Camera Reprezentantilor din SUA a adoptat cu dificultate legea impotriva incalzirii climatice

0
462

Presedintele american Barack Obama a obtinut vineri o victorie la limita in Camera Reprezentantilor, cu adoptarea unui vast proiect de lege pentru combaterea incalzirii climatice, a carui soarta este insa nesigura in Senat, informeaza AFP.
obama
Planul, care este una dintre marile prioritati ale lui Obama, a fost aprobat cu 219 voturi pentru si 212 impotriva, in conditiile in care pentru adoptarea proiectului era nevoie de 218 voturi. 44 de democrati au votat impotriva textului si doar opt republicani au votat pentru.

Obama a salutat imediat acest rezultat, declarand jurnalistilor de la Casa Alba ca este o „victorie a viitorului asupra trecutului” si o „etapa curajoasa si necesara”. „Poporul american vrea sa abandonam politicile care au esuat in trecut. (…) Sa facem fata provocarilor timpului nostru. Este exact ceea ce a facut astazi Camera Reprezentantilor”, a declarat el.

Proiectul de lege mai trebuie adoptat de Senat, unde textul ar putea fi gata sa fie votat in toamna. Soarta sa este insa destul de nesigura, legea avand numerosi oponenti in Senat.

In orele dinaintea votului in Camera Reprezentantilor, Obama a dus o cursa contra cronometru pentru a-i convinge pe ultimii congresmeni care aveau inca ezitari. Primind-o pe cancelarul german Angela Merkel, Obama s-a declarat „foarte impresionat de simtul de prevedere si angajamentul Germaniei pentru energia curata”. „Speranta mea este ca Statele Unite sa egaleze astazi acest angajament”.

Textul de peste 1.200 de pagini vizeaza reducerea emisiilor de dioxid de carbon creand locuri de munca verzi si reducand dependenta fata de sursele de energie straine. Pentru aceasta, textul prevede in special crearea unei piete a drepturilor de emisii, numita „cap and trade”. In acest sistem, drepturile de poluare sunt fie vandute, fie cedate gratuit industriilor celor mai vulnerabile. Veniturile din vanzarea drepturilor de poluare vor finanta in special industria energiei curate.

Obiectivul este de a ajunge la o reducere a emisiilor de CO2 de 17% in 2020, fata de nivelul din 2005. Planul prevede, pe de alta parte, dezvoltarea de vehicule electrice si de tehnici de captare a dioxidului de carbon.

Reprezentantii statelor dependente de carbune si petrol, precum si cei ai statelor producatoare de etanol au obtinut concesii, precum acordarea de drepturi de poluare gratuite.

„Acest proiect va crea milioane de locuri de munca, va economisi miliarde de dolari si va genera investitii de mii de miliarde de dolari in energia curata”, a declarat vineri Waxman, unul dintre autorii textului, intr-un comunicat publicat dupa aprobarea proiectului.

Opozitia republicana si unii dintre democrati resping insa „cap and trade”, temandu-se ca va duce la o crestere a costurilor energiei. Republicanii mai reproseaza acestui proiect de lege ca nu dezvolta sectorul energiei nucleare.

„Trezeste-te, America. Ceea ce se petrece in Camera astazi (…) te va lasa cu buzunarele goale si fara locuri de munca. Locurile de munca se vor muta in China si economia va merge in iad”, a spus republicanul Dana Rohrabacher in cursul dezbaterilor.

Potrivit unei analize a Agentiei Americane a Mediului (EPA) publicata saptamana aceasta, punerea in aplicare a proiectuli va costa intre 80 si 111 dolari pe an pentru familiile americane. Biroul de Buget al Congresului (CBO), oganism independent, a estimat costul la 175 de dolari pe an.

Liderul majoritatii din Senat, Harry Reid, a calificat vineri votul din Camera drept un „pas curajos spre un viitor energetic mai curat si mai sigur”.

Aceasta victorie, desi la limita, ar trebui sa consolideze pozitia lui Barack Obama, care merge in decembrie la conferinta ONU pentru climat de la Copenhaga.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.