Romanii vand cu success in Franta un carburant eco, ce aduce economii de 30 de euro la fiecare plin

Românii vând cu success în Fran?a un carburant eco, ce aduce economii de 30 de euro la fiecare plin
Romanii vand cu success in Franta un carburant eco, ce aduce economii de 30 de euro la fiecare plin
Romanii vand cu success in Franta un carburant eco, ce aduce economii de 30 de euro la fiecare plin

Dyneff, compania petroliera detinuta de grupul Rompetrol in Europa Occidentala, vinde cu succes in statiile de distributie a carburantilor din sudul Frantei un produs bio, denumit E 85.

Compus in proprtie de 75-85% din etanol si restul din benzina cu cifra octanica 95, produsul este conceput special pentru piata franceza, una dintre cele mai avansate din Europa din punct de vedere al utilizarii biocarburantilor.

Dat fiind continutul mare de componenta bio, produsul este mai ieftin decat benzina clasica si decat motorina. Astfel, la o statie Dyneff, un litru de E 85 costa 0,94 euro, in conditiile in care un litru de benzina de 95 1,60 euro, iar un litru de motorina 1,40 euro. Asadar, comparativ cu benzina de 95, amestecul E 85 este cu circa 41% mai ieftin.

Totusi, acest carburant nu poate fi pus direct in rezervor daca motorul nu este adaptat. In acest sens, este nevoie de un dispozitiv numit kit flex fuel, care ar costa circa 400 de euro, cu montajul inclus. In plus, consumul de carburant este mai mare, cu 20% si chiar peste. Totusi, data fiind diferenta de pret, soferul castiga in jur 30 de euro la fiercare plin, daca alimenteaza cu E 85, comparativ cu benzina de 95.

Produsul are un pret mai mic din cauza taxelor mai mici si este avantajos si pentru companiile petroliere sa il vanda, dat fiind ca, in Franta si ele beneficiaza de unele reduceri de taxe daca ofera produse mai putin poluante. Carburantul are un impact pozitiv in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a incalzirii globale.

Chiar daca produsul exista de mai multa vreme in Franta, cei de la Dyneff sunt primii care l-au pus in statiile de alimentare din sudul Frantei, piata pe care dieselul face legea. Dyneff ocupa in prezent locul 3 pe piata distributiei de E85 in Franta, iar la sfarsitul anului 2012 a atins o cota de piata de 12% la nivel national cu 13 statii de alimentare echipate pentru distributia de E85. Succesul acestui carburant se mai explica si prin alta realitate: din cauza veniturilor din zona de sud a Frantei, exista un numar destul de mare de posesori de autoturisme mai vechi, care aleg sa alimenteze direct cu E 85 in amestec cu benzina de 95, fara sa aiba instalat acel dispozitiv.

Dyneff este cea mai mare companie din regiunea Languedoc – Roussillon si una din cele mai importante companii din zona de sud a Frantei. Compania livreaza in fiecare an aproximativ 2,3 milioane metri cubi de produse petroliere prin cele trei canale majore de distributie din Franta si Spania: retail (115 statii), small and medium distribution (9 filiale de vanzari) si trading si wholesale. Compania detine doua terminale proprii in Port la Nouvelle si este actionara la terminalele din Marsilia si Lyon. In afara de prezenta din sudul Frantei, Dyneff este un trader important pe piata franceza si spaniola operand importante capacitati de import, stocaj, distributie, in porturi precum Barcelona, Valencia, Bilbao, Bordeaux si Le Havre.

Grupul Rompetrol este detinut integral de compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas, fiind prezent in 12 tari si cu majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. Rompetrol este implicat in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in explorare si productie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc. Rompetrol intentioneaza sa devina una dintre cele mai importante companii petroliere integrate din Europa, din regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane. In 2012, grupul a inregistrat o cifra de afaceri de 10,8 miliarde USD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *