Array

Plasmasfera, un „paznic” pentru care cercetatorii nu au inca nicio explicatie

Plasmasfera, un „paznic” pentru care cercetatorii nu au inca nicio explicatie
Plasmasfera, un „paznic” pentru care cercetatorii nu au inca nicio explicatie

Cercetatorii de la Universitatea Colorado Boulder au descoperit ca in jurul planetei noastre se afla un scut invizibil de radiatii, care blocheaza patrunderea electronilor periculosi, emisi in timpul furtunilor solare. Acesti electroni pun in pericol viata astronautilor aflati in spatiu si pot distruge satelitii. Bariera invizibila se afla in centurile de radiatie Van Allen, care sunt doua inele in forma de gogoasa ce contin protoni si electroni si inconjoara Pamantul.

Centurile Van Allen, mentinute de campul magnetic al Terrei, ne protejeaza planeta si se umfla sau se retrag periodic, in functie de particulele energetice emise de Soare. Aceste centuri au fost descoperite prima data in anul 1958 de profesorul James Van Allen, de la Universitatea Iowa. Ele se extind pana la o altitudine de peste 40.000 km, dar scutul invizibil de protectie a fost detectat acum la doar 11.000 de km altitudine. Pentru cercetarea centurilor de radiatii, NASA a lansat in anul 2012 doua sonde care sa adune noi informatii. Astfel a fost identificat un al treilea inel, de tranzitie intre cel interior si cel exterior. Recent, a fost observat acest camp, aflat la marginea centurii exterioare, care poate bloca electronii periculosi, ce nu pot patrunde astfel in atmosfera planetei noastre. Scutul, detectat pentru prima data cu ajutorul celor doua sonde spatiale Van Allen, a fost numit plasmasfera. Este format din gaze incarcate electric. Campul incepe de la aproximativ 1.000 de kilometri altitudine si se extinde spre centura exterioara Van Allen, pana la 11.000 km.

Profesorul Daniel Baker, director la CU-Boulder’s Laboratory for Atmospheric and Space Physics, spune ca acesti electroni se lovesc practic de un fel de geam de sticla atunci cand vor sa intre in campul de protectie.

Autorul studiului compara acest scut cu cel folosit pe nava spatiala din Star Trek, pentru a respinge focurile lansate de armele extraterestrilor. “Este un fenomen foarte ciudat,” adauga Daniel Baker.

Pana acum, expertii credeau ca electronii, care se deplaseaza cu viteze extreme, patrund in atmosfera, dar aici sunt distrusi treptat de interactiunea cu moleculele de aer. Cercetatorii nu stiu deocamdata cum s-a format plasmasfera.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente