Clujenilor le pasa de mediul inconjurator. Cel putin la nivel declarativ. Mii de oameni au iesit in strada si au protestat impotriva exploatarii cu cianura de la Rosia Montana sau a gazelor de sist. Dar cati dintre ei sunt ecolgisti infocati si in viata de zi cu zi, cati aleg sa duca la reciclat uleiul alimentar folosit, sa arunce bateriile si becurile in locurile special destinate si sa sune la linia verde atunci cand vor sa scape de frigiderul stricat?
Concept Oil colecteaza de la populatie inca din 2011 uleiul alimentar uzat. Exista puncte de colectare, unele accesibile 24 de ore din 24, cu toate acestea putini aleg sa nu arunce uleiul ars pe chiuveta.
“Avem o colaborare cu benzinariile Mol. La orice ora se poate preda acolo uleiul, dar va spun, se colecteaza extrem de putin. Avem contracte cu 40 de asociatii de locatari, dar se aduna foarte putin, o data la sase luni se colecteaza 20-30 de litri. In tot orasul se aduna la jumatate de an de la populatie 3-400 de litri. Din pacate asta este situatia la Cluj”, spune dezamagit Torok Karoly, managerul Concept Oil.
Acesta spune ca in ciuda campaniilor de informare sau chiar de colectare in pietele publice nu s-a inregistrat nicio crestere in ultimii ani in cantitatea colectata sau in numarul oamenilor interesati de reciclarea uleiului alimentar.
“Intr-un bloc de 10 etaje recicleaza 3-4 persoane, nu reusim sa trecem de pragul acesta. Nu am vazut nicio crestere in ultimii ani la Cluj. La nivel declarativ suntem foarte ecologisti, dar la nivel faptic nu. In Oradea, de exemplu, merge mult mai bine, am inceput acum 4 ani. La Oradea la fiecare doua luni se strang 400 de litri, la Cluj se strang 40”, arata Torok.
Uleiul alimentar uzat colectat de la populatie ajunge in fabricile de biodiesel din Ungaria.
“La noi in tara nu exista astfel de fabrici. Ducem uleiul in Ungaria, se face biodiesel, care apoi ajunge in motorina din pompa. 5% din motorina pe care o bagam in masini este biodiesel. Cam asta e circuitul”, a subliniat managerul Concept Oil.
Daca la uleiul uzat grija clujenilor este redusa, incep sa fie mai atenti la debarasarea deseurilor eletrice si electronice. Asociatia Romana pentru Reciclare a lansat anul trecut o linie verde pentru cei care doresc sa scape de deseurile electrice si electronice, adica “tot ce se baga in priza sau functioneaza pe baterii, inclusiv becuri sau neoane, si nu mai functioneaza”.
Tot ce trebuie sa faci este sa suni gratuit la TelVerde 0800 444 800 si sa soliciti ridicarea gratuita a deseurilor electrice.
“Rata de apelare este in crestere, mai avem de lucru in popularizarea acestui serviciu gratuit, dar merge intr-o directie buna. Daca am inceput cu 10 apeluri pe luna, acum avem 20-30 de apeluri pe luna. 95% din ele sunt din municipiu. In zona rurala avem actiuni periodice, astfel ca locuitorii au ocazia sa scape de aceste deseuri atunci. Este nevoie de o mai mare implicare a autoritatilor locale pentru rezultate mai bune, ca sa nu mai vedem deseuri electrice aruncate pe marginea raurilor sau la ghenele dintre blocuri”, a subliniat Simona Fuga, reprezentanta Asociatiei pe judetul Cluj.
Pentru ca educatia este cruciala, activitatea Asociatiei Romane pentru Reciclare incepe in scoli.
“Trebuie sa pornim de la cei mici, sa formam niste obiceiuri, astfel ca atunci cand vor fi adulti sa actioneze corespunzator”, a mai spus Fuga.
Un astfel de proiect este Patrula de Reciclare, la care anul acesta Clujul participa pentru a doua oara.
“Editia trecuta Clujul a ocupat locul 6 in ceea ce priveste cantitatea adunata. Se poate si mai bine, ar fi trebuit sa stranga 50 de grame de deseu pe cap de locuitor, nu s-a reusit, dar totusi s-a adunat destul de mult”, a mai aratat Simona Fuga.
La inceputul anului scolar, in gradinitele, scolile si liceele inscrise se formeaza Patrule de Reciclare – echipe de aproximativ 20 de elevi, indrumati de un profesor coordonator. Cu ajutorul materialelor educative puse la dispozitia lor de Asociatia RoRec, copiii si tinerii inteleg potentialul de poluare al DEEE, constientizeaza faptul ca reducerea acestui risc depinde de fiecare dintre noi si devin ambasadorii acestui mesaj ecologic in comunitatile lor. Pe parcursul anului scolar, ei initiaza, pe plan local, activitati creative si de informare prin care isi mobilizeaza comunitatile sa colecteze responsabil deseurile de echipamente electrice si electronice pentru a reduce poluarea si pentru a respecta obiectivele cantitative de colectare impuse de normele europene – 4 kilograme DEEE/locuitor anual.
La Cluj sunt 24 de Patrule de Reciclare, una dintre cele mai active fiind la Baisoara.