Problemele de mediu, dezbatute la CCIR

Camera Nationala, platforma pentru dezbaterea problemelor de mediu
Camera Nationala, platforma pentru dezbaterea problemelor de mediu

Strategia integrata de mediu, cu accent pe componenta managementului deseurilor, modelele si modalitatile concrete de aplicare in practica a acestei strategii, au facut obiectul seminarului „Forbes Green” organizat la Palatul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei de Revista Forbes Romania, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) si Camera de Comert Nationala a Romaniei.

La eveniment au participat din partea Guvernului Romaniei, Doamna Elena Dumitru, Secretar de Stat la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, din partea autoritatilor publice locale, respectiv a Primariei Municipiului Bucuresti, Dl Octavian Nicolaescu, Viceprimar, un numar important de asociatii si activisti de mediu, operatori de servicii de salubrizare, reciclatori, reprezentanti ai marilor companii de comert si distributie, firme de profil.

Vorbitorii au creionat viziunea asupra modului de abordare si de rezolvare a problemelor de mediu cu care se confrunta tara noastra, concluzionand ca atitudinea „green”, tot mai prezenta in societatea romaneasca, nu este doar o moda, ci o optiune fara de care nu se poate concepe dezvoltarea durabila si, trebuie sa devina o obligatie, a carei nerespectare sa fie imediat penalizata.

Raspunzand cerintelor Uniunii Europene, Guvernul Romaniei pregateste noua strategie a deseurilor, ce va fi adoptata in luna august si a aprobat de curand prima strategie nationala privind schimbarile climatice, intregind astfel abordarea integrata a protectiei mediului, dupa cum a declarat Secretar de Stat la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice. Politica de mediu a Romaniei este rezultatul unui parteneriat eficient intre autoritati, lumea academica si a business-ului, avand ca interfata Camera Nationala, a subliniat doamna Elena Dumitru.

„Noi suntem gata sa extindem acest parteneriat, pentru ca deviza noastra este ca lucrul se poate face bine numai in echipa. Camera de Comert este o platforma pentru dezbaterea problemelor, mai ales a IMM-urilor.

Politicile de mediu, economice si sociale, merg mana in mana la nivel national, regional si local. Avand ca puncte de contact Camerele de Comert si Industrie, putem sa ne deplasam in judete impreuna cu colegii nostri de la autoritatile de protectia mediului si putem face programe, seminarii, cursuri de instruire. Cheia este: implementare, monitorizare si evaluarea rezultatelor; daca facem numai strategii si raman pe hartie, cetateanul nu simte nimic,” a afirmat Doamna Elena Dumitru, Secretar de Stat la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

In cadrul discutiilor de la Palatul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, o atentie deosebita a revenit proiectului Green Business Index, realizat de asociatia Green Revolution, si ajuns la editia a 4-a. Proiectul reprezinta un barometru al responsabilitatii companiilor fata de mediul din Romania, si se deruleaza in parteneriat cu Camera Nationala si Camere de Comert Bilaterale, si „ajuta companiile sa constientizeze importanta protectiei mediului si dezvoltarii durabile in mediul de business, fiind si un cadru pentru ca, la momentul Galei, sa se cunoasca intre ei cei ce au aratat ca au responsabilitati fata de mediu, au investit si au inteles care sunt beneficiile si aceasta relatie win-win pentru dezvoltare durabila”, a spus doamna Raluca Fiser, Presedintele Asociatiei Green Revolution.

Evenimentul, cu care revista Forbes a inaugurat seria Forbes Green, a marcat si o alta premiera: primul eveniment pe care revista Forbes l-a organizat la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ne-a spus dl Ionut Bonoiu, redactor-sef Forbes Romania.
„Din punctul nostru de vedere a fost unul dintre cele mai reusite evenimente. Unul dinte avantajele amfiteatrului care ne-a gazduit a fost ca a permis ceea ce in general nu prea se intampla, un contact permanent al vorbitorilor cu toti participantii si de aceea. Din acest punct de vedere a fost unul dintre cele mai dinamice evenimente la care am participat: s-a dezbatut foarte mult si a trebuit chiar sa temperam dezbaterile”.

Seria de evenimente Forbes Green va continua in aceasta toamna, tot la Palatul Camerei de Comert a Romaniei, pe celelalte componente ale strategiei de protectie a mediului, pe probleme de educatie, schimbarea mentalitatilor, cultura si altele, a declarat in final redactorul-sef Forbes Romania.
Directia Reprezentare Camerala

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente