Ziua Pasarilor marcata de 1 Aprilie la Urziceni si Turt

Ziua Mondial? a P?s?rilor Migratoare
Ziua Pasarilor marcata de 1 Aprilie la Urziceni si Turt
Ziua Pasarilor marcata de 1 Aprilie la Urziceni si Turt

De peste o suta de ani ornitologii din intreaga lume celebreaza in fiecare an, in data de 1 aprilie, Ziua Pasarilor. La aceasta data s-a semnat in anul 1906 „Conventia pentru Protectia Pasarilor” care marcheaza inceputurile actiunilor de protejare a faunei salbatice.

Cu ocazia „Zilei pasarilor” dorim sa atragem atentia opiniei publice asupra rolului pe care il joaca pasarile in mediul inconjurator si asupra pericolului disparitiei a o serie de specii ca urmare a distrugerii habitatelor in care traiesc acestea. Habitatele sunt esentiale: fiecare fiinta este inconjurata de un mediu pe care il considera casa sa, la fel si pasarile Europei. Pentru pasari „acasa ” nu este doar un loc primitor si familiar, este habitatul – o combinatie speciala de resurse necesare pentru asigurarea hranei, adapostului si reproducerii. Habitatele sunt absolut necesare existentei pasarilor – ele nu pot supravietui fara acestea.

Exista 8 tipuri importante de habitate ale pasarilor din Europa , care impreuna genereaza varietatea continentului: mediul marin, zona litorala, zonele umede, pajistile, terenurile agricole, padurile temperate si boreale, paduri de tip mediteranean, tufarisuri si habitate stancoase si zona de tundra.

Cu totii stim ca mediul e in continua schimbare. Pasarile sunt un indicator al sanatatii mediului; studierea schimbarilor ce intervin in viata lor ne pot atentiona fata de problemele cu care se vor confrunta alte animale si plante, precum si chiar noi insine.

Pentru multe specii de pasari din Europa schimbarea si declinul habitatelor naturale este atat de drastica incat ele pur si simplu ajung in pragul disparitiei – 35 de specii de pasari se confrunta cu pericolul disparitiei atata vreme cat nu se iau masuri urgente pentru a le oferi un spatiu de locuit mai bun. Aceasta se datoreaza utilizarii intensive si nerationale a mediului de catre om.

Disparitia anumitor specii de pasari inseamna o reducere a varietatii lumii vii, respectiv a biodiversitatii care este o resursa de care suntem dependenti pentru o multime de servicii: economice, genetice, medicale si culturale ( de exemplu: pasarile au un rol foarte mare in reducerea densitatii insectelor si rozatoarelor care produc pagube semnificative in culturile de cereale, in plantatiile pomicole, in paduri, etc).

In acest context Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare in colaborare cu Consiliul Judetean Satu Mare , Primariile comunelor Urziceni si Turt precum si cu elevii din Scolile generale din Urziceni si Turtsi reprezentanti ai mass-media locala participa in datele de 01.04.2014, ora 10, la Urziceni si in data de 02.04.2014, ora 10, la Turt la o campanie de plantari puieti de arbori pe amplasamentele fostelor gropi comunale de deseuri menajere. Aceasta actiune se desfasoara si in contextul activitatilor derulate in cadrul Lunii Padurii, 15 martie – 15 aprilie 2014 prin care se urmareste cresterea suprafetelor acoperite de paduri fapt care va avea un efect benefic atat asupra reducerii efectelor schimbarilor climatice cat si asupra cresterii biodiversitatii locale prin crearea unor habitate favorabile pentru adapostirea, cuibarirea si reproducerea unor specii de pasari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *