Moldova Eco-Energetica 2014 a anuntat castigatorii

Moldova Eco-Energetic? 2014 a anun?at câ?tig?torii
Moldova Eco-Energetica 2014 a anuntat castigatorii
Moldova Eco-Energetica 2014 a anuntat castigatorii

Douazeci de proiecte eco-energetice au fost premiate in cadrul celei de-a III-a editii a Galei Moldova Eco Energetica. Peste o mie de promotori ai eficientei energetice si utilizarii surselor de energie regenerabila au fost prezenti la Gala.

In 2014 Competitia nationala Moldova Eco-Energetica, in cadrul careia sunt premiate initiativele din domeniul energiilor regenerabile si eficientei energetice, s-a extins, fiind lansate doua concursuri noi: Targul Ideilor Eco-Responsabile si Tehnologii Eco-Responsabile.In total, anul acesta au fost inscriese in competitie 75 de dosare. Premiul special a fost oferit scolii Primariei satului Gaidar, UTA Gagauz-Yeri, pentru proiectul de schimbare a sistemului de incalzire pe gaze, de la Gimnaziu si Scoala din Gaidar cu unul ce utilizeaza biomasa. Centrala pe biomasa a fost instalata din fondurile Proiectului UE-PNUD „Energie si Biomasa”.

Astfel, in sezonul rece 2013 – 2014 au fost economisiti peste 95 de mii de lei. „Moldova si-a propus ca 17% din energia necesara sa provina din surse de energie regenerabila, iar aceste initiative ne ajuta sa atingem acest obiectiv. Sunt convins ca proiectele premiate in cadrul Galei Moldova Eco-Energetica vor avea efect multiplicator si vor impulsiona noi initiative in domeniul eficientei energetice ”, a declarat Valeriu Triboi, viceministrul Economiei, prezent la eveniment. Din acest an vor primi finantare proiectele investitionale in domeniul eficientei energetice si valorificarii surselor de energie regenerabila. Acestea sunt selectate in cadrul Targului de finantare a Ideilor Eco-Responsabile. Zece companii si-au prezentat proiectele investitionale in fata potentialilor finantatori in cadrul Targului, ce a avut loc la 3 decembrie, curent. Ferma de bovine, „Mold Farm Group”, care va produce biocombustibil solid din resturi animaliere este idea de proiect eco-responsabil ce va primi creditare din partea unei banci comerciale, pentru care statul va avea rolul de garant.

Totodata, pentru a premia companiile nationale ce promoveaza solutii si tehnologii inovative si eficiente in domeniul energiei regenerabile si eficientei energetice, a fost introdusa categoria Tehnologii Eco – Responsabile. La aceasta categorie patru proiecte au fost desemnate castigatoare. In cadrul Galei a fost anuntat faptul ca Teatrul National „Mihai Eminescu”, care a fost gazda Moldova Eco – Energetica 2013, va primi finantare pentru eficientizarea energetica a cladirii. Certificatul de finantare i-a fost inmanat directorului teatrului, Ion Hadarca, de catre ministrul Culturii, Monica Babuc si viceministrul Economiei, Valeriu Triboi. Moldova Eco-Energetica este cel mai mare concurs in domeniul eficientei energetice si surselor de energie regenerabila. Evenimentul este organizat de Ministerul Economiei, Agentia pentru Eficienta Energetica, cu sprijinul Proiectului Energie si Biomasa, finantat de Uniunea Europeana si PNUD si al Fondului pentru Eficienta Energetica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *