sponsorizari. Pana la urmatoarea donatie, autobuzul va folosi numai carburant traditional….

    Citește mai departe

    Biodieselul, solutia rapida pentru inlocuirea petrolului

    Biocombustibilul reprezinta cea mai rapida solutie de energie regenerabila care poate fi utilizata pentru inlocuirea petrolului pentru autovehicule. Romania are avantajul ca are suficienta materie prima, precum si capacitate de productie destul de mare pentru a asigura necesarul intern, putand chiar exporta biodiesel. Astfel, din datele Ministerului Economiei rezulta ca in Romania sunt 22 de…

    Citește mai departe

    Biodieselul – o afacere nerentabila in Romania

    Unii dintre producatorii romani de biocombustibil se gandesc sa renunte, in curand, la afacerile lor. Lipsa unui program coerent de promovare a biocarburantilor ii va determina pe unii producatori autohtoni sa-si abandoneze afacerile cu biodiesel. Producatorii romani se plang ca afacerile cu biocarburanti se dovedesc nerentabile in Romania. Acestia spun ca petrolistii prefera sa importe…

    Citește mai departe

    Agricultorii vranceni cultiva rapita pentru fabricarea combustibilului biodisel

    Agricultorii vranceni renunta la culturile traditionale de grau si porumb in favoarea rapitei. Pentru ca afacerea este rentabila, suprafetele cultivate cu rapita au crescut fata de anul trecut cu doua mii de hectare. In 2008, aproape intreaga productie de rapita a fost exportata. Planta este folosita pentru fabricarea combustibilului biodisel. Taranii vranceni prefera rapita si…

    Citește mai departe

    Cum sa facem biodiesel?

    Cum sa-ti faci propiul biocombustibil ? Oricine poate sa faca biodiesel. Este usor, o puteti face chiar in bucataria dumneavoastra si este mult mai bun decat cel vandut de companii. Motorul dumneavoastra diesel va functiona mai mult si mai bine utilizand biodieselul facut de dumneavoastra. Va fi mai curat si astfel mai sanatos pentru sanatatea…

    Citește mai departe

    Doua noi fabrici de bioetanol, in judetele Ialomita si Teleorman

    Unitatile pentru producerea bioetanolului vor fi deschise in acest an. Alte trei proiecte similare vor fi dezvoltate in judetele Botosani, Giurgiu si Olt. Companiile care investesc in fabricile din Ialomita si Teleorman sunt SC Amochim SA, respectiv Fabrica Bioetanol Interagro, potrivit sefului Directiei Generale Politici Agricole din Ministerul Agriculturii, Teodor Mihalcea, citat de Agerpres. Celelalte…

    Citește mai departe

    Utilizarea biocombustibililor poate contribui, indirect, la distrugerea padurilor tropicale

    Utilizarea din ce in ce mai raspandita a biocombustibililor poate provoca accelerarea distrugerii padurilor tropicale, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Stanfords Woods Institute, citat de presa britanica de specialitate. Potrivit cercetarii, fermierii de la tropice ar putea taia paduri intregi pentru a cultiva terenul defrisat cu plante ce pot fi folosite la producerea…

    Citește mai departe