Incalzirea globala ameninta omenirea: Pas urias facut pentru salvarea planetei

Incalzirea globala ameninta omenirea: Pas urias facut pentru salvarea planetei
Incalzirea globala ameninta omenirea: Pas urias facut pentru salvarea planetei

Tarile negociatoare in vederea incheierii, in 2015, a unui pact multilateral pentru limitarea incalzirii climatice au ajuns duminica, la Lima, la un acord privind viitoarele lor angajamente ce vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat ministrul peruvian al mediului, Manuel Pulgar Vidal.

Proiectul textului, care va servi drept document de baza la negocierile in perspectiva summitului privind schimbarile climatice ce se va desfasura la sfarsitul lui 2015, la Paris, a fost adoptat la finalul a doua saptamani de negocieri intense, a precizat ministrul peruvian, informeaza AFP.

Conferinta ONU asupra schimbarilor climatice (COP20) a fost prelungita vineri cu 30 de ore, din cauza divergentelor dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, marile state emergente solicitand celor bogate sa-si asume eforturi suplimentare, avand in vedere raspunderea lor istorica in privinta schimbarilor climatice.

Unul dintre obiectivul reuniunii la Lima a fost sa se ajunga la un acord privind angajamentele sau contributiile nationale pe care tarile si le vor asuma in 2015 pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Formatul contributiilor vizeaza in mod concret anul de referinta, perioada de angajament, planul de actiune, sectoarele vizate si metodologia aleasa.

Angajamentele ar trebui sa permita o reduce globala a emisiilor de gaze de la 40% la 70% pana in 2050, o masura absolut necesara pentru a putea limita cresterea temperaturii globale la 2 grade C fata de epoca preindustriala.

La reuniunea de la Lima au participat aproximativ 10.300 de delegati din 195 de tari.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente