„Benzina verde” este testata de cercetatorii americani

„Benzina verde” este testata de cercetatorii americani

Zaharul de origine vegetala, obtinut din iarba ori lemn, poate inlocui cu succesul bioetanolul pentru aparitia unei „benzine verzi”, sustin chimistii americani, conform MEDIAFAX.

Cercetatorii de la Universitatea California din Berkely au gasit reteta succesului: producerea de acetona si de etanol prin fermentarea zaharului, cu ajutorul unei bacterii care face parte din aceeasi familie cu cele care provoaca tetanos, botulism si gangrena gazoasa.

Insa, valoarea energetica a bioetanolului din prezent este mai scazuta in comparatie cu cele ale altor hidrocarburi, de aceea are doar rolul unui aditiv al benzinei conventionale.

„Nu poate fi amestecat cu motorina, ci doar cu benzina si, intrucat nu poate fi transportat prin oleoducte, trebuie transportat cu camioane, fapt ce il face sa devina o solutie alternativa putin rentabila”, spune un profesor al universitatii, Harvey Blanch.

Motivul se pare ca este faptul ca molecula etanolului contine doar doi atomi de carbon.

De aceea, Blanch intervine cu catalizatori care actioneaza asupra produsilor de fermentare obtinuti cu ajutorul bacteriei Clostridium pentru cresterea numarului de atomi de carbon al alcoolului. folosind atomi de acetona.

„Ceea ce e interesant la aceasta fermentare este faptul ca ea poate fi folosita cu zahar de origini diferite. El poate proveni din amidonul de porumb, din celuloza, din glucoza. Poate fi vorba de iarba, biomasa lemnoasa, plop, sfecla rosie”, spune Blanch.

„Am produs mai multi litri, suficient pentru a-i testa in motoare, Probabil ca procesul chimic trebuie sa fie perfectionat, dar credem ca el va deveni viabil peste cativa ani”, spune un alt cercetator, Dean Toste.

In prezent, acesta este mai costisitor decat carburantii derivati din petrol, insa in momentul in care va ajunge la maturitatea industriala, pretul va depinde de comparatia dintre pretul petrolului si cel al zaharului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *