Un mare pericol al pseudo-ecologiei: lampioanele zburatoare

Un mare pericol al pseudo-ecologiei: lampioanele zburatoare
Un mare pericol al pseudo-ecologiei: lampioanele zburatoare

Moda lansarii cu orice prilej a inflamabilelor si toxicelor lampioane zburatoare pare sa se mentina pe un trend ascendent si anul acesta. Astfel, cu ocazia Zilei Pamantului (29 Martie), dintr-o multime de orase ale Romaniei, inclusiv din Sighetul Marmatiei, au fost lansate asemenea bombe incendiare, sub pretextul sustinerii ecologismului (!).

Actiunea se inscrie in grupul de aberatii pseudo-ecologice din care face parte si producerea energiei „verzi” cu pretul distrugerii naturii: construirea de microhidrocentrale pe rauri salbatice de munte, turbine eoliene metamorfozate in capcane de macinare ale pasarilor migratoare, ori producerea de combustibil biodiesel prin defrisarea junglelor virgine!

Din nefericire, lansarea lampioanelor provoaca o multime de incendii. De exemplu, chiar de Ziua Pamantului, un asemenea obiect inflamabil a aprins un balcon din Baia Mare. De Revelion, din aceleasi motive a avut loc un un incendiu la Ploiesti, anul trecut au ars trei case la Craiova, iar acum doi ani, un alt foc a fost provocat la Iasi. Anul trecut, lampioane ratacite au cauzat in Anglia un incendiu care a provocat noua raniti si pagube de 6 milioane de lire sterline. In total, in Marea Britanie, acestea au provocat, numai intre anii 2009-2011, un numar de 186 incendii!

Dar baloanele cu aer cald se fac vinovate si de pagube serioase aduse naturii. Astfel, s-a dovedit ca lampioanele provoaca, prin ardere sau inghitire, decesul in chinuri al animalelor cu care intra in contact. Anul trecut, calul Patrick din Marea Britanie care inghitise resturile unui balon, a scapat la limita, suferind o operatie dureroasa care a dus la pierderea a doi metri din lungimea colonului. Peste tot in lume, asemenea jucarii criminale provoaca incendii de padure (numai in Vietnam, in cateva luni, acestea au cauzat 20 de incendii majore).

Ca urmare, lampioanele sunt partial sau total interzise in tot mai multe tari: Marea Britanie, Germania, Austria, Thailanda, Vietnam, China, Brazilia, Chile, Argentina etc.

Referitor la utilizarea acestora, desi la noi in tara exista o legislatie clara, aceasta nu se respecta („lampioanele zburatoare se vor lansa numai in spatii exterioare deschise, largi, la distanta mare de arbori, linii de alimentare cu energie electrica sau pentru alte utilitati pozate suprateran, constructii, in general inalte si foarte inalte, inclusiv balcoane, copertine, terase, reclame etc.)”…

Revenind la Sighet, trebuie stiut ca lansarea de lampioane zburatoare aici este periculoasa datorita curentilor de aer ce urca mai tot timpul anului de-a lungul Tisei si Izei pe directia NV-SE. Astfel, unele dintre baloanele lansate in zona centrala a orasului ajung pe dealurile din apropiere (Solovan si Bagna, pe an ce trece tot mai uscate din cauza schimbarilor climatice), in zona Politiei de Frontiera (unde se afla o biserica si alte constructii din lemn acoperite cu sindrila inflamabila) precum si la Muzeul Satului, unde sunt peste 100 de monumente din lemn, printre care biserica din Oncesti (datata intre anii 1572-1621) si cele mai vechi case de lemn din Romania datate stiintific: casa Dunca din Sarbi (1570-1678), casa morii Dunca Boboiog din Ieud (1570-1571), casa Tiplea din Feresti (1679) etc. Cred ca va puteti imagina ce ar insemna incendierea acestui muzeu, dintr-o distractie aparent inofensiva…

Asa ca, inainte de a intentiona sa lansati lampioane zburatoare, va invit sa va ganditi ca acestea pot provoca pagube majore, ori, pot cadea chiar pe casa sau masina dumneavoastra…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *