Hotararea de consiliu privind sterilizarea cainilor va fi supusa aprobarii Primariei pe 27 februarie

0
415

Hotararea prin care proprietarii de caini vor fi obligati sa-i inregistreze si sa-i sterilizeze va fi supusa aprobarii consilierilor generali ai Capitalei in sedinta din 27 februarie, a anuntat astazi edilul-sef Sorin Oprescu, dupa intalnirea cu ONG-urile dedicate problemei cainilor comunitari.
sterilizarea cainilor
„Putem rezolva problema cainilor comunitari numai atunci cand proprietarii de caini vor fi obligati sa-i sterilizeze”, a afirmat Oprescu.

Potrivit edililor, pentru rezolvarea problemei trebuie urmati mai multi pasi, printre care crearea unei baze de date, identificarea stapanilor, obligativitatea ca acestia sa-si sterilizeze cainii si, in final, amendarea celor care nu se conformeaza.

Oprescu este de parere ca actiunea de sterilizare poate avea loc in parteneriat public-privat. Potrivit edilului-sef, primaria poate sa-si asume sterilizarea unor caini, insa nu poate contribui financiar la transportul lor inapoi pe strada.

Primarul Capitalei a mai spus ca exista si posibilitatea de a construi adaposturi, dar ca acestea nu reprezinta o solutie prea agreata, in conditiile in care necesita fonduri financiare foarte mari, de care municipalitatea nu dispune, in perioada de criza.

Daca proiectul municipalitatii, supus dezbaterii publice pe site-ul Primariei Capitalei, va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), toti bucurestenii vor avea obligatia sa-si sterilizeze cainii si pisicile si sa le implanteze microcip de identificare, iar nerespectarea acestor norme va fi sanctionata cu amenda de pana la 700 de lei.

De asemenea, locuitorii Capitalei vor trebui sa-si inregistreze cainii si pisicile in varsta de peste sase luni intr-o baza unica de date a Administratiei pentru Supravegherea Animalelor fara Stapan, directie care va lua locul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan si va fi denumita ASAS.

Potrivit aceluiasi proiect de hotarare, pentru a detine un animal de casa, bucurestenii vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii: indentificare prin microcip subcutanat, inregistrare in baza unica de date, existenta unui carnet de sanatate si sterilizarea oricaror animale cu varsta de peste sase luni.

Proiectul, propus de Directia de Protectie a Mediului si Educatie Eco-Civica din Primaria Capitalei, are ca obiect, potrivit initiatorilor, „detinerea si controlul reproductiei cainilor si pisicilor in Municipiul Bucuresti”.

Conform datelor organizatiilor neguvernamentale, in Bucuresti sunt peste 30.000 de caini fara stapan, concentrati in special in zona pietelor si a aglomerarilor de blocuri din cartiere. Zilnic, peste 100 de bucuresteni ajung la medic muscati de caini, potrivit datelor statistice ale spitalelor din Capitala.

Conform unui sondaj Gallup Romania, 70% dintre bucuresteni se declara deranjati de prezenta pe strazi a cainilor fara stapan, iar aproape 90% dintre locuitorii Capitalei sunt de acord cu sterilizarea cainilor comunitari.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.