Primul workshop international privind Bio-CSC in Orleans, promitator pentru grupul operativ coordonat de Bellona

Primul workshop internaţional privind Bio-CSC în Orléans, promiţător pentru grupul operativ coordonat de Bellona
Primul workshop international privind Bio-CSC in Orleans, promitator pentru grupul operativ coordonat de Bellona
Primul workshop international privind Bio-CSC in Orleans, promitator pentru grupul operativ coordonat de Bellona

Pe data de 14 si 15 octombrie, aproximativ 40 de experti internationali din domeniul cercetarii si industriei s-au reunit in Orleans pentru a discuta despre provocarile, oportunitatile si modalitatile de a dezvolta caile posibile pentru conceptul de Bio-CSC si potentialul sau de emisii negative de carbon. Prin combinarea proprietatilor dioxidului de carbon de crestere a biomasei cu cele ale tehnologiei de captare si stocare a carbonului (CCS), potentialul de atenuare a dioxidului de carbon, pe termen mediu sau lung, prin ambele tehnologii, este marit substantial.

Evenimentul a fost co-organizat de Universitatea din Orleans, BGRM si Bellona si sponsorizat de regiunea franceza Centre. Tone Knudsen de la Bellona a tinut discursul de deschidere. Aceasta a aratat cum oportunitatile pentru stoparea schimbarilor climatice pot fi dezvoltate in cazul in care se ajunge la un progres in transformarea scenariului oferit de Bellona – referitor la solutii de emisii zero de carbon – in realitate. In acelasi timp, Tone Knudsen a subliniat ca o rezerva sporita de biomasa durabila este cruciala in acest scenariu, luand in considerare intregul sau ciclu de viata. De asemenea, Knudsen a prezentat pe scurt grupul operativ reunit Bio-CSC, pentru care Bellona Europa asigura servicii de secretariat, aceasta fiind intampinata cu mare interes de participanti.

Nevoia tot mai mare de aprovizionare cu bioomasa de durata a fost sustinuta de altii, cum ar fi Florian Kraxner din Programul Padurea din cadrul IIASA. Printre participantii care si-au prezentat activitatea legata de Bio-CSC a fost si Henrik Karlsson, care a vorbit despre potentialul acesteia in Scandinavia. Mai mult decat atat, Karlsson a facut referire la un raport McKinsey ce arata modul in care potentialul de atenuare a emisiilor de CO2 in Suedia ar putea creste de la 12 milioane la 40 milioane de tone pana in 2020, in cazul in care s-ar utiliza si Bio-CCS, fara ca pretul pe tona sa creasca semnificativ. Acesta a fost completat de Antti Arasto de la Institutul finlandez, aceasta prezentand implicarea institutului intr-un studiu referitor la potentialul Bio-CCS in regiunea de nord, aratand potentialul de captare a aproximativ 50 de milioane de tone de CO2 in tarile nordice pana in 2040.

Joris Koornneef, din partea companiei olandeze de consultanta si cercetare Ecofys, a prezentat concluziile preliminare ale studiului referitor la potentialul CCS si al bio-energiei (BECCS), cu alte cuvinte la co-arderea biomasei cu carbune in centralele electrice si cu CCS conectat la productia de biodiesel si etanol. Concluzia preliminara a celor de la Ecofys a fost ca potentialul pentru 2050 este mare. Cu toate acestea, Koornneef s-a alaturat mai multor lectori, indicand absenta unor stimulente pentru Bio-CCS si in special nevoia de permise suplimentare de emisii (EUA) in cadrul EU ETS, asociind biomasa cu CCS.

Cel din urma aspect a fost abordat de Tim Dixon (IEA) si Eivind Hoff (Bellona), amandoi prezentand diferite aspecte referitoare la stimularea Bio-CCS, aratand faptul ca in timp ce schema ETS nu stimuleaza Bio-CCS, exista posibilitatea pentru statele membre de a aplica pentru EUAs pe teritoriul national.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *