CCS este crucial in reducerea emisiilor de GES ale industriei

CCS este crucial în reducerea emisiilor de GES ale industriei
CCS este crucial in reducerea emisiilor de GES ale industriei
CCS este crucial in reducerea emisiilor de GES ale industriei

Institutul olandez Delft CE a publicat un raport referitor la tehnologiile capabile sa reduca semnificativ emisiile de gaze cu efect de sera (GES) in principalele sectoare de productie din Europa. Raportul a fost comandat de Climate Action Network (CAN) Europa si indica rolul important pe care CCS il are in aceste sectoare.

Raportul raspunde la necesitatea de a reduce emisiile de GES din Europa cu 80% pana la 95% pana in 2050 si se concentreaza pe trei sectoare mari consumatoare de energie, cu un mare potential de reducere a emisiilor de CO2: otel, ciment si hartie. Reducerea potentiala prezentata in acest raport depinde in mare masura de disponibilitatea la scara comerciala a tehnologiei de captare si stocare a dioxidului de carbon. Tehnologia este disponibila, prin urmare, guvernele trebuie sa adopte masuri suplimentare si stimulente pentru a impulsiona investitiile in aplicatiile industriale ale CCS.
Otel
Productia de otel este unul dintre sectoarele cele mai mari consumatoare de energie si in consecinta, emitatoare de CO2. Acesta este responsabil pentru aproximativ 5,2% din totalul emisiilor globale de GES si 21% din emisiile totale de CO2 ale industriei din UE. Aproximativ 80-90% din aceste emisii sunt legate de procesul de conversie al arderilor din furnal.

Ciment
Sectorul de producere a cimentului insumeaza 16% din emisiile industriale totale de CO2 din UE. Acest lucru rezulta din productia de clincher – principala sursa a emisiilor de CO2 in procesul de productie a cimentului. Tehnologia cea mai promitatoare pentru reducerea emisiilor de GES, prin urmare, de CO2, este clincherul din oxid de magneziu, absorbant de CO2, ce inlocuieste traditionalul clincher Portland.

Hartie
In ceea ce priveste sectorul hartiei, tehnologiile avansate de uscare ar spori dramatic eficienta energetica. In plus, de asemenea ar fi posibil ca aportul de carbon sa fie negativ in sectoarele de celuloza si hartie, prin intermediul procesului de gazeificare a unei solutii negre, un produs provenit din biomasa, ce poate fi transformat in gaz de sinteza si poate produce energie termica pentru a face celuloza. Emisiile de CO2 ar putea fi apoi captate si stocate.

Recomandari
Schema actuala a UE de comercializare a emisiilor (EU ETS) nu va garanta atingerea obiectivelor UE privind GES pentru anul 2050. In aceasta perspectiva, CAN Europe recomanda:
– scoaterea la licitatie a tuturor cotelor EU ETS si coborarea limitelor EU ETS;
– sa dedice o parte din veniturile licitatiilor unui fond alocat implementarii tehnologiilor inovatoare;
– introducerea standardelor de performanta a emisiilor de CO2, in special pentru ciment;
– permise bazate pe cele mai bune tehnologii disponibile in cadrul Directivei privind emisiile industriale.

Raportul sustine CCS ca un instrument-cheie spre decarbonizarea sectoarelor de productie in UE, dar este reticent in ceea ce priveste folosirea CCS in sectorul energetic deoarece exista o teama pentru insuficienta spatiului de stocare a CO2.

„Cu toate acestea, toate studiile indica o capacitate de stocare considerabila, in mare parte din Europa, spune Eivind Hoff de la Bellona. „Am putea face fata sectorului de energie electrica fara CCS, in unele parti ale Europei, dar aceasta este o tehnologie cruciala pentru dezvoltarea tarilor cum ar este China, unde 75% din electricitate provine din carbune sau chiar in tari europene precum Polonia, unde mai mult de 90% din electricitate este produsa din carbune. CCS va ajuta aceste tari sa isi reduca emisiile mult mai rapid decat in cazul in care CCS nu ar fi disponibil pentru sectorul energetic.

„Mai mult decat atat, chiar si acolo unde nu este nevoie de energie din combustibili fosili, o combinatie de ardere a biomasei cu CCS ne va permite producerea unei energii cu aport negativ de carbon. Daca luam in serios schimbarile climatice, trebuie sa ne planificam extragerea dioxidului de carbon din atmosfera si depozitarea acestuia in subteran. Biomasa cu CCS este un candidat puternic pentru a realiza acest lucru.

Hoff concluzioneaza: „Nu exista doar combustibili fosili ce folosesc CCS sau doar reinlocuitori, exista amandoua”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *