Programul "Rabla 2015" ar putea debuta la jumatatea lunii martie

Listele cu persoanele juridice aprobate, respectiv respinse în cadrul Programelor Rabla și Rabla Plus au fost publicate pe site-ul AFM

Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat primele liste cu persoanele juridice acceptate și cu cele respinse în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Programul Rabla) şi în Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic…

Citește mai departe

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul…

Citește mai departe

Fermierii vor invata cum sa-si produca propriul biocarburant

Cinci comunitati rurale din tot atatea judete ale tarii vor avea ocazia sa invete cum se poate produce o parte din carburantul necesar functionarii utilajelor din fermele proprii, folosind o planta energetica care se poate cultiva pe terenurile agricole degradate. Proiectul “Solutii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurala Durabila” implementat de catre Asociatia Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN…

Citește mai departe
Ministrul Mediului: 2014 a fost cel mai cald an din istoria mãsurãtorilor meteorologice

Ministrul Mediului: 2014 a fost cel mai cald an din istoria masuratorilor meteorologice

Romania a avut cei mai calzi ani dupã 2000, iar in 2014 au fost inregistrate cele mai mari temperaturi din istoria mãsurãtorilor meteorologice, ceea ce inseamnã cã schimbãrile climatice si efectele lor se resimt tot mai puternic, a declarat, ieri, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. „Anul 2014 a fost cel mai cald an din istoria mãsurãtorilor…

Citește mai departe

Schimbarile climatice au dus la pierderi de 300 miliarde de dolari la nivel global in 2014

Pierderile de 300 miliarde de dolari inregistrate la nivel global in 2014, cauzate de schimbarile climatice, reprezinta un semnal de alarma si pentru Romania, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor. „La nivel mondial, in 2014, aproximativ 300 de miliarde de…

Citește mai departe
Ambasadorul Franței la București: În 2015, viitorul planetei se va juca în decembrie la Paris

Ambasadorul Frantei la Bucuresti: In 2015, viitorul planetei se va juca in decembrie la Paris

Viitorul planetei in materie de schimbari climatice se va juca, in 2015, la Conferinta partilor /COP 21/ de la Paris din luna decembrie, a declarat, marti, in evenimentul ‘Un Martisor ecologic ŤParis Climat 2015ť impotriva schimbarilor climatice’, François Saint-Paul, ambasadorul Frantei in Romania. ‘Avem in fata noastra o provocare asumata si anume stoparea incalzirii globale….

Citește mai departe

Gerea: Energia nucleara are un impact redus asupra mediului, comparativ cu productia prin alte tehnologii

Energia produsa in centralele nucleare are un rol serios in asigurarea securitatii energetice, nu doar pentru statele care sustin aceasta tehnologie, ci si pentru Uniunea Europeana ca intreg, si are un impact scazut asupra mediului inconjurator, comparativ cu productia prin alte tehnologii, sustine ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea….

Citește mai departe
43 de milioane de hectare sunt cultivate ecologic in intreaga lume

PNDR Masura 11 – Agricultura ecologica 2014-2020

Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare. Descriere generala si obiective principale Agricultura ecologica asigura protectia biodiversitati, reducerea poluarii, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, asigurarea unor conditii de bunastare a…

Citește mai departe
Acord mondial pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Acord mondial pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Tarile negociatoare in vederea incheierii, in 2015, a unui pact multilateral pentru limitarea incalzirii climatice au ajuns duminica, la Lima, la un acord privind viitoarele lor angajamente ce vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat ministrul peruvian al mediului, Manuel Pulgar Vidal, informeaza AFP. Proiectul textului, care va servi drept document…

Citește mai departe
Incalzirea globala ameninta omenirea: Pas urias facut pentru salvarea planetei

Incalzirea globala ameninta omenirea: Pas urias facut pentru salvarea planetei

Tarile negociatoare in vederea incheierii, in 2015, a unui pact multilateral pentru limitarea incalzirii climatice au ajuns duminica, la Lima, la un acord privind viitoarele lor angajamente ce vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat ministrul peruvian al mediului, Manuel Pulgar Vidal. Proiectul textului, care va servi drept document de baza…

Citește mai departe
A fost lansat serviciul de calcul a emisiilor de gaze cu efect de ser? reduse prin reciclare

A fost lansat serviciul de calcul a emisiilor de gaze cu efect de sera reduse prin reciclare

In prezent, Romania este obligata sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020. In contextul european in care aceste obligatii cresc, ajungand la 40% pana in 2030, contributia tuturor sectoarelor la acest demers este foarte importanta. Potrivit Strategiei Nationale privind Schimbarile Climatice 2013-2020, sectorul deseurilor reprezinta unul dintre domeniile…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Nicolescu: Noile tinte ale UE privind reducerea gazelor de sera, eficienta energetica si energia regenerabila vor afecta serios noile state membre, ca Romania

Europa trebuie sa se gandeasca mai mult inainte de a adopta obiectivele ambitioase de reducere a emisiilor de gaze de sera, eficienta energetica si resurse regenerabile pentru ca noile state membre, printre care si Romania, vor fi mai puternic afectate, a declarat ministrul pentru energie, Razvan Nicolescu, la The EU-SouthEast Europe Summit, eveniment la care…

Citește mai departe
Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon

Jian Xie, Banca Mondiala: „Romania trebuie sa reduca emisiile de CO2 cu 40%, pana in 2030”

Lavinia Andrei, Terra Mileniul III: „Politicile publice merg in directia unei economii verzi” * Nicoleta Rosu, Ministerul Mediului: „Masurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, pe plan local, ar putea costa cateva miliarde de euro” Romania trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40%, pana in 2030 si…

Citește mai departe
Hidroelectrica va scoate în februarie la vânzare 33 de microhidrocentrale pentru 19 milioane euro

Doua microhidrocentrale se vor zidi pe Valea Tarcaului

Valoarea proiectului este de 7,5 milioane de euro • „Vreau sa cred ca domnul profesor Roman, directorul general al firmei CORPAD, initiatoarea proiectului si constructorul obiectivului energetic, nu se va opri aici“ • Valea Tarcaului este pregatita sa „gazduiasca“ doua microhidrocentrale. Proiectul intitulat Amenajarea hidroenergetica a riului Tarcau si afluenti, finantat prin programul RO 06…

Citește mai departe
Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon

Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde, cu emisii reduse de carbon

Fundatia Terra Mileniul III a adresat o scrisoare deschisa in care cere reprezentantilor Guvernului si Parlamentului sa priveasca cu mai multa seriozitate politicile din domeniul energiei si schimbarilor climatice, avand in vedere noile obiective europene, precum si conditiile de utilizare a fondurilor structurale si de coeziune in perioada 2014 – 2020. Noul cadru al Uniunii…

Citește mai departe
Terra Mileniul III: România este restant? în domeniul politicilor ce privesc economia verde

Terra Mileniul III: Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde

Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde, cu emisii reduse de carbon, atrag atentia reprezentantii organizatiei de mediu Fundatia Terra Mileniul III, intr-un comunicat de presa, remis, vineri, AGERPRES. ‘Tara noastra ignora directia de dezvoltare promovata de UE si intarzie tranzitia catre o economie verde, cu emisii scazute de carbon. Romania nu…

Citește mai departe
Cercetătorii continuă să apere produsele modificate genetic

Restrictia si interzicerea cultivarii de OMG-uri discutate la Consiliul de Mediu, Luxembourg

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat joi, 12 iunie, la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg. In cadrul Consiliului s-a adoptat propunerea de modificare a Directivei 2001/ 18/ CE in ceea ce priveste posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea de OMG-uri pe…

Citește mai departe

Ministrul Mediului a participat la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a participat joi, la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene ce s-a desfasurat la Luxembourg. Consiliul, ce reuneste ministri ai mediului din Statele Membre, este principalul organism de decizie al Uniunii Europene si are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabila armonioasa si echilibrata a activitatilor economice si sociale…

Citește mai departe
Înc?lzirea climatic? risc? s? agraveze "considerabil" s?r?cia pe glob

„Schimbarile climatice – cauze si efecte”, dezbatute la APM, de Ziua Mondiala a Mediului

Agentia pentru Protectia Mediului Suceava va organiza, joi, 5 iunie 2014, la ora 10.00, la sediul din municipiul Suceava, de pe strada Bistritei nr. 1A, o dezbatere pe tema „Schimbarile climatice – cauze si efecte”. Specialistii Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava vor prezenta semnificatia si importanta zilei de 5 iunie, cat si aspecte legislative/strategii privind…

Citește mai departe

Energia nucleara si carbunele, „esentiale” pentru inca 20 de ani. Romania sa incurajeze „dezvoltarea prudenta” a energiilor regenerabile

Departamentul pentru Energie a concluzionat, in urma consultarii publice pe tema viitoarei strategii energetice, ca electricitatea produsa de reactoare nuclearelectrice este „esentiala” pentru Romania, iar carbunele ar putea ramane o sursa importanta pentru asigurarea securitatii energetice, informeaza Mediafax. Strategia se va aplica in perioada 2014-2035, iar finalizarea documentului este preconizata pentru inceputul lunii octombrie. Dupa…

Citește mai departe

Ce presupune strategia energetica pentru 2014 – 2035

In urma incheierii primei faze de consultare publica pe tema noii strategii energetice a Romaniei pentru perioada 2014-2035, Departamentul pentru Energie a elaborat un prim set de concluzii preliminare. Aceste concluzii vor face obiectul unor analize complexe si aprofundate, care vor fi elaborate in lunile urmatoare. De asemenea, Departamentul pentru Energie a finalizat constituirea echipei…

Citește mai departe

Generation Awake, o campanie UE pentru economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor

The Campania Generation Awake se inscrie intr-un efort mai amplu al UE de a transforma economia europeana intr-o economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor. Campania este tintita in primul rand catre consumatorii cu varste intre 25 si 40 de ani si sprijina politicile menite sa mobilizeze autoritatile publice, intreprinderile si consumatorii…

Citește mai departe

Elevii devin ambasadori pentru o planeta curata prin competitia nationala Fabrica de aer curat

Junior Achievement Romania si Mega Image deschid inscrierile pentru cea de-a doua editie a unei competitii nationale de educatie ecologica pentru elevi de gimnaziu. Profesori si elevi din toata tara vor concura pentru titlul Fabrica de aer curat, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin comportament responsabil si evenimente de mediu…

Citește mai departe

Romanii consuma pentru incalzirea locuintelor de doua ori mai multa energie decat media Europei

Cladirile din Romania consuma anual pentru incalzire circa 265 kWh de energie pe metru patrat, in timp ce media europeana este de 125 kWh pe metru patrat, in conditiile in care cladirile au cel mai mare procent de energie risipita, aproape 50%, potrivit datelor prezentate de Asociatia Ro­mana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), care reuneste…

Citește mai departe

Comisia Europeana va lansa cadrul pentru 2030 pentru politicile in domeniul schimbarilor climatice si al energiei

In data de 22 ianuarie 2014, Comisia Europeana va lansa cadrul pentru 2030 pentru politicile UE in domeniul schimbarilor climatice si al energiei. Noul pachet va stabili noile obiective climatice si energetice pentru 2030, pentru a asigura imbunatatirea competitivitatii, sigurantei si sustenabilitatii sistemului economic si energetic al UE. Scopul este acela de a conferi siguranta…

Citește mai departe
ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subvenţiona mai multă energie regenerabilă în acest an

Comisia Europeana va propune atingerea unei tinte orientative de 27% pentru energia regenerabila in 2030

Comisia Europeana va propune, pe 22 ianuarie, ca 27% din consumul de energie la nivelul Uniunii Europene in anul 2030 sa provina din surse regenerabile, insa aceasta tinta nu va fi una obligatorie, ci doar orientativa, scrie publicatia Financial Times. Jurnalistii britanici se asteapta ca masura sa nemultumeasca profund organizatiile de mediu, dar si tari…

Citește mai departe