Generation Awake, o campanie UE pentru economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor

informare ue
Generation Awake, o campanie UE pentru economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor

The Campania Generation Awake se inscrie intr-un efort mai amplu al UE de a transforma economia europeana intr-o economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor. Campania este tintita in primul rand catre consumatorii cu varste intre 25 si 40 de ani si sprijina politicile menite sa mobilizeze autoritatile publice, intreprinderile si consumatorii individuali. Lansata in prima faza in octombrie 2011, campania a fost actualizata si relansata in 2014 pentru a evidentia urgenta perceperii deseurilor ca resursa, iar nu ca o povara si de a sublinia oportunitatile trecerii la o economie circulara.

In ultimele decenii, UE a inregistrat progrese notabile in materie de protectie a mediului: Apa si aerul sunt mult mai curate decat inainte, iar spatiile naturale din Europasunt mai protejate ca niciodata. Cu toate acestea, ne aflam in fata unei provocari majore legate de modul in care utilizam resursele si consumam bunurile. Trebuie sa generam plusvaloare utilizand mai putine resurse; si trebuie sa reducem costurile si sa minimizam, in acelasi timp, impactul nostru asupra mediului.

Eficientizarea resurselor este un element cheie pentru Europa 2020, strategia Uniunii Europene pentru solutionarea provocarilor cu care ne confruntam in prezent si pentru dezvoltarea unei economii inteligente, durabile si favorabile incluziunii in Europa. Strategia Europa 2020 a generat sapte initiative emblematice, printre care Initiativa privind eficientizarea resurselor, lansata 2011. Aceasta a consacrat eficientizarea resurselor drept principiul de baza al politicilor in materie de energie, transporturi, schimbari climatice, industrie, bunuri de consum, agricultura, pescuit, biodiversitate si dezvoltare regionala.

Foaia de parcurs catre o Europa eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor a fost publicata catre finele anului 2011 si stabileste prin ce transformari trebuie sa treaca Europa pentru a deveni o economie durabila pana in 2050. Alte propuneri au avut in vedere economia cu emisii reduse de carbon, energia si transporturile, reforma in agricultura si pescuit, biodiversitatea, bunurile de consum si materiile prime.

Eficientizarea proceselor de productie si imbunatatirea sistemelor de gestionare a mediului pot contribui semnificativ la reducerea poluarii si deseurilor, precum si la economisirea apei si a altor resurse. Acest lucru ar fi benefic si pentru mediul antreprenorial, care poate sa isi reduca costurile de functionare si gradul de dependenta fata de materiile prime.

Acestea sunt ideile pe care se bazeaza economia ecologica (sau circulara), un sistem menit sa optimizeze fluxul de bunuri si servicii pentru o utilizare cat mai eficienta a materiilor prime si sa reduca deseurile la un minimum absolut.

In economia ecologica, materiile se impart in functie de tipul acestora. Materiile organice – alimente, deseuri vegetale, lemn si fibre textile – sunt consumate, revenind apoi in natura sub forma de ingrasaminte naturale sau chimice pentru a reda solului substante anorganice, si/sau prelucrate pentru a produce energie regenerabila. Materiile tehnice sunt conservate, reutilizate, reconditionate sau reciclate de mai multe ori intr-un sistem ciclic inchis. Sistemul este eficient din punctul de vedere al utilizarii resurselor si foloseste pe cat posibil energie din surse regenerabile, reducand emisiile de gaze de sera.

Economia ecologica va impune o delimitare de abordarea productiei de tipul „a lua – a face – a arunca”. Aceasta va genera o noua dinamica la nivelul tuturor sectoarelor. Va fi necesara inovarea la nivelul designului si fabricarii bunurilor, intrucat urmarim sa dezvoltam o noua generatie de produse cu o durata de viata mai indelungata si care sa poata fi reutilizate, reparate, dezmembrate, iar componentele lor reutilizate si reciclate.

Administratia publica si mediul antreprenorial sunt datoare sa sprijine populatia activa in dobandirea de noi competente necesare pentru a raspunde cerintelor economiei ecologice.

Trecerea la o economie ecologica va contribui, de asemenea, la asigurarea statutului de lider in cadrul unei economii globale, aflate intr-o cautare disperata de solutii la provocarile generate de cresterea demografica, penuria de resurse si degradarea mediului natural.

Printre alte initiative ale UE care contribuie la orientarea noastra catre directia cea buna se numara:

Programul de actiune pentru mediu al UE – „O viata buna, in limitele planetei noastre”, recent actualizat si care prezinta imaginea unei economii ecologice, favorabile incluziunii, obiectivul in cauza urmand sa fie atins pana la jumatatea acestui secol.

– Lansarea la nivelul intregii UE a unor instrumente destinate masurarii performantei de mediu a produselor si organizatiilor, precum si consolidarii increderii in randul producatorilor si consumatorilor. Metodologiile propuse ar trebui sa contribuie la asigurarea cunoasterii si recunoasterii marii majoritati a produselor existente pe piata care sunt eficiente din punctul de vedere al exploatarii resurselor si protectiei mediului.

Initiativa privind autovehiculele ecologice, care urmareste stimularea cercetarii si inovarii in domeniul vehiculelor ecologice.

Foaia de parcurs pentru transformarea Uniunii Europene intr-o economie cu emisii reduse de carbon, destinata sectoarelor responsabile pentru majoritatea emisiilor de gaze de sera din Europa – alimentarea cu energie electrica, industrie, transport, cladiri, constructii si agricultura.

Foaia de parcurs pentru energie regenerabila, care defineste posibilele actiuni ale Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de gaze de sera la 80-95 % sub nivelul din 1990 pana in 2050.

Strategia pentru protejarea biodiversitatii, care urmareste sa opreasca pierderea biodiversitatii si degradarea serviciilor pe care aceasta le aduce ecosistemelor – capitalul sau natural – pana in 2020.

Directiva Pasari, cea mai veche reglementare europeana din cadrul legislatiei de mediu, care protejeaza populatiile de pasari salbatice din Europa , precum si terenurile mlastinoase de importanta internationala.

– Protejarea naturii prin Reteaua de arii naturale protejate Natura 2000, care a fost instituita pentru a garanta supravietuirea pe termen lung a celor mai importante si amenintate specii si habitate din Europa.

Directiva Habitate, care restabileste habitatele si speciile protejate si contribuie la crearea unei retele ecologice europene de arii protejate.

Directiva Cadru privind Apa (Water Framework Directive – WFD) si Sistemul de informare privind apa pentru Europa (Water Information System for Europe – WISE), care contribuie la protejarea tuturor sistemelor de apa impotriva daunelor aduse mediului. WISE este sursa de informatii despre apele Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *