Devenim din ce in ce mai verzi: productia de energie eoliana s-a dublat in februarie fata de ianuarie

0
335
Energia eolian? a avut, în martie, o pondere de 2,2% din totalul produc?iei de electricitate din România
In Romania au fost instalate pana la finele anului 2010 eoliene de 462 de MW

Energia eoliana a avut, in februarie, o pondere de 1,9% din totalul productiei de electricitate din Romania, potrivit unui raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Astfel ca, din totalul energiei produse, care s-a ridicat la 5,44 TWh, energia eoliana a insemnat 0,10336 TWh (103.360 MWh).

In luna anterioara, in ianuarie – care este si prima luna cand energia eoliana apare in rapoartele ANRE privind sursele de producere a energiei – electricitatea din vant a avut o pondere de 0,8% din totalul energiei generate la nivel national, insemnand 47.920 de MWh.

Cei mai importanti producatori de energie eoliana din Romania sunt cehii de la CEZ, care, in februarie, au avut o cota de 1,1% pe piata productiei totale de electricitate, cu energia generata de parcul eolian de la Fantanele (judetul Constanta). In luna ianuarie, CEZ a avut o cota de 0,7%.

Cehii sunt urmati de portughezii de la EDP Renowables, care au produs in parcul eolian de la Pestera (tot in Constanta) 0,2% din totalul productiei la nivel national din februarie, fata de 0,1% in ianuarie.

Dupa cum bate vantul

In schimb, in statisticile Transelectrica, operatorul sistemului energetic national – care prezinta pe site-ul sau informatii in timp real despre energia care intra in sistem – primele date despre productia de energie eoliana apar la 1 martie 2011.

De atunci, cea mai mare productie zilnica a fost inregistrata la data de 9 martie, adica 371 de MW (putere medie orara). Cea mai scazuta productie, de doar 8 MW, a fost cea din data de 23 mai 2011.

Productia de energie eoliana este extrem de fluctuanta, depinzand de viteza vantului si de conditiile meteo. Spre exemplu, astazi (duminica) la ora 18.40, productia de energie eoliana era de 14 MW, desi, cu zece minute inainte, in sistem intrau doar 9 MW eolieni.

Romania a cunoscut in 2010 o crestere exponentiala a capacitatilor de producere a energiei eoliene, care au ajuns la o putere instalata de 462 de MW, fata de doar 14 MW la finele anului 2009.

Autoritatile estimeaza ca, pana la sfarsitul acestui an, in Romania vor functiona parcuri eoliene cu o capacitate de 1.000 de MW. Turbinele eoliene instalate in tara noastra functioneaza cam la 30% din capacitate, in functie de caracteristicile locale ale vantului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.