Jatropha este arbustul pe care Ovidiu Tender vrea sa-l cutive in Africa. Din semintele jatropha Tender vrea sa obtina petrol.

Jatropha este arbustul pe care Ovidiu Tender vrea sa-l cutive in Africa. Din semintele jatropha Tender vrea sa obtina petrol.

Jatropha este arbustul pe care Ovidiu Tender vrea sa-l cutive in Africa. Din semintele jatropha Tender vrea sa obtina petrol.

Dupa ce a concesionat perimetre mari de teren in Africa (Senegal si Gambia) pentru explorarea si exploatarea de zacaminte naturale Ovidiu Tender a considerat ca e bine sa investeasca pe continentul african si in agricultura. Dar nu pentru ca preconizata criza mondiala de alimente bate la usa, ci pentru ca aurul negru este astazi o mare afacere. Asa se face ca in Africa Ovidiu Tender a dat peste jatropha, sau arbustul de petrol.

„Am demarat un program de investitii in agricultura pe termen lung in Senegal si Gambia. In acest sens am concesionat 30.000 de hectare in Gambia si 100.000 de hectare in Senegal. Voi cultiva jatropha. Aceasta planta denumita si arborele de petrol, prin prelucrare, da un ulei din care se produce bio-diesel. Vreau explotatii de acest tip si in alte tari precum Guineea Bissau ori Guineea Conakry. Pe un termen de 10 ani am intentia sa exploatez un milion de hectare de teren agricol cu aceasta planta tehnica. Estimez o investitie de 400-500 de milioane de dolari numai pentru jatropha”, a declarat, pentru cotidianul.ro, Ovidiu Tender.

Productia jatropha este cuprinsa intre 1 si 5 tone la hectar in primii patru ani, respectiv intre 7 si 14 tone la hectar dupa primii cinci ani de la plantarea arbustului.” Preconizata criza modiala a alimentelor ar putea duce in Europa la limitarea suprafetelor de plante tehnice. Drept urmare Africa devine pentru biocombustibil o piata importanta” mai zice Ovidiu Tender.

Despre jatropha

In 2007, Goldman Sachs cita Jatropha ca fiind unul dintre cei mai buni candidati pentru viitorul biodiselui de productie. Este rezistent la seceta si daunatori si produce seminte care contin 27-40% ulei.

In prezent, uleiul din jatropha este utilizat pentru a face biodiesel in Filipine si in Brazilia, unde creste in mod natural. De asemenea, uleiul de jatropha este promovat ca biocombustibil de India. Trenul de pe linia de cale ferata dintre Mumbai si Delphi este alimentat cu 15-20% ulei de jatropha. In Africa, jatropha este promovat si este cultivat cu succes in tari precum Mali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *